論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地d工人會唔會成日都掛住傾電話及send message架?

如果會, 我地僱主又可以點做呢?

大宅

畀面勳章

你係全職媽咪係屋企對住佢佢地都可以係廁所傾&send. 如果係在職媽咪更加無野可做.
佢地吾傾一日電話會即刻死亡.

原帖由 Yan06 於 10-8-9 16:59 發表
請問你地d工人會唔會成日都掛住傾電話及send message架?

如果會, 我地僱主又可以點做呢?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢是否新來你家呢?呢個情況出現咗幾耐?

侯爵府

我工人試過一次,係佢生日前一天,開工時間內講電話,吾知係佢朋友搵佢 定佢搵人啦,可能係講佢生日去邊玩卦,佢好細聲講,比我聽到,我靜雞雞行出去扮飲水,跟住企係佢面前問 [你係咪講緊電話呀?] ,佢又好老實答我話[係],跟住我用手勢示意佢收線,之後無再講電話LU。

別墅

你個工人真乖!

原帖由 hellomag 於 10-8-9 17:07 發表
我工人試過一次,係佢生日前一天,開工時間內講電話,吾知係佢朋友搵佢 定佢搵人啦,可能係講佢生日去邊玩卦,佢好細聲講,比我聽到,我靜雞雞行出去扮飲水,跟住企係佢面前問 [你係咪講緊電話呀?] ,佢又好老實答我話[係],跟住我用手勢 ...

複式洋房

我會同佢講:我唔想你喺工作時間內講電話!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我嗰個係我地一齊等呀囝放學時, 講左超個半個鐘... 佢一收線我即刻同佢講, 係我同呀囝面前唔好講電話... 勞氣死人... 都唔知咩人可以同佢講咁耐...

男爵府

呢D好似係工人既通病!尤其是LOCAL果D印傭,我周不時在街都見到佢電話不離手,無論是扶老携幼,又或是單獨行事,我家印姐也是電話不離手,話完佢後就躲在廁所傾/SMS,以為人哋唔知,依家揾定人佢等炒返皇宮慢慢傾!

男爵府

印印like講電話, 我之前個印拿住個電話由露台講到入廚房, 我即刻stop, 跟住就好少再係我面前講電話. 依家個賓就勁like sms, 講完又講都係咁, 我係在職媽咪, 只可以迫佢唔係我面前sms咋... 有時夜晚暗bb訓, 佢都一路暗一路sms.. 佢地係唔sms會c..

唔知邊個供應商俾啲工人同台免費sms, 害c我地啲bb媽咪呀!!!

別墅

我個工人來佐一星期到, 由於我屋企實在容納唔到佢係度訓! 所以叫佐佢去我媽咪度訓, 我媽咪同我講話佢一到10點半就開始send SMS, 頃電話! 咁呢個時間係佢休息時間, 我可唔可以Stop 佢!

男爵府

"夜晚暗bb訓, 佢都一路暗一路sms."!!!! 已經好過我工人喇, 雖然我個小朋友唔係bb, 但我仔訓下午覺時,佢係一路傾電話, 把聲好大, 佢同我囡一間房,晚上都不停講電話, 我囡投訴咗好多次,嘈到佢訓唔到.

原帖由 chowhui97 於 10-8-10 09:47 發表
印印like講電話, 我之前個印拿住個電話由露台講到入廚房, 我即刻stop, 跟住就好少再係我面前講電話. 依家個賓就勁like sms, 講完又講都係咁, 我係在職媽咪, 只可以迫佢唔係我面前sms咋... 有時夜晚暗bb訓, 佢都一路 ...
:-P

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我第一個工人, 有三個電話
一個用黎講, 一個收SMS, 一個stand by
我鬧佢, 佢竟然笑住同我講:
"係呀, 我多朋友呀嘛"
我忍左佢七個月, 越黎越衰, 抄左!

珍珠宮

家規定明唔可以working hrs 用電話, 所以, 工人唔敢係我同c6面前用電話, 背後就唔知啦~~

伯爵府

好媽媽勳章

係啊! 我家印印都係唔講電話會好快死, 平時返工不在家, 理唔到, 但洗碗時見佢send sms, 最離譜是佢11:00後入房休息, 講到2:00-3:00, 第2朝見到佢快要開唔到的死眼, 我就好激氣兼眼光爆, 因為話又話過, 投訴agent又投訴過, 都係無用, 可能話佢果1,2日會好dd啦! 但過後又失憶又唔記得, 當然還有附加很多問題, 所以決定旅行前炒, 好等佢都可以明正言順講飽去.

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章

咁咪係囉! 我哋返工媽, 大q把時間佢講電話, 只要唔好咁過份, 我哋放工返來時做得好好睇睇咪算囉! 但佢哋全部都好似豬年托世, 蠢到死, 又要俾我哋見到佢講電話/send sms, 電話=生命, 我哋d錢就咁無咗(炒佢).

男爵府

我個係我面前又唔會sms... 通常佢係偷偷地, 但係我返咗工就無人知啦!

我個都有2個電話, 仲要日日charge電...

佢正常夜晚sms, 10點幾到11點幾, 有時過咗12點就俾我叫停... 佢湊bb又無咩問題, bb仲要好痴佢, 所以話又唔話得, 因為呢啲事炒咗佢, 一陣又請個極品返離又煩...

唯有頂住度氣, 忍忍忍...

別墅

我是在職媽媽, 所以真係好難睇實個工人.

我個印印是由海外請過來, 最初我請她時, 她是沒有電話, 來了3個月想出電話, 我說你想出電話可以, 不過平時電話由我keep, 她放假才把電話還給她, 她就ok, 於是就出了第一部電話.

不過2個月後, 她已經偷偷出了第二部, 有一天, 我剛瞓醒從睡房行出來, 她正在send sms, 根本不知道我已經行到在她面前, 而我二個小朋友(一個2歲半, 一個1歲, 正在走來走去, 但個工人完全不理, 繼續send sms). 我立即要求收起這個電話, 但工人拒絕, 要自己keep. 而當時我則失業, 於是我便和工人講, 如果你不交出電話, 今天便是你的last day. 最後她死死地氣交出電話.

早2天放完假回來, 又比我發現工人出了第3部電話(她不知道我發現她出了新電話), 我真的很生氣, 很想即時問她, 她因為我現在要返工, 又沒有老人家幫我照顧小朋友, 所以我老公叫我扮作不知道, 看看工人怎樣.

其實她出年2月約滿, 我已經打算不和她續約了. 我老公話如果工人傾電話, send sms的情況不太嚴重的, 我們就扮作不知道, 待她約滿就算了.\

不過我都好擔心, 因為兒子9月要上幼稚園, 工人要帶小朋友到屋企樓下搭校車, 到時還要帶埋妹妹去, 我真係好驚工人到時又只顧傾電話, send sms.

我而定應該點做好呢? 

男爵府

原帖由 Yan06 於 10-8-10 12:37 發表
我是在職媽媽, 所以真係好難睇實個工人.

我個印印是由海外請過來, 最初我請她時, 她是沒有電話, 來了3個月想出電話, 我說你想出電話可以, 不過平時電話由我keep, 她放假才把電話還給她, 她就ok, 於是就出了第一部電 ...

我個女又係今年10月要開始返n1, 又係要工人帶bb去... 我都驚佢掛住sms唔識住個女, 我毎女又like自己走來走去, 一陣唔見咗唔知點算!! mouth:

總算我係附近讀, 豈碼唔駛佢搭車過馬路..

大宅

好媽媽勳章

我果個同我晌廚房道煮飯時,我就一路炒,佢就一路傾!而家佢走咗,我都不知幾開心!

首頁

尾頁

跳至