婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

個女依家九個月啦,成日食手指

個女依家九個月啦,成日食手指,奶又唔多肯飲,粥仔糊仔亦唔多肯食,點算啊?出咗6只牙,上4只下2只,食手指食到手指公腫晒、損晒,點算啊,請大家俾下意見好嗎?
風聲在耳後呼嘯過 想你的念頭速度可以表露 所有的情緒讓夜承受 今夜的街頭又一個人遊

大宅

Re: 個女依家九個月啦,成日食手指

同佢搽手指水, Manning 有得賣

大宅

我記得我個女1歲幾都成日食手指, 食到紅晒腫晒, 我們一直都唸住好難介都唔知點算好, 直到有一日, 我亞媽見到佢食住手指, (因我們不是常見) 好驚訝地一路(mount)佢隻手指出黎, 一路好驚訝地說, "嘩, 咁大個女仲食手指, 好醜怪呀, 唔準再食", 哈...起初我們都有d心痛亞媽咁話個女同埋我地唸住實唔work啦..點知, 那時起, 一想放隻手指落口, 就喊咁口望住隻手指, 話:"婆婆鬧", 一路都冇再食, 到晚上, 你知啦, 瞓覺一定要佢ga ma..佢好眼瞓, 成日正想室隻手指入口時, 就喊住口話"婆婆鬧", 我賓賓見佢唔肯食唔肯瞓但好"樓計", 仲室隻手隻叫佢"食啦食啦, 婆婆唔鬧", (唸起佢都幾衺), 但我個女點都唔掣, 如是者, 幾日都始終冇再食了. 而家同個女講起, 都不知幾好笑.. :lol:

別墅

My son also eat finger. I used plaster to wrap his finger. He eat another one. So I wrap that one too. He eat another one. I also try黄連, it also cant work. Any good suggest?

複式洋房

哈 ! 我大女5yr都食手指, 用左好多方法都唔掂尤其sleep一定要食, 但我同佢講升小一仲食手指會比人笑, 而且我一定話比你d同學仔知你食手指, 咁佢好應真答應我6yr唔會再食,
果然6yr生日就開始戒, 但有時都好自然咁食左, 咁我同佢講明比我捉到冇得食tea, 試過幾次冇tea食, 就真係戒左....
而家我細女都係咁樣同我講, 話升小一就戒(佢現在4yr)...
哈哈 !!!

別墅

Waiting until to 6yrs, too long for me. I can't image how his fingers will grow ? :-( :-( :-( Any other suggestion? ?-(

首頁

尾頁

跳至