懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完就月冇事,要忍下啦!
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

大宅

濕疹要醫架, 如果唔係D 濕毒會傳到俾bb 架嘛... 我之前睇左一個中醫好好...

佢係浸會大學中醫部 ---黃霏莉教授。由於我唔係成日online 可以pm 你地, so 俾左個名你地, 你地有需要可以自己search 丫... 好多地方都有得睇

價錢大概$550 /6日藥連診金,可能比出面街邊中醫叔叔貴少少, 但係佢d 藥真係好靚,最重要係佢background好,有BB睇佢放心d... 希望幫到你地丫 ^^

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我而家22W, 濕疹只發左頸位, 但之前都會痕到醒。
我用了MOTHERLOVE GREEN SALVE 同轉用無皂無香料既沖涼液, 同埋食得清啲, 而家好好多了, 不過仲係會有小小痕。

大宅

我生第一胎時,懷孕21週在肚皮出濕疹,看婦產科醫生,醫生說生完就會好,只開了一盒含微量類固醇的藥膏給我,但他講明只作舒緩。

我又去過急症室,醫生都說冇辦法,同樣說生完會好番。

後來我媽咪教我買金銀花和白菊花,每晚混合煲水,再放涼,在每晚沖涼後用它煲出來的金銀花白菊花水抹濕疹位置,一直到該位置的濕疹有改善,當時我一直到生之前都抹金銀花和白菊花水,它可防止濕疹蔓延及止痕,一試無妨,不影響 BB。

大宅

完全正確,因為係源於孕婦荷爾蒙所致,冇辦法,我果時都有用金銀花和白菊花,但冇幫助,我一生完就好番晒!

原帖由 misskaren 於 10-8-13 20:46 發表
我生第一胎時,懷孕21週在肚皮出濕疹,看婦產科醫生,醫生說生完就會好,只開了一盒含微量類固醇的藥膏給我,但他講明只作舒緩。

我又去過急症室,醫生都說冇辦法,同樣說生完會好番。

後來我媽咪教我買金銀花和白菊花,每晚混合煲 ...
16 week抽羊水,bb冇事,是仔仔;
21 week BPD 4.86,AC 15.42,FL 3.41
24 week BPD 6.3cm, AC 19.9,FL 4.5,重742g
27 week BPD 7.2cm, AC 23.2,FL 5.1,重1118g
32 week 重4.4 lb;35 week 重5.99 lb;
37 week 重6.99 lb
38周4日,仔仔出生了,重6.4磅。

大宅

原帖由 joycec9 於 10-8-13 08:58 發表
我兩年冇出濕疹,有咗約16周開始番發。醫生畀類固醇我用,我到真係頂唔住先搽,但其實都冇乜效。

去到20周左右,愈來愈嚴重,痕到夜晚瞓唔到,搞到情緒好差,睇另一個醫生,佢開咗一種叫menthol 2% in aqueous 0既cream我用,話係佢以 ...

thank you for your advise!!!

大宅

原帖由 applemore 於 10-8-13 16:07 發表
濕疹要醫架, 如果唔係D 濕毒會傳到俾bb 架嘛... 我之前睇左一個中醫好好...

佢係浸會大學中醫部 ---黃霏莉教授。由於我唔係成日online 可以pm 你地, so 俾左個名你地, 你地有需要可以自己search 丫... 好多地方都 ...

OKok, thank you so much

禁止訪問

大宅

原帖由 petercheok 於 10-8-17 11:43 發表
我都係用MOTHERLOVE 既 GREEN SALVE, 冇藥性,全天然有機, 好有效同用得安心。將來bb有濕疹, 蚊咬, 晒傷都用得=> 我check佢d草藥成份係有助止痕, 消炎, 消腫

...

請問邊樹有得賣?

禁止訪問

大宅

唔該各靚媽教路,
我用左金銀白菊花沖涼後已有輕微改善!
會再研究其他方法是否更有用

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Shoeibb 於 10-8-19 13:20 發表
唔該各靚媽教路,
我用左金銀白菊花沖涼後已有輕微改善!
會再研究其他方法是否更有用

我陀bb時 around 5個月就出濕疹, 我又係本身冇 ge, 係打風落雨時就最嚴重, 中醫話 e d 係胎毒, 媽媽發左出黎, bb 出世就靚靚, 各位可以試下 lee 條藥方煲水洗滌:
白鮮皮, 苦蔘, 白术 各5錢, 如果可以ge話, 煲時加埋曬乾 ge 碌柚皮, 會好好多~~
如果到左 7個月, 就即煲白連so 飲, 即退
瓜瓜哇哇哇

大宅

原帖由 ebutterfly323 於 10-8-19 15:30 發表

我陀bb時 around 5個月就出濕疹, 我又係本身冇 ge, 係打風落雨時就最嚴重, 中醫話 e d 係胎毒, 媽媽發左出黎, bb 出世就靚靚, 各位可以試下 lee 條藥方煲水洗滌:
白鮮皮, 苦蔘, 白术 各5錢, 如果可以ge話, 煲時加 ...

我呢...覺得就係飲左白蓮so先出黎...而家成個肚都係粒粒...好鬼痕...不過望就望d 胎毒發晒係我度啦...haha...bb 出到黎就靚靚...

複式洋房

真係唔好睇西醫呀!類固醇會影響bb架!我對腳都出左濕疹,睇左中醫,飲左4次藥而家好返晒啦!個肚我會keep住搽watsons果隻橄欖油好work架!佢都係賣$19.9一支,可以用好耐
原帖由 Shoeibb 於 10-8-12 11:53 發表
我現在陀的bb已差不多20週了,
但這個月來受到濕疹困擾;
(其實我近幾年都無再出過濕疹,出時情況亦不太嚴重)
本來只係生在大小腿,
但近來除左面之外濕疹幾乎漫延到全身,
睇過好多西醫都只是給我類固醇藥糕,
我怕有負作用會 ...

大宅

原帖由 goto113435 於 10-8-19 18:30 發表
真係唔好睇西醫呀!類固醇會影響bb架!我對腳都出左濕疹,睇左中醫,飲左4次藥而家好返晒啦!個肚我會keep住搽watsons果隻橄欖油好work架!佢都係賣$19.9一支,可以用好耐 ...

好底wor, 請問樽身咩色架?屈記自已出架?好!等我去碌碌先~

複式洋房

係watsons出架!樽身白色招紙,好易搵咋
原帖由 Shoeibb 於 10-8-20 15:55 發表

好底wor, 請問樽身咩色架?屈記自已出架?好!等我去碌碌先~

禁止訪問

大宅

原帖由 mcmug@mcdull 於 10-8-20 18:32 發表
我好似唔係有濕疹, 但最近d手手腳腳成日痕, r到損晒呀! 現在33周, 我都好辛苦! 仲有成個月先生得呀!

係,我明個種痕真係好惡頂,
你快d試下以上方法啦

首頁

尾頁

跳至