論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔agree(不喜勿插)
其實外傭比一個月代通知金, 都係follow返合約條款
相反夠日日有僱主俾一個月代通知金炒外傭啦, 唔通僱主炒外傭就ok, 外傭炒僱主就係衰人?
大家轉工前, 邊個係預先通知老闆? 個個都last minute架啦, 如果份新工夠好, 賠錢走都願, 人之常情姐
我個工人同我有商有量, 一早話我知想去加拿大, 傾好晒時間表, 有咩問題? 外傭就係同老闆無計傾, 至收埋收埋姐
要怨就怨我地偉大既政府要攪2個幾月至批個visa出黎.......

原帖由 winnie_sh 於 10-8-12 01:38 PM 發表
>>>原文12/8/2010

風水輪流轉!從來只有僱主炒外傭,少見外傭炒僱主,不過近兩年陸續有菲傭「劈炮唔撈」,紛紛外流至加拿大等地打工,有菲傭更不惜補足一個月代通知金,務求即遞信即走。突如其來的請辭,令僱主大傷腦筋,由於舊去新 ...

禁止訪問

伯爵府

我也遇過很差的外傭,如黑臉、躲懶、偷東西......但亦遇過很好的外傭,把我的寶寶照顧妥妥當當,並使寶寶開朗不已,我明白大家都很氣憤,但不宜「一竹竿打一船人」。

正如好些中國人到外國都有一些不文明的舉動,如果外國人說中國人都是.......(罵人的話),那不是不公道嗎?

原帖由 傻BB 於 10-8-12 23:56 發表

佢地班pk 嘅下場咪就係世世代代做工人先搵到錢 ..
捱生捱死養佢地個廢柴老公 ...
老公又去滾女 ...
d 仔女無人理, 有爺生無"也母"教 ...
呢d 就係佢地應得嘅報應啦~ ...

伯爵府

其實我也很害怕我的菲傭會跳槽至加拿大等,但是所謂「人往高處走」,我們付的薪金不如人,便要承受成為踏腳石的風險,正如很多工人會從新加坡轉到香港打工一樣,因為在新加坡打工只有約2000元港幣。

聽前工人說對她們的主要妨礙是到加拿大打工前需要付幾萬元介紹費,並非人人都可以付出的。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-12 22:58 發表
相反夠日日有僱主俾一個月代通知金炒外傭啦, 唔通僱主炒外傭就ok, 外傭炒僱主就係衰人?

其實我都同意呢點,不過報導始終係記者角度寫出來,要嬲,的確係無能政策搞C 我地,全部條例都唔能夠配合到我地家庭需要,真係希望有一日可以制定獨立家傭條例!

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 hkaa 於 10-8-13 01:07 發表
聽前工人說對她們的主要妨礙是到加拿大打工前需要付幾萬元介紹費,並非人人都可以付出的。

唔使聽說,係事實,一般要三萬蚊Agent fee,但我前工人係唔使,因為只要果邊有親友在,便可以直接買機票過去,情況等同係香港自己請身在菲國外傭一樣只需要付文件費。

伯爵府

不是也要交代理費但比較平宜嗎?

不過,我還是感謝你為我們發言,謝謝!

原帖由 winnie_sh 於 10-8-13 01:16 發表

唔使聽說,係事實,一般要三萬蚊Agent fee,但我前工人係唔使,因為只要果邊有親友在,便可以直接買機票過去,情況等同係香港自己請身在菲國外傭一樣只需要付文件費。 ...

別墅

其實可唔可以探討吓,點解入境處批visa要搞咁耐?外傭resign我們控制不了,但HK傭主面對呢個情况,政府可唔可以喺能力範圍內做D嘢?

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 hkaa 於 10-8-13 01:23 發表
不是也要交代理費但比較平宜嗎?

不過,我還是感謝你為我們發言,謝謝!

不用客氣,反正係事實,唔講,邊有人知我地僱主受緊呢D?!
佢地自己去搞文件,所以只係比文件費。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 jpkp313 於 10-8-13 02:02 發表
其實可唔可以探討吓,點解入境處批visa要搞咁耐?外傭resign我們控制不了,但HK傭主面對呢個情况,政府可唔可以喺能力範圍內做D嘢?

香港唔算慢,係當地領事館慢

別墅

如果香港的政策好似新加坡就好

別墅

加拿大的確須要大量人手
佢地工作比香港更加辛苦
唯一可享受係自由
香港僱主有時過份關心工人
香港有加拿大回流的菲傭

大宅

畀面勳章

唔該晒

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 傻BB 於 10-8-12 23:56 發表

佢地班pk 嘅下場咪就係世世代代做工人先搵到錢 ..
捱生捱死養佢地個廢柴老公 ...
老公又去滾女 ...
d 仔女無人理, 有爺生無"也母"教 ...
呢d 就係佢地應得嘅報應啦~ ...

你咁又鬧得太過份,如果無佢地(唔理好定唔好),你一定要返歸湊自己既小朋友,唔通,人地工人又話你"掛住搵錢,假手於人,低你世世代代都養出d敗家仔,一世唔識照顧自己"?
其實,將心比己,如果可以既,我都想返歸自己湊對寶貝,無奈,生活迫人,自己都仲可以留港打工,工人要離鄉別井打工,已經好慘,要罵,就要罵政策對我們僱主不公平

伯爵府

Can we write letters to Canadian Consulate to reflect and negotiate this matter?
Some of my friends prefer Yan because they don't want their maids going to Canada...

別墅

其實, 我都覺得佢地走對我地係帶來好大既唔方便 (特別係請到個好工人, 你真係唔想佢走), 但佢有佢地既選擇自由, 只希望工人可以早少少通知, 再加上政府可以加快批 visa。

多謝幾位係度講點解可以 "預知", 佢地想走的...

其實, 我工人都講過佢想去加拿大, 不過, 要好多好多既介紹費 (佢有個姊姊係個邊, 成日好似隻魔鬼叫佢過去), 但我呢邊都會好似有另一隻魔鬼引佢留低... (因為我幾鍾意我個佢), 就成日話加拿大天氣好凍, 無車唔方便, 難有朋友, 打 tel 返菲同個仔傾電話好貴, 加上有 d agent 係騙人去加拿大 (我姊姊自己都知), 所以, 佢最終 (暫時)都無再想

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-12 22:58 發表
大家轉工前, 邊個係預先通知老闆? 個個都last m ...

我個工人早三四個月通知我,仲介紹佢個妹比我,Train佢妹一個禮拜才走,雖然佢個妹無佢咁好,但總好過無......
唉!唔知而家果個又幾時去加拿大

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 TY33819 於 10-8-13 13:19 發表
其實, 我工人都講過佢想去加拿大, 不過, 要好多好多既介紹費 (佢有個姊姊係個邊, 成日好似隻魔鬼叫佢過去), 但我呢邊都會好似有另一隻魔鬼引佢留低... (因為我幾鍾意我個佢), 就成日話加拿大天氣好凍, 無車唔方便, 難有朋友, 打 tel 返菲同個仔傾電話好貴, 加上有 d agent 係騙人去加拿大 (我姊姊自己都知), 所以, 佢最終 (暫時)都無再想

咁你要早少少同佢傾清楚,唔係就好似我咁...
只怪我太有自信心可以留住佢,結果佢走o左未夠三個月,最近睇佢係fb講想返菲律賓定居,因為佢個衰老公想同翻佢同個女一齊(其實應該知佢係加拿大搵到錢錢)
咁無論結果係點,我都想佢好,但慘果個係我之嘛!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

良禽擇木而棲, 真係好正常
我都唔想我跳槽時我老闆O係背後咀咒我啦.......其實如果外傭肯賠OR俾一個月通知, 已經叫盡責, 好過批左VISA就黎搏炒, 你咪仲嬲!
政府又係..........哎, 唔講喇, 講起就火滾! 總之就官僚, 俾佢地害死啦!
原帖由 winnie_sh 於 10-8-13 01:14 AM 發表

其實我都同意呢點,不過報導始終係記者角度寫出來,要嬲,的確係無能政策搞C 我地,全部條例都唔能夠配合到我地家庭需要,真係希望有一日可以制定獨立家傭條例! ...

大宅

回覆 25# ramuza 的文章

我果個都只係college, 英文仲好屎, 佢都話有得搞學歷, 月頭已經飛左去加拿大囉, 所以揀咩學歷都係無得避.佢當初仲呃我話幫細佬搞educational fund, 騙我寫封employment certification 比佢添.

首頁

尾頁

跳至