跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡九月份都要返学啦,讲时讲一想到她要返学真系有D唔舍得,毕竟她一直以来都未离开过我,突然间唔系我身边真系有D唔习惯,唔知她到时第一日返学会系点的呢?真系好期待这一日但又好担心,系度睇到D妈咪个个都甘讲,未返学我的心都已经、、、、、,唉,无办法啦,始终都要面对这一日,希望囡囡到时听话D啦

伯爵府

CKF,
我小朋友又係9月番N班呀!
8月頭一知道佢有位可以番學,我已經開始好擔心又好唔舍得呢!
小朋友要開學,到時應該有好多媽咪CRY,哈哈.

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囝囝第一日自己上堂, 無得陪佢,
我老公送完佢入學校門口,
我已經喊到收唔到聲喇!
又擔心佢, 又唔捨得佢,
可能我一直係全職媽媽,
個仔都無離開過自己身邊啦!

做阿媽真係好矛盾,
又想自己小朋友長大,
又唔捨得佢長大!
執仔之手 與仔偕老

伯爵府

我囡囡8月初已經返o左 n 1 班喇. 佢開頭果2, 3 日, 喊到傻o左, 見到都心痛, 家長只可以陪 15分鐘. 當我地離開課室同囡囡 say bye 果陣, 亞囡喊到顛o左, 好慘呀!! 第三日姐姐帶佢落去返學, 走果陣, 姐姐都喊埋一份.
今日第七日喇. 已經有進步, 入到學校, 課室都冇喊, 仲識得自己去坐低玩玩具添, 不過都係姐姐走果陣喊, 不過老師話安撫o左佢一陣, 就好快唔喊喇. 老師教唱歌, 佢都有跟住唱添. 姐姐接放學, 佢好開心咁跟老師 SAY BYE BYE, 笑住咁跟姐姐返屋企.
老師話我個女適應得都算快, 比預期中快!!! 咁我都安心 D,

各位媽咪, 唔駛咁擔心呀. 加油呀.!! BB 會好快適應, 當然第一日實會好唔捨得, 因為 BB 咁耐以黎都未離開過自己身邊, 但係媽咪們真係要忍住唔好係 BB 面前喊埋一份呀, 咁樣會攪到 BB 仲會喊得勁 D添!!

努力, 加油啦!!!

伯爵府

我就唔會唔舍得自己小朋友長大....只係要去習慣佢番學唔響我身邊...的確會好唔舍得,哈哈.
記番起我媽話當年我細個時....佢咪又係我地呢種心情!

別墅

囡囡两岁多啦,唔肯食饭点算好呀

九月份就要返N1啦,但系我个囡唔肯食饭,只系食粥同面,唔肯牙咬野而且餐餐都食得好慢,到时返左学都唔知点算,各位妈咪有咩办法可以让她肯食饭呀

男爵府

我囡囡都唔like 食飯, 幸好like 食包包.都會運用口腔肌肉. 試過飯+少少送汁.

原帖由 ckf835 於 10-8-16 16:28 發表
九月份就要返N1啦,但系我个囡唔肯食饭,只系食粥同面,唔肯牙咬野而且餐餐都食得好慢,到时返左学都唔知点算,各位妈咪有咩办法可以让她肯食饭呀

伯爵府

我都有問過學校老師,佢地話唔洗擔心,到時個個小朋友都咁做,慢慢就會做到....響屋企有媽咪鍚住,當然會咁啦.

別墅

回覆 6# 叉燒媽 的文章

我個囝囝返了兩個星期有多啦, 仍然喊得好利害, 連老師都打給我說他喊到騷擾埋其他同學仔, 咁點算好?

首頁

尾頁

跳至