論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

依家個姐姐大錯就無, 不過想想都睇佢唔順眼, 有咩方法換左佢又唔洗補一個月比佢!

我真係唔係一個要求高既人, 家務一般清潔就ok,
要對我兩個小朋友好!
佢做乜都比我感覺是是但但, 又成日搵借口
我奶奶上黎睇住佢會好d 積極d, 一唔上黎又打回原形!
如果要搵人睇實先好, 我洗乜用佢呢?
奶奶話佢唔岩, 佢就話太太話!
我話佢唔岩, 佢又話以前我果個完約姐姐教!
永遠係人地錯, 佢無錯!
d 借口一個好笑過一個!
有時我真係覺得佢唔用腦,
大仔有小病, 又話佢好驚, 唔識處理, 要我處理..
奶嘴頭要我分唔同顏色, 比佢容易睇, y-cut 同兩個孔都唔夠清楚?
叫佢下午有時間睇下大仔個櫃桶邊d 底衫唔岩著幫我拎出黎, 佢就話件件都ok...最後都要我自己搵
成坐山咁大"更"飯塞入我個仔個口, 我個仔"滕"唔落就啖啖吐,都唔識改下方法, 同佢講太多喇, 佢就話以前果姐姐都係咁!
有時我真係唔覺得佢有當我兩個仔係人
愛心, 細心, 耐性自問唔識教ga!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一個月通知期.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

一個月通知佢, 果個月叫奶奶黎昅住佢 (如果你地頂得住既話), 咁就可以慳一個月代通知金.

複式洋房

吾駛稔,補$$糸最保險做法,即走。你睇佢又睇得幾實,佢玩野或玩工傷你就大獲。從來未見過一個比通知期抄工人有好結果。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都見過比一個月通知期, 好多人都話個工人會做小動作...即炒雖然要比多一個月$$, 但真係對僱主比較有保障

原帖由 bamboostar 於 10-8-14 01:39 發表
吾駛稔,補$$糸最保險做法,即走。你睇佢又睇得幾實,佢玩野或玩工傷你就大獲。從來未見過一個比通知期抄工人有好結果。

別墅

我都係想搵定新姐姐佢一到即補錢叫舊姐姐走!
奶奶哩家野...易請難送...佢果套我又唔buy!
佢上黎幫我睇實個姐姐我好感激佢,
但唔好成日係我個頭上, 硬生生加對角,
成日同我大仔講, 你咁樣媽咪鬧, 媽咪嬲, 媽咪唔鐘意...
媽咪就黎係發皮4怪獸!!!
佢做錯, 咪話佢知, 唔好將d 野四維放, 玩具玩完一份收好再玩另外一份, 糖唔係唔比食, 有節制無問題...
關我唔鐘意咩事?
日日同我個仔玩打!打!打!
次次打電話返屋企, 我個仔就話打我patpat!
簡直嬲到震!
終於知道咩叫學好三年, 學壞三日!我教左佢三年..
呀99三日佢我"扶返正"
另外又成日要check 住姐姐又唔知幾時又"唔小心"人地又教錯佢d 乜!
刷牙, 書包有無清潔內衣帶返學, 奶樽點樣stream, 乜都要睇一次...呀大姐你做得好, 我咪小好多煩惱low! 你又唔洗成日比人睇住...我奶奶唔黎兩日你又打回原形! 都三十幾歲人..仲成個靚妹, 要求完全唔合理! 你如果唔用心做, 我點配合都唔會有好效果...你做完, 我又要跟你尾, 你唔覺得好無癮咩?
個c6又日哦夜哦, 唔想補錢比佢走...
d 說話無point 到日日想同佢開戰!
議而不決! 只會日日講埋d 無建設性既野就係佢既寫照!
呀仔間保母車又未齊學生, 未開, 日日被迫留堂等
我收工接佢, 有日佢仲叫我可唔可以打比校巴姨姨, 叫佢接放學...我d 眼淚係個心度流....
自己daddy 又就黎唔係度...日日送呀仔返左屋企先去睇佢,
又要8點前趕返屋企陪仔仔食飯..陪下細仔, 順便檢查下d 手手腳腳....
忙! 好忙! 身心有d 疲憊!!

"申"下, 不喜勿插!

別墅

原帖由 gsn320 於 10-8-14 09:20 發表
成日同我大仔講, 你咁樣媽咪鬧, 媽咪嬲, 媽咪唔鐘意 ...

gsn320:
睇完妳呻,明白亦體會妳的心煩,做個好媽媽要內外兼顧真的很辛苦,我認為奶奶留翻有急事才請佢來幫手,例如工人放假,工人病咗....,長時間來幫妳就一定有是非,例如奶奶想去旅行,要妳請假返來睇仔;佢唔舒服,唔來得妳屋企,又要妳請假返來睇仔,再加上其他事,妳要時時請假,長此下去,妳公司又點會鍾意妳呀。
除非妳係一個無責任無愛心的媽媽,否則成頭家,無論老公、仔女、工人全部都關妳事,我認為如果請到個負責任的工人,絶對是上天賜給我們這類在職媽媽的厚禮。
既然這個工人無能力接妳頭家,快快炒佢請過個新的,幫得妳手,點只同妳慳返炒工人補1個的人工呀,頭家係妳命根,豈可用$3580去衡量。

問多句,妳呢個工人係印定係賓?我兩樣都用個,我唔會再用印。

子爵府

醒目開學勳章

最大問題係你C6唔support你,唉!做女人真係多責任,乜都係我地諗掂佢,乜都係我地煩

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 gsn320 於 10-8-13 14:00 發表
依家個姐姐大錯就無, 不過想想都睇佢唔順眼, 有咩方法換左佢又唔洗補一個月比佢!

佢做乜都比我感覺是是但但, 又成日搵借 ...

ur case also like me ! my bun is not bad heart ....but so many excuse ..and black face !
she just smile to my daughter ! sometimes is rude , maybe she not yet marry and hvn't baby !
i confirm to change indo. maid la ! and will give her one month salary ......但怕佢呢個月玩嘢嘛!

民房

回覆 9# gsn320 的文章

如你有能耐,可以試下不停咁話佢話佢,一唔順眼就丙佢,丙得多,佢無心機,自己會唔做,佢一話唔做,就叫佢比信你,睇下咁得唔得?

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 Auntie3 於 10-8-17 21:20 發表
如你有能耐,可以試下不停咁話佢話佢,一唔順眼就丙佢,丙得多,佢無心機,自己會唔做,佢一話唔做,就叫佢比信你,睇下咁得唔得?

就算工人辭職, 佢都係用一個月通知期比你, 你唔想益佢, 佢一樣唔想益你~~

珍珠宮

原帖由 Auntie3 於 10-8-17 21:20 發表

俾人鬧得多, 心情就唔好, 心情唔好做嘢只會更差......
如果佢重差左, 又唔辭工, 咪玩死自己?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

我決定裝cam喇!
睇下有咩可以做出信証據!
另外已搵新姐姐!
之前都有d 十五十六,
但自從前晚...我已經覺得佢一定唔可以留低!
我唔係歧視佢, 但佢真係無腦!
星期六, 我返半日,
我一點半返到屋企大仔就要同我出門上堂
大小姐黎左成個月, 都應該知道啦!
返到去, 大仔仲訓係床..
姐姐話, 大仔話今日唔洗返學!!!
??????
大仔話, 姐姐叫佢食完飯訓覺!!!
??????
我唔想追究邊個講d 咩,
我淨係知道大小姐你三十幾歲, 大仔得3歲半!
是非黑白都唔識分? 有一日我個仔同你講媽咪話今日出去玩, 你就同我帶佢地出去?
唔清楚可以問我丫!!!

前日,
我係院醫睇我daddy, 打返去睇下佢地點,
順便叫大小姐有時間洗落米,
等我返黎先煮餸!
佢同我講, 大仔倒"捨" lemon tea, 但細仔又要訓覺
???????????
咩問題呀?
你想我點?
鬧大仔做乜倒潟 +叫佢自己抹乾淨, 等你抱bb 訓?
定想我飛返黎抹?
定係想講我知你唔得閒洗米?
我都未話你做乜比佢飲lemon tea?
第一日黎我同你講左唔可以隋便比野佢食!
哥哥已經要返全日, 6點幾先返到屋企,
雖然你得一個, 要你睇兩個可能吃力,
但都係兩個鐘頭, 你都攪唔掂?
咁簡單問題, 唔洗我教麻?
梗係抹乾淨先啦, 你由得佢, 咪比佢踩到成屋都係囉!
洗米要幾多時間? 你咪放bb 係high chair一陣!
唉~~~咁都要教佢點樣做,
我兩個小朋友交係佢手, 我覺得好危險!
原來佢真係無帶腦返工!

男爵府

原帖由 gsn320 於 10-8-13 14:00 發表

要對我兩個小朋友好!
佢做乜都比我感覺是是但但, 又成日搵借口
我奶奶上黎睇住佢會 ...

你個工人有d似我果件
不過我果件好少少
佢又係餵亞仔食野大大"更", 叫佢細啖d又係咁
叫佢執亞仔d唔啱着d衫出黎
結果都係自己做
唔好話仔病佢唔識搞
連自己病都要我地叫佢去see doc
仲要叫佢食藥, 叫佢去休息
廿幾歲人仲要食藥差過個幾歲細路

伯爵府

原帖由 gsn320 於 10-8-18 09:52 發表
我決定裝cam喇!
睇下有咩可以做出信証據!
另外已搵新姐姐!
之前都有d 十五十六,
但自從前晚...我已經覺得佢一定唔可以留低!
我唔係歧視佢, 但佢真係無腦!
星期六, 我返半日,
我一點半返到屋企大仔就要同我出門上 ...

睇完你咁講,我都明白,呢個工人有幾激氣~

佢乜都要踢先郁,唔用腦我就一定要叮佢走啦!唔會等裝CAM喇。

點解唔見你先生幫下手既? 我覺得你好大壓力呀,工人同自己daddy,仲有99跟兩個小朋友......仲有份工呢~

真係要同先生再傾下可以點安排,唔好自已乜都攬上身。

錢,要駛都無辦法,家庭最重要,自己身體都要緊,你先生錫你既都會願意幫。

大宅

原帖由 gsn320 於 10-8-14 09:20 發表
成日同我大仔講, 你咁樣媽咪鬧, 媽咪嬲, 媽咪唔鐘意 ...

gsn320,
睇完你篇發表, 我真係深深體會!
我奶奶一樣, 好似好好, 日日黎幫我睇仔, 但就成日用舊時果套對我個仔, 我個仔2歲, 自然對樣樣都好奇, 我同老公都覺得只要係安全嘅情況下都會俾囝囝探索一下, 但我奶奶一黎到就會開電視俾我個仔睇, 又成日話佢頑皮, 又成日話"打死佢", 我地教阿仔唔好打人, 但嫲嫲就郁d都打佢, 你話我地可以點教呀!
原先諗住叫奶奶日日黎睇住工人, 同埋教下佢做野&煮飯, 點知佢俾工人食住, 所以次次姐姐做錯野, 佢都話係嫲嫲話嘅, 仲大我"唔信, 你打俾嫲嫲囉!", 因我阿媽早幾個月做手術, 黎咗我屋企住咗幾日, 同我講點解姐姐黎咗成年都唔識洗菜, 成日見佢行黎行去, 好似好忙咁, 但唔見佢有做到野, 你話呀, 我奶奶日日黎我到做咩呀, 仲成日讚姐姐好, 仲覺得我同老公要求高...唉!
奶奶咁錫姐姐, 姐姐一定對佢好啦...但點知早個星期, 奶奶發現姐姐偷佢野, 哈...奶奶就呻苯啦! 呢d咪叫做日久見人心囉!
我就成日因為奶奶, 工人嘅問題同我老公吵, 唔多唔少都影響感情, 除咗見到阿仔, 而家返到屋企都唔開心!
我地呢d做媽咪, 老婆, 新抱, 阿囡, 員工, 真係好大壓力!

大宅

工人是賓還是印???
我小朋友細時,工人喜歡玩嘢;見到婆婆物體都是被她們應定不是好的(TROUBLE)....
所以日日都問她的事,都是說不知...... 尢其賓賓.....
還有個BUN BUN說不喜歡我STAY AT HOME, 唔通工人可叫僱主不好番家,工人就可在僱主家做勿都得??? 真是好笑,結果我炒了她,GO HOME 她自已HOME! 哈哈!
總之,我地用工人,她幫到就是好,相反令幫不到而令我們增添問題,真是快快MAKE DECISION要她還是不要她??
當然要選些心地好,做過香港比較好;不用由基礎教....現INTERVIEW多些完約的工人,而有喜歡小朋友
炒有容易,但請一個RIGHT PERSON真是很困難了!
我小朋友番小學了,工人很自由;不過小朋友放學要帶去上興趣班......不可遲到要HANDLE到;之前有2-3賓賓冇責任感....成日遲又駁咀不關她是,只是小朋友慢慢吞吞... 勿嘢錯就只是幼稚園小朋友錯 ?????-(
工人可以請過, 不好令HUSBAND同WIFE成日ARGUE些工人問題,D小人物,真是不值得!
工人會當笑話
成日做錯嘢是太太教給老公及奶奶聽了,幾乎想 ;她的不說,明明教她要安全....她就不做!好像有心弄到你地不和 小心....
小朋友大些7.8歲會好D, 不用担心
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

首頁

尾頁

跳至