在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

自己拿定主意...唔好跟風....

要做個正常既家長....唔好攪癲個小朋友
亦唔好攪癲自己....

個個都望子成龍.....

但..係咪人人都得呢....要衡量下囉...

有興趣先會學得開心....有天份先會學得出色

乜都塞晒比佢未必係好事...

HK人就係咁...怕蝕底..怕執輸....

你睇下之前一窩蜂咁去整小朋友既profile
鬥多證書鬥靚包裝鬥多英文介紹....

結果又係多餘...但就攪到d父母心都慌晒

總結我想講既野...
就係小朋友學幾多野幾多證書都好
學好品格先係最重要....
身教家教無證書...
港童寶貝通街係....
大家好似越黎越將個focus放錯晒....

想個小朋友係點...由你決定...
互勉之

大宅

家長的壓力來自金錢, 小朋友的壓力來自家長。

原帖由 siuhobb 於 10-8-13 14:21 發表
見到身邊d朋友…個個迫d仔女學呢樣學個樣…..突然覺得好大壓力…..而家個女先得2歲....係唔係真係要學咁野…..

伯爵府

原帖由 tabo0890 於 10-8-13 17:23 發表
自己拿定主意...唔好跟風....

要做個正常既家長....唔好攪癲個小朋友
亦唔好攪癲自己....

個個都望子成龍.....

但..係咪人人都得呢....要衡量下囉...

有興趣先會學得開心....有天份先會學得出色

...

同意!

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

為人父母係好大責任同埋壓力, 但我地可以做全職媽媽, 已經好好了. 我同我老公都唔係好要小朋友好有成就, 所以無讓小朋友學太多, push佢地好緊. 只要佢地健健康康, 大個可以品格好, 有責任心, 能take care 自己.....若好有成就嘅話就當係神俾嘅額外恩賜.

禁止訪問

回覆 3# mobaby 的文章

禁止訪問

複式洋房

佢地想學既未比佢地學..
佢地吾想學..迫佢地都冇用..
只會令到佢地吾開心,同埋學左都冇意思...
所以我諗住等囡囡大個d..問佢想學咩..
佢吾想學我都冇所謂...

禁止訪問

回覆 11# mobaby 的文章

禁止訪問

禁止訪問

回覆 14# mobaby 的文章

禁止訪問

回覆 15# siuhobb 的文章

禁止訪問

回覆 16# kaylaaa 的文章

禁止訪問

別墅

絕對同意, 以家風氣唔好, 我自己剛做全職媽媽, 想俾多d時間囡囡, 始終自己教好過工人, 希望對佢有用, 只希望佢健康快樂就夠了, 其他東西都係次要, 做人媽媽真係好偉大....我以家仲係度學習中.....

禁止訪問

回覆 19# folli_follie 的文章

首頁

尾頁

跳至