跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 會否生多個.....,會考慮什麼呢?

$$$$$$ lor

大宅

tunghei1025 寫道:
siubakto,

我樓下有一家人....已有一對孖女...諗住再生多個...點知再生都係孖胎.......仲要係孖女呀 佢依家出街都會帶住四條女...加埋老婆就五條,,,, ?-( ?-(

我都有擔心lee個point,到時4條king,所以我都係博唔過囉。

男爵府

ptmfamily,
生多個真係最大concern 係地方同埋錢, 因為到佢地開始返學, 條數好襟計~~~

ClaireMa:
勁呀,
good luck~~

別墅

如本打算今胎係孖胎就好啦,一次過搞掂,我同老公想再生,但我比較考慮$$$$的問題.因為如果冇好的環境比bb咁就寧願唔生住.

男爵府

我都好想生多個女.咁就揍到一個好字.係就係老討D.不過都係諗下o者.唉........諗起生BB好痛架.....又要好多$$$$...
揍BB都好辛苦.......都係諗下算把啦.......最重要係我BOSS話唔生喎.如果中o左六合彩就另計喎....陰公.....無望...
:-(

子爵府

好媽媽勳章

siubakto,

我樓下有一家人....已有一對孖女...諗住再生多個...點知再生都係孖胎.......仲要係孖女呀 佢依家出街都會帶住四條女...加埋老婆就五條,,,, ?-( ?-(

嘩!!!好勁呀, 單係尿片奶粉都好大開支....
不過將來大咗就好啦, 女孝順d呀, 所以我先想生多個, 希望係女就圓滿啦. ki.ki.ki....

大宅

我地都想生多個, 最好當然係女啦, 一女一子最好, 不過仔女都無所謂啦, 多個兄弟開心些. 懷BB果時就好想係孖胎, 咁就一次搞掂, 家下正在努力中, (不過我餵緊人奶, 無咁快可以有BB, 我同老公都想快D, 辛苦就一次來, 好過分次辛苦.)

別墅

我同老公未結婚時都已經有共識, 至少都會生兩個

一黎因為我地都好鐘意小朋友, 同時我地覺得兩個就會有商有量d,有乜野都會有人分享同分擔. 有d人成日都會覺得如果得1個就可以比到最好的野佢, 但係佢就失去咗一個有兄弟姐妹一起成長的机會. 我自己係一個例子...

而家有個仔, 當然最好下胎就生翻個女啦, 如果下胎又係仔.....又再生多個...

大宅

siubakto,

tunghei1025
唔係下話..真係好大開支喎

ClaireMa
祝你好運, 中左記得上黎報喜

複式洋房

豬比媽,
嘩,豬比比好得意呀,好鬼搞笑...

各10月媽咪,
我同老公都勁鐘意小朋友,佢想生三;四個,我就話兩個啱啱好喇!!

大宅

天使兒,bb1027:

唔好意思咁遲先覆,皆因放假係屋企仲忙過返工。

抽羊水其實都幾痛,特別是刺穿羊膜個下。不過其實痛都係其次,最難頂係等緊報告既時間。我係因為『唐氏篩檢』屬高風險所以要抽羊水,等緊報告果段時間真係好忐忑,好驚BB有事囉!:cry:

天使兒 寫道:
我想問有幾位都話抽胎水, 係咪好辛苦架? 因為你地D反應好大呀....[/quote

[quote]
bb1027 寫道:
其實抽胎水痛唔痛架?
我本身唔想再生喇,不過我老公成日話要有2個小朋友一齊長大會好d,有商有糧好d。
如果再生,都可能要等謙謙讀書先啦,咁快整多個,真係好辛苦架。

大宅

ptmfamily, 天使兒,bb1027:

我都覺得抽羊水皮肉少許痛,但都不及心理的擔心。尤其是等報告,我當時都是極高風險(我不是高鹷),又擔心如果真係有事要唔要好,總知食唔安坐唔落。

大宅

siubakto:

原來妳都係高風險嫁。我o個時都唔係高齡不過都成 1/210呀!妳呢?

siubakto 寫道:
ptmfamily, 天使兒,bb1027:

我都覺得抽羊水皮肉少許痛,但都不及心理的擔心。尤其是等報告,我當時都是極高風險(我不是高鹷),又擔心如果真係有事要唔要好,總知食唔安坐唔落。

大宅

我仲勁呀,大孖係1:42呀,那時好多個醫生都話bb多數有問題呀,好彩最後都無事。

大宅

想生多一個既父母多數想要一個“好”字,但我以為想子女成長有個伴就最好是同性,同聲同氣,興趣相投嘛,而且並不一定要準備多一間睡房tim。

我既環境:金錢,親子時間,居住環境,父母精力都有限,要多一個B,啊B所有資源都會勁削減一半,而且又吾包保兩個啊B性格會夾,而且肯定的是我下半世都會幾辛苦。唉,不敢再想啦……

不過,如果我有一日中左六合才,甘由吾同甘講。我上述講的種種問題,有$,都吾系問題啦!

大宅

我仲勁呀,大孖係1:42呀,那時好多個醫生都話bb多數有問題呀,好彩最後都無事。

我想問是根據乜o野來計呢?? e生好似冇問我wor??

大宅

醒目開學勳章

如果我老公好似而家咁 個仔7個月大就自己同朋友去旅行5日 平時又好小湊仔 湊都好多時會唔記得餵奶 我打死都唔生 而家有時望到個仔都好後悔生佢出黎 生之前爸爸話我只要辛苦10個月同生bb 其他野有佢 點知

大宅

OnOnKo:

個機會率係抽血做化驗後計算得出的。

OnOnKo 寫道:
[quote]

我想問是根據乜o野來計呢?? e生好似冇問我wor??[/quote]

大宅

ononko & ptmfamily,

我除左檢血外,仲有做一個叫做頸皮測試去檢唐氏的機會率,因為威院做這個測試的準確性是比檢血過架。

大宅

siubakto:

我係私家醫生度做篩檢,佢都有幫我度BB頸皮,妳講的頸皮測驗係點嫁,好奇...he!

ononko & ptmfamily,

我除左檢血外,仲有做一個叫做頸皮測試去檢唐氏的機會率,因為威院做這個測試的準確性是比檢血過架。

首頁

尾頁

跳至