自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

淘大商場1樓有間童裝叫甜甜,好似係147號shop....
平時我都去買過幾次野,佢地專賣korea版既衫同jeans,價錢都比出面既貴...所以我都唔係咩都响果度買,平時如果睇完唔買佢地都已經會黑面...佢地係一家人,阿爸阿媽同個女咁上下...不過我同d朋友都會間唔中幫襯下.....
今日飯後我同朋友又去睇,我拖住個行李o急入去,因為我係做makeup既,咁做完野當然係拖住o急入去啦....一睇,個男人就跟實我,一直問我搵d咩....咁我客氣咁話,唔洗喇,我自己睇下得啦....之後到個女人行埋黎,又問,搵咩呀小姐? 咁我點頭笑一笑,話我睇下先啦...
其間我同朋友講開有件衫我都有買,响淘寶訂...果2公婆一直啤住我地,我都覺得怪怪地,但又唔知咩事....

到我拎起d jeans睇,個女人行埋黎,
十分唔友善咁話,
"小姐,如果係行家就唔該你地唔好入黎睇野!!!!!"
我o晒咀!!!!>0<
我話,
"我唔係行家...."
佢之後仲話,"你拎住個o急行入黎,一睇就係行家啦...."黎睇佢d野!!!!
哈哈哈...

"我即話,我開婚紗店架!!!!"
"我做化妝拖o急好出奇咩???"
佢話佢唔信....
我問,"洗唔洗我打開你睇係化妝品呀咁???!! "
佢冇出聲,果時我堅嬲!!!因為shop入面d人都望晒過黎!!!我諗諗下覺得冇必要比佢睇個o急黎証明我唔係行家囉.....

所以我好大聲講,"你打開門口做生意,如果唔想做我地生意咪出聲囉!!!唔比人睇d野咁我咪走囉!!唔好响度屈人仲要比氣人受!!!"

佢先至話,"如果你真係唔係行家咁咪唔好意思囉...因為哩排好多行家黎放蛇..."

真係嬲到震,開門做生意,咩人黎睇你都要招呼架啦...好人當衰人,都有病!!!!!!!!!我話過唔會再去比生意佢做!!我自己都係生意人,真係唔會好似佢咁囉...勁白痴!!!

公爵府

牛年勳章

我都有去果間度買野, 價錢一般喇, 未係最平, 但都唔係最搵笨果D囉, 不過態度就真係一時時喇, 最惡劣唔係個男架(佢係老勢), 而係打工果個女人呀~ 一買野就咀苗苗咁笑, 唔買野就黑晒面! 我試過有排轉季走去買佢門口果D特價衫, 我問佢有冇SIZE有冇新, 個女的仲吋咀咁話: 我地有新有碼架, 你都唔係第一次買特價野架喇 <--咁講呀! 我心諗: 你放得黎做特價唔係預左人地買架咩?? 你諗住人地剩係買你3百幾蚊D韓版衫架???
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

大宅

醒目開學勳章

唉!呢間野態度真係 你唔買野就黑面,肯買就勁sell!好煩!所以而家連睇都唔想睇:;pppp:

公爵府

牛年勳章

原帖由 debrachiwing 於 10-8-14 00:45 發表
唉!呢間野態度真係 你唔買野就黑面,肯買就勁sell!好煩!所以而家連睇都唔想睇:;pppp:

Yes! 最近行過都唔入去, 費事比人眼超超冇幫襯! 我中意上多一層對住手扶梯果間多D, 佢D貨平貴都有, 選擇多D, 而且D人好相與D, 除老闆外, 果兩個姊姊都OK架~ 不過佢轉彎果間鋪就執左喇, 有D可惜, 佢有D貨幾靚同特別~

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

個女人話我果時d眼神,仲要係好串,好鄙視咁既款,莫講話我唔係行家,就算真係行家都更加要唱衰佢!!!!果d所謂態度,係令到人好嬲囉....>.< 好似高人一等咁!!!

子爵府

估唔到態度咁差既,仲可以做得住啊....

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

大宅

醒目開學勳章

原帖由 joesimage 於 10-8-14 00:52 發表
個女人話我果時d眼神,仲要係好串,好鄙視咁既款,莫講話我唔係行家,就算真係行家都更加要唱衰佢!!!!果d所謂態度,係令到人好嬲囉....>.< 好似高人一等咁!!! ...

個女人都傻既!係行家都唔會拖住d貨四圍去睇人地d價錢la!佢根本就唔係路,同場都有2間童裝,又唔係特別平,想做生意都學下咩叫服務態度!你都唔好嬲la!佢遲早"摺"得!

瑪瑙宮

大廚勳章

我有時都送d cute 衫比我侄女....

我就鍾意去我公司附近寶靈街和吳松街交界有間叫 "小樽" ... 雖然唔係話很平 , 但款很多又新 , 又好多時有特價貨.... 而且d 人好 nice , 感覺到成家人做呢檔野... 好投入 , 真係愛B既人士開的店 .

我買比人唔多熟點選擇 ... 佢又會幫我襯下 , 介紹下 ... 完全無唔買就黑面 ....

我自己都係做生意 , 打得開門 , 咩人都入得黎 ... 唔通我次次接生意前都打量下人地... 問下人地是否都係行家... 做美容院呢行既... 唔好入黎索料扮幫襯咩.... 都係照招乎 , 照介紹啦...

男爵府

原帖由 debrachiwing 於 10-8-14 01:03 發表

個女人都傻既!係行家都唔會拖住d貨四圍去睇人地d價錢la!佢根本就唔係路,同場都有2間童裝,又唔係特別平,想做生意都學下咩叫服務態度!你都唔好嬲la!佢遲早"摺"得! ...

哈哈哈哈,咪就係!!!你講完我都笑左出黎....邊有人咁爆,入完貨即刻去睇下人地d價錢.....佢真係忽上腦!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至