婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我媽咪近排瞓得好差, 佢話唔知係咪因為更年期, 最近成日都尿道炎發作, 夜晚一個鐘要去一次廁所... 食左醫生開既藥都幫助不大, 請問食紅莓素可以幫到佢舒緩一下嗎? 又或者有乜野食療幫到佢呢? 唔該!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

飲紅莓汁

大宅

原帖由 GLG 於 10-8-16 19:00 發表
我媽咪近排瞓得好差, 佢話唔知係咪因為更年期, 最近成日都尿道炎發作, 夜晚一個鐘要去一次廁所... 食左醫生開既藥都幫助不大, 請問食紅莓素可以幫到佢舒緩一下嗎? 又或者有乜野食療幫到佢呢? 唔該! ...

你媽咪可能係膀胱敏感 !

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我的秘尿科醫生說食"紅莓素"有用的!!!

另外中醫話,濕熱食物唔可以食,唔係你食多多藥都無用!!!
蝦,蟹,牛,鴨,鵝,辛辣和炸的東西切記唔可以食~~~~
另外椰菜,矮瓜,呢類食物少食~~~~
平時飲多d水,唔好忍尿,飲下紅莓汁,食下紅莓乾~~~~

平時煲下"粉葛 赤小豆 扁豆 鯪魚湯 要加薑"<==煲2-3小時~~

子爵府

咁請問食紅莓素丸同飲紅莓汁, 邊樣快見效呢? 我想叫我媽咪兩樣都試下, 但唔知會唔會過量呢...

禁止訪問

侯爵府

尿道炎飲小紅莓汁係有用, supermarket 都有得買, 唔平架, 幾十元一樽飲三幾次.

男爵府

有幾個朋友都話飲紅莓汁有用, 但要飲一段時間先見效

禁止訪問

複式洋房

原帖由 liufreedom 於 10-8-18 12:40 發表
我以前都成日復發尿道炎架....食藥, 食抗生素都唔ok了...飲紅莓汁係有用的, 但只可以預防, 之後e生建議不要再去看e生啦, 係痛發梗時, 才飲紅莓汁沒用的, 因為救不了, 唯一一個最有效的方法就係病發時喝多d 水, 我指 ...

我十幾日前先好返, 上次食左成10日藥又打針咁, 琴日尿道又好似吉吉地唔係好舒服, 我都覺得好煩, 仲諗著今日放工去睇醫生 tim

大宅

我都係成日復發, 唔睇e 生唔得, 真係好痛, 有時尿尾會有血, 所以唔食藥唔得, 唔知點算, 但e生又話好普通, 好煩 !!!

子爵府

多謝咁多位既建議... 我同媽咪講左, 相信佢係呢排因為成日同我呀爸剧扒(食牛排)同鴨鵝, 令佢尿道炎嚴重左, 不過佢唔好意思話俾我爸爸聽... 我叫佢下次再去餐廰食飯時儘量唔好食牛...

禁止訪問

複式洋房

我的尿道炎好返, 過左10幾日又返發, 你地有無試過?
真係煩~~

我睇來睇去都係同一個醫生, 佢只係普通科, 即係平時睇傷風感冒的普通西醫, 我都想轉醫生, 想問下大家尿道炎係睇咩醫生 ? 有無人睇 "婦女泌尿科", 如有可否介紹給我, please ~~ 謝謝~~

男爵府

有少少'行' 即刻吃十幾粒紅梅干,好有效,即刻不'行',但不可遲,我去外地必帶.同埋我覺得有'行'即用專清潔下體的衝良液,用普通玉路會越來越嚴重.

原帖由 lau3104 於 10-8-21 11:01 發表
我的尿道炎好返, 過左10幾日又返發, 你地有無試過?
真係煩~~

我睇來睇去都係同一個醫生, 佢只係普通科, 即係平時睇傷風感冒的普通西醫, 我都想轉醫生, 想問下大家尿道炎係睇咩醫生 ? 有無人睇 "婦女泌尿 ...

首頁

尾頁

跳至