跳至

首頁

尾頁

別墅

現住葵馥中房單位,抽中海灣722呎,請問海灣好住嗎? 比您地又會點揀?
[quote] -------------------------------------

別墅

你重要考慮埋校網, 葵馥苑係葵青區, 海灣係荃灣區, 葵馥苑買餸方便d, 交通都方便, 海灣買餸要去海濱, 但係荃灣區好嘅小學好多選擇, 海灣對面已經有間石鐘山, 就係因為選擇多, 所以好多都入到心儀小學, 而葵涌網得仁立仁紀同全完第二最多人爭, 入唔到都好煩!

原帖由 reb1228 於 10-8-17 21:40 發表
現住葵馥中房單位,抽中海灣722呎,請問海灣好住嗎? 比您地又會點揀?

複式洋房

我唔知葵馥係邊, 不過我住海灣(住咗一年多啲), 覺得呢度交通都尚算接受, 因為樓下有巴士小巴出去, 行去荃灣西鐵站大約10MINS, 所以都覺得OK~
而買野方面, 海濱(隔離馬路)有個好迷你的街市(只有豬肉檔, 冰鮮雞, 魚, 菜, 雪既肉檔各一), 因為無乜選擇, 所以好多時啲人會出去楊屋街市買野; 不過海濱都尚算多茶餐廳既選擇 (但唔太好味 ), 有好細既百佳, 華潤, 日本城...
不過海灣/海濱就好多家庭有小朋友~ 所以幼稚園都好多間, 又有小學~
722呎我唔知係咩方向, 不過後面岩岩起緊地盤, 所以成日都好嘈~! 所以, 你一定要實地視察下先~!

複式洋房

呀... 仲有, 我覺得海灣既水質好差... 因為我係搬咗入黎先知... 全屋都要用濾水器先得~! =.=

別墅

回覆 3# bro_and 的文章

我都係咁唸,小學荃灣選擇多,中學葵青選擇多,好傷腦筋,個囝下個月都K3了,我都要快D決定啦!
[quote] -------------------------------------

別墅

請問知唔知個地盤幾時完工呀?

原帖由 puiying81 於 10-8-18 12:51 發表
我唔知葵馥係邊, 不過我住海灣(住咗一年多啲), 覺得呢度交通都尚算接受, 因為樓下有巴士小巴出去, 行去荃灣西鐵站大約10MINS, 所以都覺得OK~
而買野方面, 海濱(隔離馬路)有個好迷你的街市(只有豬肉檔, 冰鮮雞, 魚, ...

別墅

咁我都估到,話晒都十九年樓齡
原帖由 puiying81 於 10-8-18 12:53 發表
呀... 仲有, 我覺得海灣既水質好差... 因為我係搬咗入黎先知... 全屋都要用濾水器先得~! =.=

複式洋房

其實我諗個地盤最嘈既時間應該過咗架喇... 因為已打"莊", 起緊地基... 聽啲人講, 起樓做好地基, 就好似砌積木咁, 好快喎.... 不過實際日子我真係唔知LU~ 我都無刻意去CHECK過~!
至於學校, 我小B依家岩岩2個月乍... 我未去諗咁多, 但我知荃灣都有荃灣官中, 應該都係好架~!

別墅

Thank you
原帖由 puiying81 於 10-8-19 12:18 發表
其實我諗個地盤最嘈既時間應該過咗架喇... 因為已打"莊", 起緊地基... 聽啲人講, 起樓做好地基, 就好似砌積木咁, 好快喎.... 不過實際日子我真係唔知LU~ 我都無刻意去CHECK過~!
至於學校, 我小B依家岩岩2個月乍... ...

民房

Hi, I also will move to 'Kwai Fok Court', too...

別墅

15/ 16緊~唉!

男爵府

葵馥好...因為我住緊. 可能係習慣左啦.

至於學校,9成都唔係係呢兩區讀架喇,而家都已經係又一村果頭返緊學,所以對我黎講學校選擇唔係問題~

男爵府

同埋葵青果個討論區有個葵馥討論架~

首頁

尾頁

跳至