論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

工人成日擅自飲用湯水(以為我地唔知), 如果話佢會唔會好小器?! 但唔話佢, 佢飲得多過我地, 其實真係嬲嬲地, 可以點話佢呢?

大宅

我唔會介意....每天都會比佢飲!!我都想佢身體好d!!

大宅

試下味都OK!我個人就最憎飲我頭啖茶及頭啖湯;最多吃飯時分配一人一些.
真是不喜歡些如酒樓餐,飲完加水
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

我印印不吃PORK,所以湯勿都有PORK:loveliness:

When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

侯爵府

其實我都會比佢飲, 但我想係每次我地飲果時分一份比佢, 而唔係佢自己不問的情況下飲用, 仲要飲得多過我地 e.g.羅漢果我同老公好多時夜晚返去飲, 都剩返唔係好多......工人飲仲多過我地飲,

男爵府

我個件唔會偷飲,但次次只飲湯,入面d料一d都唔食,搞到我想食d料都無晒湯,最後要倒晒d料

子爵府

醒目開學勳章

可以叫佢每次煲到剛好,味濃D,又唔使爭議,佢鍾意飲,咪預多一碗佢飲囉,唔鍾意佢飲先,咪同佢講一齊先飲囉,呢樣都係溝通問題,屈係個心,久而久之就會計算住佢邊樣拎你著數,咁不如一發現覺得有問題咪同工人講清楚囉,免得大家唔開心。

我個人就唔鍾意飲湯,所以工人只會煲俾我C6同個女飲多,我真係唔會理佢咁多。

大宅

你話:每次你煲湯用幾多水和料架?我覺得唔夠飲.如果你鐘意飲,下次煲多D,免得大家唔夠飲.
直接話真係好似好計較,咁講,即係話俾工人聽,你知道佢有飲,希望佢明你意思喇.

原帖由 siu-miu 於 10-8-18 16:33 發表
工人成日擅自飲用湯水(以為我地唔知), 如果話佢會唔會好小器?! 但唔話佢, 佢飲得多過我地, 其實真係嬲嬲地, 可以點話佢呢?

大宅

好媽媽勳章

你扮哂野去"不"湯時問點解咁少既? 等佢知道你知道佢飲左d湯, 如果仲唔醒水, 直接叫佢等你地飲完佢先可以飲.
我都有比工人飲湯, 不過佢好醒目, 最多只飲兩碗, 會留番比我老公 (我老公遲返)

子爵府

工人到埗後, 我講明左大家飯前飯後各一碗湯, 如果飲晒後個煲入面仲有湯剩, 就報告俾我知剩多少, 再由我決定俾邊個飲... 老實講, 通常我都係一人飲多一碗, 但我要俾佢知係我話事.

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

同佢講, 自己私自飲先唔等主人一齊, 係冇禮貌, 你話唔想第日有朋友到家食飯, 俾朋友覺得你冇家教, 要佢等一齊, 重要係你面前, 即係放啲湯係檯面俾你見到. 咁樣講會唔會好啲.

洋房

原帖由 winnie_sh 於 10-8-18 17:21 發表
可以叫佢每次煲到剛好,味濃D,又唔使爭議,佢鍾意飲,咪預多一碗佢飲囉,唔鍾意佢飲先,咪同佢講一齊先飲囉,呢樣都係溝通問題,屈係個心,久而久之就會計算住佢邊樣拎你著數,咁不如一發現覺得有問題咪同工人講清楚囉,免得大家唔開心。
...

呢個方法都ok 既, 我都會採用!!

侯爵府

畀面勳章

原帖由 siu-miu 於 10-8-18 16:33 發表

下...飲湯都要罵 ???????????
咁咪好囉,佢肯飲,姐無落到野落去囉..你咪重安心!!

翡翠宮

畀面勳章

我有個朋友又係有呢個煩惱,佢話唔係唔俾佢飲,但姐姐次次都幾乎飲哂成煲湯,只係留返一人一碗俾佢地,搞到佢成日好忟冇湯飲。

珍珠宮

查實你有冇同佢講過唔可以擅自飲湯?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

照直講羅!!
煲湯唔係剩係佢一個飲架, 亞SIR要飲好多, 而家佢成日投訴唔夠湯飲咁羅!!!
我家姐姐無呢個問題, 叫先飲唔叫唔敢自己裝來飲.

男爵府

好媽媽勳章

其實我都會俾個工人飲湯,但係我都唔鐘意佢地飲到我都唔夠飲,我會用好誇張既樣話下得番咁少既, 跟住同佢講煲到得番咁少湯唔夠飲,你下次同我留意下啦,如果佢偷飲既,佢自己都心知飲多左下次應該唔敢.如果佢仲敢即唔要面,就直接同佢講下次倒一碗俾自已先,因為我地可能飲晒,佢就冇架嘞.

複式洋房

我孤寒,一開始就話明唔提供湯水
唔駛煩

男爵府

好媽媽勳章

同我果件一樣, 食糖水唔食料, 比我話過佢之後好番D.

原帖由 lady++ 於 10-8-18 17:19 發表
我個件唔會偷飲,但次次只飲湯,入面d料一d都唔食,搞到我想食d料都無晒湯,最後要倒晒d料

大宅

我個印都係唔食豬架, 有豬肉的佢唔飲. 如是魚湯佢載完比我 (1大碗) 同c6 + bb (2小碗)之後有剩佢先飲架, 如果沒有佢就沒有得飲, 因為佢自己烹得少

首頁

尾頁

跳至