跳至

首頁

尾頁

別墅

我食過幾次雪糕啦喎!我問過西醫話可以食,不過唔好食軟雪糕,因為多菌。我食冇色素冇防腐劑的ha牌,冇事。

醫生仲話食左唔好有罪咎感添!

別墅

大家有左唔好食咁多色素,現今科學已知紅色和黃色的色素會導致過度活躍症。

另外,火龍果係可以食的,係高纖食物,不太涼,食一點唔怕,我懷孕初期都有食,唔怕。

大宅

其實"涼"野會占架??係咪會頭暈?

原帖由 emmylai 於 10-9-27 16:33 發表
大家有左唔好食咁多色素,現今科學已知紅色和黃色的色素會導致過度活躍症。

另外,火龍果係可以食的,係高纖食物,不太涼,食一點唔怕,我懷孕初期都有食,唔怕。 ...

複式洋房

以下係我嘅中西醫嘅意見 (for早期懷孕),希望幫到大家:

西醫話應避免: 茶, 咖啡, 汽水, 西瓜, 吞拿魚, 三文魚, 貝殼類, 蝦, 蟹, 魚--最安全係手掌以內咁大嘅鹹水魚, 如紅衫魚, 白飯魚, 石班, 多春魚等等

中醫話忌吃: 港式奶茶(佢經常都話港式奶茶係由好多茶葉混埋一齊, 好涼好傷身), 菜湯, 冬瓜, 老黃瓜, (節瓜可以), 水晶梨, 木瓜, 哈蜜瓜, 芒果, 香蕉(有梅花點的可以), 豆腐 (因為石膏整, 好涼; 豆漿就可以)

伯爵府

多春魚有無鱗ga? 可以食嗎?
吞拿魚, 三文魚 點解唔食得? 生的唔食得, 但熟的可以吧!!?

複式洋房

回覆 1# fleshmoon 的文章

醫生解釋逄係好大嘅魚含鉛/水銀量都好多, 三文魚同吞拿魚係超大嘅魚. 食細魚係最穩陣. 仲有銀雪魚都要少食,含鉛量好高喎.

我一般都會按照吩咐, 因為食少D都無所謂啦, 反正都有好多其他選擇, 最緊要BB健康.

別墅

原帖由 josewing 於 10-9-27 16:48 發表
其實"涼"野會占架??係咪會頭暈?

其實我都唔知, 淨係個個都話唔好食涼野, 但我覺得只要每樣都食d, 唔好日日食, 唔大量食, 食乾淨的食物就可以食, 當然生的野未煮熟唔好食。

如果大肚婆食左一舊西瓜就流產, d人就唔使比錢去深圳落仔啦!

複式洋房

回覆 62# emmylai 的文章

我有飲火龍果溝奇異果汁(記得走糖水), 通便真係好work, 我未有之前都好時常便秘, bingo左之後更加冇改善, 中醫我都有睇, EC話我係熱底同叫我唔駛特別戒口(淨係叫我唔好食D奇怪野 eg:蛇,羊, 生牛肉).
乳酪我都有食, 但冇火龍果+奇異果汁咁work.
重有水晶梨都有食少少, 不過係食6份1咁多多lor

別墅

my husband and I 100000000% agree with you!
"如果大肚婆食左一舊西瓜就流產, d人就唔使比錢去深圳落仔啦! "
exactly the same! that's what we always say to our parents!

原帖由 emmylai 於 10-9-27 18:32 發表

其實我都唔知, 淨係個個都話唔好食涼野, 但我覺得只要每樣都食d, 唔好日日食, 唔大量食, 食乾淨的食物就可以食, 當然生的野未煮熟唔好食。

如果大肚婆食左一舊西瓜就流產, d人就唔使比錢去深圳落仔啦! ...

大宅

咁花生可以嗎?
我近期酷愛吃花生, 可以幫我止嘔.
BB你要健健康康啊!

大宅

原帖由 yy_kan 於 28-9-2010 09:59 發表
咁花生可以嗎?
我近期酷愛吃花生, 可以幫我止嘔.

我有個fd, 佢下星期生得啦, 佢同我講話食花生好(但我唔記得係乜好)...因為我一向都唔like食花生, 我記得幾個月前(我未有個時), 我食個碟野有花生,佢都會專登夾埋黎食... :)

大宅

i ate sushi last night, and i felt very uncomfortable until now...

但係我其實只係食左5件...全部都係熟架...有芝士熟蝦、芝士鰻魚、蝦天婦羅同2件旦, 仲有少少炸雞軟骨...點解會甘??

複式洋房

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-28 13:41 發表

我有個fd, 佢下星期生得啦, 佢同我講話食花生好(但我唔記得係乜好)...因為我一向都唔like食花生, 我記得幾個月前(我未有個時), 我食個碟野有花生,佢都會專登夾埋黎食... :) ...

醫生都有提我話食多d Nuts好但不要食花生,因為有好多人會敏感。我睇過d中/英文書都有咁講。

伯爵府

會唔會因為油膩左少少, 消化得唔好呢...

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-28 13:46 發表
i ate sushi last night, and i felt very uncomfortable until now...

但係我其實只係食左5件...全部都係熟架...有芝士熟蝦、芝士鰻魚、蝦天婦羅同2件旦, 仲有少少炸雞軟骨...點解會甘?? ...

大宅

我家姐已經生左兩個, 佢同我講叫我食多d合桃, 腰果同埋花生醬, 但我對花生醬都好有保留
原帖由 bbmelodycc 於 10-9-28 13:41 發表

我有個fd, 佢下星期生得啦, 佢同我講話食花生好(但我唔記得係乜好)...因為我一向都唔like食花生, 我記得幾個月前(我未有個時), 我食個碟野有花生,佢都會專登夾埋黎食... :) ...

大宅

回覆 61# emmylai 的文章

我上一胎介得好清,因為只係嘔過5次. . .
但今次就唔同,成日嘔,又好想食雪糕,於是我問醫生食唔食得,佢話絕對冇問題,我問埋佢食咩雪糕,佢叫我食Ha...Dazz.
所以有時嘔完就食一杯(細杯裝,一盒6杯個隻),真係好小,得75ml咋. . . 但冇辦法,食咗又真係舒服哂. . .
所以,中醫同西醫好唔同,當然,我都認為忍到咪唔好食囉,生完點食都得,我因為食所有野都好似唔落格要嘔番出黎,先冇辦法咋!

男爵府

畀面勳章

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-28 13:46 發表

但係我其實只係食左5件...全部都係熟架...有芝士熟蝦、芝士鰻魚、蝦天婦羅同2件旦, 仲有少少炸雞軟骨...點解會甘?? ...

真係一時時架.....
我呢排都食多左薯條, 因為可以點好多茄汁....

依家唔知why好唔舒服, 好想嘔又頭暈頭痛....

大宅

原帖由 依媽媽 於 28-9-2010 17:54 發表

真係一時時架.....
我呢排都食多左薯條, 因為可以點好多茄汁....

依家唔知why好唔舒服, 好想嘔又頭暈頭痛....

你唔怕喉嚨痛? 我已經有少少...

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

原帖由 Fagu 於 10-9-27 23:23 發表
my husband and I 100000000% agree with you!
"如果大肚婆食左一舊西瓜就流產, d人就唔使比錢去深圳落仔啦! "
exactly the same! that's what we always say to our parents!

同意呀...因為我都冇戒口..而家12w5d喇..西瓜..芒果..凍野..辣野...雪糕都照食...
醫生話冇問題丫...其實每樣野唔過量都OK呀...

複式洋房

超級讚成!!!!!

所以我都只係唔食一d我本身食完之後會敏感的東西及易有菌的食物,其他的只要我喜歡便食少少。

原帖由 emmylai 於 27/9/2010 18:32 發表

如果大肚婆食左一舊西瓜就流產, d人就唔使比錢去深圳落仔啦! ...
兒女是耶和華所賜的產業,所懷的胎,是他所給的賞賜。(詩篇127:3)
Sons are a heritage from the Lord, children a reward from Him. (Psalm 127:3)

首頁

尾頁

跳至