嬰兒醫護

跳至

首頁
23456...11

尾頁

複式洋房

Re: 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

tpy你好,
我想請問政府醫院睇濕疹, 佢哋係咪剩係得猪油膏同aq cream架炸? 唔會有類似qv, ego... 既類似的bathing oil架?
:cheeze: :cheeze: :cheeze:

大宅

政府醫院睇濕疹只會處方

複式洋房

[quote]由 tpy 於 2005-10-12 12:49:13

政府醫院睇濕疹只會處方
:cheeze: :cheeze: :cheeze:

別墅

My BB is 5 months old now. I just discover he has 濕疹 on his leg. A small area as an one dollar size. It is very rough and the circumference/edge of the one dollar is a bit red. May I ask if it is serious ?
I am a bit upset as I have tried my best to give him breast milk. But still have this problem :(

Doctor give me cream with steriod. I don't want to apply. I would like to try using the moisturing cream and bathing gel. Do you have any good suggestion ?

大宅

其實你應該這樣想, 若不是你餵人奶, 可能bb濕疹的情況會比現在更為嚴重呢!!! 我也是餵人奶的, 但仔仔細時濕疹都非常嚴重(全個頭及右邊面), 我正是這樣想, 所以繼續餵, 盡量令仔仔身體扺力好d, 所以現在濕疹已算是好了(因為已幾個月沒有濕疹及不用搽藥了)

其實你bb的濕疹很少事的, 只有一元size, 若是已發的濕疹, 搽cream, 用沖涼液是沒有效用的, 一定要搽藥才能好, 當然類固醇成份不會太高, 只要小心按醫生指示便可以了, 相反你因怕類固醇而不用藥可能會令bb的濕疹問題變得嚴重.

又或你可以先試搽cream(一日起碼搽5次以上)盡量令皮膚滋潤保濕, 若bb的濕疹沒有改善, 反而變得更紅或有更多紅點出現即表示要搽藥, 否則會令濕疹惡化.

cream可以試用mustela或oilatum.
bathing oil亦可以用mustela或oilatum.
這兩隻對濕疹效用不錯. 若bb皮膚沒有改善才考慮轉另一款.

男爵府

Hi tpy,
請問邊到有得賣Cetaphil cream呀?
我今朝行waston, manning & 樓下幾間藥房都無得賣, 囝囝lee排d皮膚好乾, 又成日r, 想試下轉Cetaphil cream, 睇下得唔得.

大宅

我想問下, 如果我有濕疹甘可唔可以餵人奶? 會唔會傳埋d 濕疹比佢?

別墅

tpy,

Thks your adv. and sharing. Thus, I plan to BF up to 1 year. Hope I can do it as I am a working mom. It is a bit overload for me.

Actually, I am using the relaxing bath gel for BB. Should I add the bathing oil with the bath gel or just use the bath oil ?

Moreover, would you pls give me the name of the mustela cream since it has a lot of series. Or I just use the one for dry skin ?

I have just started to give QV cream which is a sample yesterday. The rough mark become better :) Thks a lot

大宅

Cetaphil在各大藥房, 萬寧, 屈臣氏都有售, 在灣仔, 銅鑼灣都可以買到喎.
可能你個邊的鋪賣晒, 或者你試下打電話到其它分店問下有無貨先去買, 以免花時間.

IYYY 寫道:
Hi tpy,
請問邊到有得賣Cetaphil cream呀?
我今朝行waston, manning & 樓下幾間藥房都無得賣, 囝囝lee排d皮膚好乾, 又成日r, 想試下轉Cetaphil cream, 睇下得唔得.

大宅

濕疹是不會經餵人奶是不會傳染到, 因為濕疹是經由遺傳, 若父母有, 小朋友好大機會都會有.

但餵人奶可減輕濕疹/致敏的情況, 所以若情況許可, 建議你繼續餵人奶直至小朋友斷奶為止.

Tara 寫道:
我想問下, 如果我有濕疹甘可唔可以餵人奶? 會唔會傳埋d 濕疹比佢?

大宅

iriswk,

以下是回覆你的問題;-

Thks your adv. and sharing. Thus, I plan to BF up to 1 year. Hope I can do it as I am a working mom. It is a bit overload for me.

努力支持你, 你小朋友將會因你這決定而得到無限福氣及健康的身體 J

Actually, I am using the relaxing bath gel for BB. Should I add the bathing oil with the bath gel or just use the bath oil ?

以我所知是不會將兩樣溝埋沖涼的, 若小朋友皮膚乾燥, 我想用bath oil會較bath gel潤及保濕.

Moreover, would you pls give me the name of the mustela cream since it has a lot of series. Or I just use the one for dry skin ?

mustela是有一個系列的潤膚品及沖涼浴油給濕疹或皮膚非常乾燥的人用, 名字是Mustela Stelatopia (舒膚敏系列)

I have just started to give QV cream which is a sample yesterday. The rough mark become better :) Thks a lot

若這cream好就可以繼續用, 看看bb皮膚有否大改善, e.g.退紅

別墅

tpy,

Thks your detail explanation. thks a lot. I am happy that my BB's one dollar problem improve a lot. I think QV cream works for my BB
But there some new very small sized red dots on the leg. I wonder it will become worse. Thus, I will still give him cream. Hope he will recover soon.

Actually, my husband's family has a lot member who has 濕疹. Hope BF can help BB

別墅

Dear tpy :

在這topic 我學左好多野,
我用左Dermxxx 的系列同bb沖涼液加bath oil 及洗頭真係
好左好多,同Cetaphil cream護膚。仲好過醫生俾果d沖涼護膚品。
早排同女女轉奶粉搞到佢D濕疹發曬,宜家飲番之前羊奶就好好多,
仲有我想知有關皮膚測試的資料(佢睇開的皮膚醫生無做),我想遲D同佢測試。因為我唔知呀女對乜東東有敏感,我好多野都唔夠膽俾佢食,我只係知道佢食bb餅就會成個下巴紅曬同埋紅點。

大宅

BB餅係有麥的成份, 很多敏感BB都不能吃的, 我仔仔細時也是, 但當他長大了便可以食, 我想你還是買些純米餅給BB食吧, 較為少敏感.

若要做測試,你可以打電話到一些醫院問下,如浸會, 養和, 他們會為解答如何測試, 價錢等問題.

cookieng 寫道:
Dear tpy :

我用左Dermxxx 的系列同bb沖涼液加bath oil 及洗頭真係
好左好多,同Cetaphil cream護膚。仲好過醫生俾果d沖涼護膚品。
早排同女女轉奶粉搞到佢D濕疹發曬,宜家飲番之前羊奶就好好多,
仲有我想知有關皮膚測試的資料(佢睇開的皮膚醫生無做),我想遲D同佢測試。因為我唔知呀女對乜東東有敏感,我好多野都唔夠膽俾佢食,我只係知道佢食bb餅就會成個下巴紅曬同埋紅點。

子爵府

畀面勳章

我個仔自從用了愛麗她來沖涼及護膚後,真的有很大改善,不過成條脛都未退到d濕疹,請問有沒有提意呢?我在sogo的bb展,見到瑞士寶寶出了一種濕疹膏,唔知有沒有媽媽用過及是否好呢?
謝謝!

子爵府

畀面勳章

請幫幫忙Y!

大宅

請問bb頸上的濕疹是否只有點點紅, 沒有有出水或紅腫? bb有否用手抓?

若是初起的紅點是可以用搽cream的方法減退, 但若情況沒有改善而紅點越來越多就一定要看醫生搽藥膏.

你所提及的產品我未用過, 抱歉不能給你意見.

suklaic 寫道:
我個仔自從用了愛麗她來沖涼及護膚後,真的有很大改善,不過成條脛都未退到d濕疹,請問有沒有提意呢?我在sogo的bb展,見到瑞士寶寶出了一種濕疹膏,唔知有沒有媽媽用過及是否好呢?
謝謝!

別墅

suklaic 寫道:
謝謝!

我幫bb在手摺位用了幾天, 真的有改善, 最初由深紅點慢慢變成淡粉紅色,用多3-5天就好了. 但要keep住用保持滋潤. 但用在其他部位卻效用不大......?-(

大宅

我們見面(交收david及california cream)時再詳談.

cookieng 寫道:
Dear tpy :

子爵府

畀面勳章

littledada 寫道:
我幫bb在手摺位用了幾天, 真的有改善, 最初由深紅點慢慢變成淡粉紅色,用多3-5天就好了. 但要keep住用保持滋潤. 但用在其他部位卻效用不大......?-(

謝謝!我會考慮是否買來試試的!

首頁
23456...11

尾頁

跳至