跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問學校個網有得登入睇通告,
不過我地就未有ID 同 PW.
其實個D通告本身都已經派左比我地,
其實係唔洗登入網站睇?
原帖由 cheukwing媽咪 於 10-9-13 00:55 發表
dear all,

我的仔仔今年升k2,上低愛班!

大宅

醒目開學勳章 陪月勳章

原來咁多幼望班同學!!

之前問過老師,話我地K1 D LOGIN & PW 仲整緊,我都想快D可以登入.

子爵府

唔好意思,請問你地學校幾時openday?同1班大約幾人?
原帖由 小kb 於 10-9-22 17:44 發表
原來咁多幼望班同學!!

之前問過老師,話我地K1 D LOGIN & PW 仲整緊,我都想快D可以登入.
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

大宅

今個星期六, 準確時間忘記了, sorry!
原帖由 waiwai1234 於 10-9-24 22:35 發表
唔好意思,請問你地學校幾時openday?同1班大約幾人?

大宅

開放日, 大家有無返玩?
好好玩, 熙熙玩得好開心!

大宅

剛剛收到學校替小朋友做的表現報告和評語,不過絕大部份都係得2分,只有小項是3分,雖然很開心見到自己小朋友在校的情況,但又覺得分數偏低,你們的小朋友如何?

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

最高係5分,2分係初部掌握,3分係部份掌握

大宅

我囝囝都係, 差不多全部係2分,
一來班上面太部份係大仔(上半年出生),
我個仔係細仔, 有比較麻,
二來我個仔自理真係差D,
所以我都好明白只係初步掌握.

我自己比分, 都係比 2-部份掌握.

相反, 之前N1間學校, 成日都話我仔仔表現好好.
評分都係好高, 不過我就覺得囝囝係浸信會既進步大D.
原帖由 rabrabming 於 10-10-9 06:54 發表
剛剛收到學校替小朋友做的表現報告和評語,不過絕大部份都係得2分,只有小項是3分,雖然很開心見到自己小朋友在校的情況,但又覺得分數偏低,你們的小朋友如何? ...

男爵府

我小朋友的評估都是大部份2分, 小數得3分.

請問知不知道學校在溫度多少以下才會關冷氣
工人說近日接小朋友放學, 手仔都是冰冷的.

另外, 大家把圍裙放在書包的甚麼地方?
工人放在暗格, 上星期五她也跟老師說了
但都沒有用過的跡象, 是否放在功課袋好些.

珍珠宮

原帖由 小kb 於 10-9-22 17:44 發表
原來咁多幼望班同學!!

派咗LOGIN & PW 喇, 除咗教育平台, IBM同埋學校網址都 login唔到, 妳地有冇咁既問題呀~

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各位你們好!

我幫囡囡報了名la, 下星期六interview 心情好緊張, 唔知會考d什麼 希望她能成功la

珍珠宮

原帖由 Irene06 於 10-10-21 00:32 發表
各位你們好!

我幫囡囡報了名la, 下星期六interview 心情好緊張, 唔知會考d什麼 希望她能成功la

我都唔知會考d乜,因為係小朋友自己入課室 interview架~

大宅

小朋友自己入課室面試,
我見課室入面張枱有車, 有水果, 有D玩具等道具,
我估都係問物件, 咩顏色等生活常識.
我仔面試完好開心咁拎住粒糖出黎叫我開
我叫佢多謝老師先, 跟住我問老師佢乖唔乖.
老師微笑點點頭, 兩日後既星期一就收到信通知.
原帖由 Irene06 於 10-10-21 00:32 發表
各位你們好!

大宅

我都係下星期六interview, 有冇媽媽可以share多d interview嘅事俾我哋d準入學媽媽知呀?
(用什麼型式去in?) 唔該哂!

同埋都想了解多d呢間學校:
教得好唔好呢?
小朋友開心唔開心?
老師nice唔nice?
課程淺定深?
功課多唔多?
多唔多要親子功課?
派小學又多數派邊間呢?
多唔多課外活動, 如參觀xxx, xxx旅行?
一共收幾多學生一班? 同開幾多班? (K1-K3)

唔好意思咁多問題呀, 不過近排為小朋友想學校interview的事, 真的好煩惱啊, 多謝媽媽們的解答, 意見!

男爵府

其實上面的家長已經提及到,
小朋友須要單獨入課室面試,
呢個對部份小朋友黎講好難.
問題方面, 我們也不太清楚,
小兒說老師問他水果, 顏色等......
但, 他當時表達得不太清楚,
我想只是簡單的認知問題.
我認為家長只要保持輕鬆心情就可以.

原帖由 bluerain_baby 於 10-10-21 16:56 發表
我都係下星期六interview, 有冇媽媽可以share多d interview嘅事俾我哋d準入學媽媽知呀?
(用什麼型式去in?) 唔該哂!

同埋都想了解多d呢間學校:
教得好唔好呢?
小朋友開心唔開心?
課程淺定深?
功 ...

男爵府

教得好唔好呢?
小朋友開心唔開心?
課程淺定深?
功課多唔多?
多唔多要親子功課?
派小學又多數派邊間呢?
多唔多課外活動, 如參觀xxx, xxx旅行?
一共收幾多學生一班? 同開幾多班? (K1-K3)

答:
整體我很滿意, 課程顧及幼兒的須要.
有不同類型的活動, 可參考學校網站
上年的活動剛好在上星期刪除.

K1上學期, 差不多每天都有1-2頁功課.
放假有3-4頁.

基本上填顏色, 連線我都會參與,
所以我覺得全部都是親子功課.

升小是計分及抽籤的,
間間幼稚園的機會差不多,
扣門的話, 相信安基司及寶兒較有優勢

一班30人, 每年開班2-3班.

大宅

唔該哂07mama

小女好怕醜, 我一離開佢就喊架啦, 都唔知點interview好啦(單獨), 咁媽媽呢? 要唔要問問題架? 例如問點解choose佢哋學校etc?

我唔係大埔住架, 所以升小一如果choose大埔, 好似係當挎區, 咪即係要拍門囉?

之前已睇網站, 講嘅嘢唔太多, 不過見到好多小朋友相, 都好開心咁, 好多實睇活動(如參觀超市,益力x廠)

其實我心大心細中, 寶兒收咗, 不過課程深, 又冇學券, 同埋冇學車去我屋企
侵信會口啤好好, 不過好似好多人爭, 我怕我個怕醜妹入到機會唔大, 如果真係慶幸收到, 又怕課程淺上到小一辛苦, 不過聽你講都ok呀!

收2-3班, 係只計上午? 定全日計(連下午班)?

大宅

上年面試我個仔2歲都未夠, 都係好怕我行開.
面試個日又多人, 佢已經不停話要走,
到有個老師要帶佢入課室時, 佢即刻走過黎我度.
我指住課室入面架玩具車, 佢就好開心咁入左去.
咁就過左關, 所以家長要輕鬆D.
小朋友面試完之後, 會問家長邊個照顧小朋友.
如果上午班無位, 下午班考唔考慮, 係咁多.

另外有朋友試過, 如果小朋友痴媽咪多D,
就由爸爸帶去面試, 唔知岩唔岩妳用.

今年上午同下午班, 各收2班

原帖由 bluerain_baby 於 10-10-26 17:13 發表
唔該哂07mama

小女好怕醜, 我一離開佢就喊架啦, 都唔知點interview好啦(單獨), 咁媽媽呢? 要唔要問問題架? 例如問點解choose佢哋學校etc?

我唔係大埔住架, 所以升小一如果choose大埔, 好似係當挎區, 咪即係要拍門 ...

首頁

尾頁

跳至