自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 dada~0w0~ 於 10-8-23 10:34 發表

其實根據mtr 果個咩附列係唔得ga~ 職員有權趕你ga

不過, 老實講, 我地比野人, 咪幾分鐘.....

d 婆婆企幾個鐘ga, 有d仲為份報紙打交~~

oh really?? 真係唔講唔知喎~

禁止訪問

男爵府

公公婆婆係我阿爸阿媽,唔係街嗰d公公婆婆。我同佢地傾左一陣先叫個仔去攞紙,個職員其實都見到。當然,如果佢話誤會我遞比陌生人,我都覺得唔出奇嘅。

我個仔4歲,佢當時攞住件玩具,所以驚佢再攞報紙,出閘時又要拍咭會論盡囉。佢係唔識睇報紙,但好鐘意扮睇,所以就會攞一份比佢,婆婆係屋企睇時,就會話比佢知有咩新聞,等佢學下 (好似之前有小朋友爬窗跌落街,屋企人會拎住份紙話比佢知咩事,咁佢會印象深刻d)。另一份係我拎返公司睇。

我上黎講,唔係要人話我啱。我成件事最介意係個職員最後嗰句,一份報紙啫,唔使咁侮辱人。

其實我一向都唔攞免費報紙,亦極唔鐘意人係車度攤開黎睇,今次只係因為阿仔攞開,我見時間早,返到公司都仲有時間,所以先叫佢攞多份,等我返公司睇。以後都係唔攞好。

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

水晶宮

原帖由 peggyhklam 於 10-8-23 10:35 發表
那個人話人"賊婆"係唔啱, 但一個家人攞2份又唔係幾好, 雖然你仔同你2個人, 但環保d攞一份都夠

YES, AGREE

水晶宮

原帖由 kylie2006 於 10-8-23 11:09 發表
公公婆婆係我阿爸阿媽,唔係街嗰d公公婆婆。我同佢地傾左一陣先叫個仔去攞紙,個職員其實都見到。當然,如果佢話誤會我遞比陌生人,我都覺得唔出奇嘅。

我個仔4歲,佢當時攞住件玩具,所以驚佢再攞報紙,出閘時又要拍咭會論盡囉 ...

又好容易令人誤會你係拎報紙遞出去俾人既

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

我係laichikok mtr出閘...有時入閘時拿唔到...我未出閘時拿番份...有時見STAFF...亞姐...執緊報紙..未貪方便叫佢地比一份我...佢地D態度好差...叫你行去入閘個邊取...SIZE 晒D時間...問佢拿報紙諗住LUNCH睇下...都要受埋D 閒氣...好心教育下D STAFF....操守....樓主已經好好MANNER....如果係我一定 XXX去....:;pppp: :;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

或者你拎得免費報紙少, 其實每間報館也有佢規矩, 如果唔想跟, 咪自己買份報紙, 或者上網睇咪算囉, 咁樣咪唔會俾人誤會係賊婆囉

個職員係把口衰, 但係, 如果佢日日都遇左呢d咁o既客, 佢o既情緒可以理解, 亦都好容易標纖人, 如果你心胸豁達, 又認為自己做得o岩, 佢就算鬧你係西人你都可以當佢冇到, 仲要閘住反彈冇回頭

其實個職員可以唔俾你小朋友拎報紙, 因為佢suppose佢未識睇, 仲要俾佢拎兩份咁多, 你一家人睇一份咪算囉

大宅

agreed
原帖由 peggyhklam 於 10-8-23 10:35 發表
那個人話人"賊婆"係唔啱, 但一個家人攞2份又唔係幾好, 雖然你仔同你2個人, 但環保d攞一份都夠

男爵府

可能佢以為你幫唔識得既老人家攞報紙(攞去當廢紙賣)

水晶宮

個 staff唔岩
佢有覺得你俾報紙人既權利 但係佢問左你 你又解釋左…佢再鬧你!真係佢唔岩!非常之無禮貌!

男爵府

我阿媽,七十幾,係荃灣攞免費報紙一份,比位惡男認錯,以為阿媽攞完再攞,竟然唔派比佢,返到屋企,兩手空空,我知道後,火都黎埋

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實d免費報紙都係打算免費派比所有人,咁人地拿了報紙之後,喜歡將份報紙點樣處理,關d staff 咩事? (免費比得人, 你理得人將份報紙點攪喎)

大宅

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 牛精仔 於 10-8-23 09:58 發表
agree....

攞兩份+"第"出閘, 好易令人誤會, 皆因真係有人為攞多兩份咁做。

但職員叫人賊婆, 又真係唔啱。

樓主,你個囝咁細攞2份,又俾閘外既老人家,的確會引人誤會ga,我今日day-off無搭mtr唔知,睇有個mami既reply,今日係有麥當當coupons,咁真係好容易令人覺得個你地貪心law。個staff一日都可能遇唔少真係呢D case。佢講既野你其實唔需要上心~~

以前我真係遇過D mama叫D小朋友去攞幾份有麥當當coupons既報紙ga,咁我心諗呢家人都係好貪心。可能你個囝攞報紙都俾人label咗ga la,我係你下次就自己攞1份,睇
完夜晚拎返屋企俾呀囝咪環保D law,仲可以教埋亞囝乜先叫環保

(不喜勿插)

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 conniecheung 於 10-8-23 14:26 發表
其實d免費報紙都係打算免費派比所有人,咁人地拿了報紙之後,喜歡將份報紙點樣處理,關d staff 咩事? (免費比得人, 你理得人將份報紙點攪喎)

但係D老人家企晒係閘口到叫人遞報紙俾佢地,真係好危險呀。

D staff 都係做佢地既工作je,維持站內秩序。其實佢地係有D地方都係係街派ga,不過見D人攞2次都唔俾ga。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

睇你POST的文, 意思好似係阿仔遞左兩份報紙俾閘外的公公婆婆, 而無俾過你.

首頁

尾頁

跳至