時政擂台

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-8-24 10:08 發表
係香港政府有責任擺出最強硬的姿態去表達不滿!!! 唔係HK人申請唔申請的問題!

我讚成暫時停止發放working visa,直至菲國總統有合理的調查報告及為此事道歉為止
不過,我諗港政府唔會夠膽咁做:tongue:

男爵府

Totally Agree!!!

原帖由 primary2007 於 10-8-24 11:15 發表
支持!唔請菲傭! 唔會去菲律賓旅遊!!
政府不要再發working visa, 你看香港最貴的中環,個個星期日就是菲傭聚腳地!

singapore菲傭人工是2000, HK是3580!! ...

子爵府

連英國報章都話菲律賓警察處理手法笨拙.. 唔單止身為香港人一面之詞呀!!

菲律賓政府既然選擇唔重視, 唔果斷處理, 無部署..
咁.... 作為香港人點能夠唔正視??

別墅

非常同意!!!
原帖由 wanmui 於 10-8-24 11:16 發表
100% agree!

男爵府

點解你淨係 focus 有個"傻佬"殺人?

當地政府事發, 事後點處理, 你無睇?

原帖由 sbandliz 於 10-8-24 11:05 發表
你地講到好似 - 請菲傭對香港人/經濟無得益.
為什麼咁多年來d菲傭重可以在香港?

唔“一件事還一件事”?
年來有許多許多華人在海外犯罪
咁d外國人亦可以呼籲外國政府踢所有黃皮膚既人返早家?

世界上有許多黑社會成 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-8-24 11:13 發表

問題係: 而家唔係一個菲國槍手犯事咁簡單, 係全世界一齊在傳媒報導下, 清楚見到菲國沒盡力以人命為首位去營救人質, 反而用愚昧的強攻, 結果做成過半傷亡......

而家唔係叫"政府"同"全個國家"為"一個人"的錯去負 ...

agree! support to stop issue the working visa for the time being to show our discontent~

大宅

我都支持停批working visa比賓賓以示不滿! 如香港顧主因工作關係, 也可以選擇其也國家的外傭, 唔一定要菲律賓。

我不是針對賓賓, 而是眼白白看着香港同胞受這樣的對待而死傷, 很心痛!

事實上, 我們不應發洩在香港工作的菲律賓人, 但想要菲國政府反省反省, 唯一方法是暫停其經濟發展, 令其心思!

他們這樣莫視人命, 比起我地停批visa, 實屬小事。

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sweetcouple 於 10-8-24 11:13 發表
問題係: 而家唔係一個菲國槍手犯事咁簡單, 係全世界一齊在傳媒報導下, 清楚見到菲國沒盡力以人命為首位去營救人質, 反而用愚昧的強攻, 結果做成過半傷亡......

而家唔係叫"政府"同"全個國家"為"一個人"的錯去負 ...

菲律賓政府"廢"所以要懲罰全國人民?

香港政府都好"廢", 好"愚昧".
咁我地幾時懲罰所有香港人?

子爵府

1) 曾蔭權有說,(Monday) 下午起一直未能與菲律賓總統取得聯絡 .
2) 菲國高層昨晚還沒有與港府聯絡及致歉.

明顯地, 菲國不把香港作為朋友國, 香港政府有責任外交上擺出表達不滿的姿態. 但我不能決定"菲傭出香港"是不是最可行的建議.

EDIT:
原帖由 sweetcouple 於 10-8-24 10:53 發表
唔一定要好耐, 但, 暫停批出工作簽證, 例如話一星期, 都已經係表示咗果種姿態! ...

短時間暫停批出工作簽證, 作為表示我們不滿的一個姿態, 我同意.

大宅

200% agree.... Don't give them any 'working visa' or even don't allow to import any philippinees goods to HK.

伯爵府

支持斷交~~~

大宅

讚成........請左就冇辦法, 未請就揀個....

--------------------

我覺得香港政府係認該暫停菲傭入境,

唔係趕菲傭走,

打算請外傭的話,還有印傭、泰傭等可選擇。

此目的係要表達港人對此事件的不滿,
亦透過菲人的民眾力量迫使菲政府面對
自己國家的問題。

男爵府

畀面勳章

原帖由 咕怪媽媽 於 10-8-24 09:33 發表
禍尚且不及妻兒, 關菲傭乜事。
何況, 受影響更大的, 可能是本港的菲傭僱主。

唔請菲庸, 可以請印庸,泰庸或鐘點, 這個細界無話冇咗邊個唔得, 何況佢哋啲質素越來越差. 港府應立即採取行動禁止輸入菲庸.

大宅

SUPPORT ....!!!!! 我地要齊心.........~~ SUPPORT.

洋房

話就話唔關菲傭事
但我地香港人養活幾多菲人
我地幾咗幾多$$$呢個垃圾國家
菲府又點對我地d香港人
用咗9條人命嚟俾班仆街當演習呀

大宅

好媽媽勳章

菲律賓政府事後"處理不當", 唔聽曾蔭權電話, 菲律賓高層唔道歉 - 所以要暫停菲傭簽證?

曾蔭權又是不是
- 事事"處理恰當",
- 從來不錯過任何電話,
- 事事勇於道歉?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sbandliz 於 10-8-24 11:21 發表

菲律賓政府"廢"所以要懲罰全國人民?

香港政府都好"廢", 好"愚昧".
咁我地幾時懲罰所有香港人?

而家人地唔將香港人放在眼內,我地用斷交黎表達不滿,有咩唔啱?

而家叫政府停止發放working visa, 係最好做法,唔該你睇清楚啦,佢地係未黎架,唔係做緊嗰d,即係好似有人去美國領事館攞旅行visa攞唔倒啫,你咩事咁緊張呀?

唔比visa就係懲罰佢全國人民? 你呢個問題,唔....咩佢成個國家d人都想黎HK咩?????

佢地既然咁唔重視HK,佢地國民唔黎香港,全世界咁,仲有好多國家可以去啦. 

大宅

我而家都用緊賓賓, 但我都十分支持停止發放working visa, 要菲律賓知道我們的不滿, 香港人要團結.

男爵府

回覆 6# smilewa 的文章

GOOD IDEA.

洋房

SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...SUPPORT...

原帖由 kc_01k 於 10-8-24 11:38 發表

而家人地唔將香港人放在眼內,我地用斷交黎表達不滿,有咩唔啱?

而家叫政府停止發放working visa, 係最好做法,唔該你睇清楚啦,佢地係未黎架,唔係做緊嗰d,即係好似有人去美國領事館攞旅行visa攞唔倒啫,你咩事咁緊張呀?

唔比visa就係懲罰佢全國人 ...

首頁
45678...16

尾頁

跳至