自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牌費12月21日到期, 第一次交牌費, 唔知應該點做呢?? 交牌費前要有什麼手續要做呢? 應幾時交? 要帶什麼文件? 收支票嗎? 是否要親身交? 可否郵寄呢? 要預早幾多呢? 在那裡交? 如果提早交, 如11月交, 會否無咗之前2個月牌費? 是否一日內可以攪掂? 仲有好多好多問題, 可否解釋一下呢?? 謝謝!!

男爵府

上運輸署個web-site, 好清楚有晒程序同所需文件~
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

禁止訪問

大宅

其實架車已用緊, 因上手仲有牌費, 到12月21日先到期, 保險係7月1日出車時已經買咗啦, 現在是否還要再買?? 可否解決我其他問題呢?? 謝謝!!

禁止訪問

大宅

交牌費前要有什麼手續要做呢?
Ans: renew車保先
應幾時交?
Ans: 到期前3個月內
要帶什麼文件?
Ans: 車輛登記文件(牌薄)正本, 已填妥續牌表格, 車主ID copy, 臨時保單copy, 地址証明copy
收支票嗎?
Ans: yes
是否要親身交?
Ans: no need
可否郵寄呢?
Ans: can
要預早幾多呢?
Ans: 到期前1日也可以做
在那裡交?
Ans: 任何1間運輸署牌照事務處
如果提早交, 如11月交, 會否無咗之前2個月 ...
Ans: 唔會, 新牌費會在到期日之後開始計

大宅

原帖由 rayray 於 10-8-26 11:26 發表
其實架車已用緊, 因上手仲有牌費, 到12月21日先到期, 保險係7月1日出車時已經買咗啦, 現在是否還要再買?? 可否解決我其他問題呢?? 謝謝!!

唔駛, 用返而加呢份保單就得.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 rayray 於 10-8-26 11:26 發表

你有咩問題呢, 一次過point form咁例出黎啦....

你部車駛吾駛到期檢, 我地吾知, 如果要檢車就要檢左拎到pass紙先買到牌費
你部車到時保險期cover與否, 我地吾知, 如差吾多到期就叫車行同你出張cover note先買到牌費
你有無告票未交, 我地吾知, 有就要交左先買到牌費
上緊會既就俾哂以上做完既文件車會部, 交埋支票, 佢會同你搞
無上會既就俾哂以上文件車行, 交埋支票, 俾$50蚊車行賺, 佢同你搞, 吾駛煩
以上係最基本既要求

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 rayray 於 10-8-26 11:07 發表
牌費12月21日到期, 第一次交牌費, 唔知應該點做呢?? 交牌費前要有什麼手續要做呢? 應幾時交? 要帶什麼文件? 收支票嗎? 是否要親身交? 可否郵寄呢? 要預早幾多呢? 在那裡交? 如果提早交, 如11月交, 會否無咗之前2個月牌費? 是否一日內可以攪掂? 仲有好多好多問題, 可否解釋一下呢?? 謝謝!!

吾會, 行車証會show2011年12月22日生效
牌費一日一定搞得掂, 除非你有野吾齊料

首頁

尾頁

跳至