心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

~你地有無同仔仔/囡囡改英文名架~

我想同仔仔改個英文名, 唔知你地有無同小朋友改英文名架?

有無d好聽既英文名可提供呢?

伯爵府

Re: ~你地有無同仔仔/囡囡改英文名架~

我覺得小朋友一出世就開始改會好d,我個女到返學先改,變左唔會成日叫佢個英文名,就算叫佢都唔係好識應...我仔仔係 一出世就改,咁叫多左佢個英文名,一叫便識回應.....多好....

justin~~
yorick~~
adrian~~
lawerence~~
howard~~
edward~~
gordon~~
desmond~~

男爵府

有呀, 但無用中文名的拼音

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

出世無改,因為中文名佢已無選擇權利,我諗留番個英文名比佢自己改,起碼改n次都唔駛比錢改身份證嘛
而家佢返梗幼稚園,都要用英文名,還記得臨返學前問她改甚麼名,讀了二十多個我揀好可用的名字給她聽,也要半個鐘佢先拍板話鍾意某個

禁止訪問

男爵府

Gooding morning everybody :

我仔仔英文名是 Darren.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔英文名是 Ryan, 照超聲波知道佢係男仔時已經決定用 e個架啦. :wink:

男爵府

Desmond呢個男仔名幾好呀~~
我小b叫Eunice,拎出世紙就改o左啦,我老爺奶奶成日叫我唔好加英文名落出世紙,話等佢大個自己改喎~~咁d人都唔會大個之後唔鐘意個中文名而去改名呀?佢o地都傻o既~~

大宅

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

冇,我都覺得中文名佢哋已冇得揀,所以留返英文名比佢哋自己改,我自己既英文名都係讀書時自己改架

公爵府

牛年勳章

[quote]
babyying 寫道:
冇,我都覺得中文名佢

男爵府

我都有幫囝囝出世時改o左個英文名,不過就冇落到出世紙度,方便佢日後想點改到得,我之所以幫佢改個英文名,係因為我唔想其他人亂咁幫佢改花名 / 乳名 !

複式洋房

me too
[quote]
CMMANDY 寫道:
[quote]
babyying 寫道:
冇,我都覺得中文名佢

伯爵府

好媽媽勳章

calcal 寫道:
我小b叫Eunice,拎出世紙就改o左啦,我老爺奶奶成日叫我唔好加英文名落出世紙,話等佢大個自己改喎~~咁d人會唔會大個之後唔鐘意自己中文名而去改名呀?佢o地都傻o既~~

我若改英文名就不會放在出世紙上 , 方便仔仔唔喜歡可以改.真係有人大個之後唔鐘意自己中文名而去改名的 , 不是奇事呀 ! :lol:

大宅

有呀,仲加係出世紙上.

別墅

有...仲有加係出世紙道~
我個仔叫Joseph

大宅

有呀,和他的中文拼音很似...但這個名字是古老時期的名字..是在網上一位外國人士幫我找的,聽說哈利波特中也有這個人物.....
叫 ”Godric”
唔知係讀
go- dric
定係
god -ric
好懊惱...有冇人可以告訴我點讀...
但無論怎讀都好拗口咁...但又唔想放棄..因為我唔鍾意大多數人都有的名字囉....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

大把人大個左唔中意個名走去改la,有咩咁奇???

calcal 寫道:
我小b叫Eunice,拎出世紙就改o左啦,我老爺奶奶成日叫我唔好加英文名落出世紙,話等佢大個自己改喎~~咁d人會唔會大個之後唔鐘意自己中文名而去改名呀?佢o地都傻o既~~
[size=x-small]囡囡 出世~重

男爵府

我冇同囡囡改英文名架
廢事....囡囡大過唔鐘意
而且..英文都係等..
囡囡大些自己改英文名...好過

男爵府

哦~~咁去改中文名唔出奇,不過唔係好多人咁做囉~~咁既然有得改,加唔加上去都唔係一個問題啦~~ 鐘意加咪加,唔鐘意咪唔加囉~~我係嬲我老爺奶奶干涉埋呢d o野~~ :tongue:

子爵府

As I worked in a overseas company, I know some name of foreigner...as follows:

Bruno
Carlos
Ricardo
Ricardoson
Faber
Ruben
Luca
Clodoaldo
Cleber
Rafael

首頁

尾頁