論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人比一個月通知我,到9月15完. 我仲欠佢10日假. 我想問是否可以叫佢9月5日走當係補假呢?而俾的錢會係:
3580/2=1790(出到9月15) 唔使再加假期的錢. 對嗎

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

點解 3580/2=1790(出到9月15) ??
10 日大假系吾計休息日 gar, 如果想佢提早走, 就會系 3/9 last day, ( 如你工人系放 Sunday, 咁 5/9 & 12/9 休息日吾可以當大假 count ), 所以做到 3/9.

原帖由 yan-323 於 10-9-1 15:45 發表
工人比一個月通知我,到9月15完. 我仲欠佢10日假. 我想問是否可以叫佢9月5日走當係補假呢?而俾的錢會係:
3580/2=1790(出到9月15) 唔使再加假期的錢. 對嗎 ...

男爵府

THX, twins214wy
咁做到 3/9, 俾佢的錢係唔係
120*3(三日人工錢)+120*10(10日假錢)
= $1560

定係
3580/2=$1790(出到9月15) + 120*10(10日假錢)

是怎麼計的呢? 我自己都好亂.

男爵府

你工人嘅糧期系 幾號 to 幾號呀 ?

e.g. : 我工人 28 號第一日黎我屋企, 咁佢嘅糧期就系 28 號 to 下個月嘅 27 號為之一個月 ( 即每個月嘅 27 號截數 ).

工人一個月通知, 即系幾號 to 幾號 ?

原帖由 yan-323 於 10-9-2 09:01 發表
THX, twins214wy
咁做到 3/9, 俾佢的錢係唔係
120*3(三日人工錢)+120*10(10日假錢)
= $1560

定係
3580/2=$1790(出到9月15) + 120*10(10日假錢)

是怎麼計的呢? 我自己都好亂. ...

男爵府

我工人嘅糧期系 1號 30號. 即係每月月尾出的
工人一個月通知, 即8月16號 to 9月15幾號

別墅

小心如工人9月3日走, 但至9月15日仍然屬於受僱於你. 如期間工人touch wood有事, 你仍然要負責...

男爵府

日薪 : $3580 x 12 / 365 = $118

你想佢 15/9 走嘅話, 1/9 - 15/9 ( 15 日 ) 人工 :
( a ) $118 x 15 = $1770
( b ) 另 10 日大假 x $118 = $1180

你想佢提早 10 日, 即 3/9 走嘅話 :
( a ) $118 x 15 = $1770
不過提早走有個風險, 就系保險保到 15/9, 如果佢 4/9 to 15/9 有咩野事 ( touchwood ), 你都要包, 除非佢已離港.

另外機票 & $100 travelling allowance 你系要比佢嘅.

原帖由 yan-323 於 10-9-2 11:13 發表
我工人嘅糧期系 1號 30號. 即係每月月尾出的
工人一個月通知, 即8月16號 to 9月15幾號

男爵府

twins214wy
非常感激, 你計得好清楚.
但如果我叫佢提早 10 日走, 是否要佢同意, 否則都係唔得的呢?
另外,我都會留意保險的野.

男爵府

當然要雙方同意啦, 始終關乎錢銀, 佢提早 10 走, 就賺少 10 日錢, 除非佢可以即時函接到新僱主啦.

佢幾時走都好, 記得 inform Immigration 工人已於 xx 完約.

原帖由 yan-323 於 10-9-2 16:26 發表
twins214wy
非常感激, 你計得好清楚.
但如果我叫佢提早 10 日走, 是否要佢同意, 否則都係唔得的呢?
另外,我都會留意保險的野.

首頁

尾頁

跳至