自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

舊年填表格 (要學校蓋印在表格上), 申請了一張有相片的學童八達通卡
今年係唔要再填表, 更新資料 ?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 Darth 於 10-9-1 17:21 發表
舊年填表格 (要學校蓋印在表格上), 申請了一張有相片的學童八達通卡
今年係唔要再填表, 更新資料 ?

幾年級呀?

大宅

原帖由 pinkiesalbe 於 10-9-1 17:25 發表

幾年級呀?

中學, 13 歲

大宅

醒目開學勳章

唔洗,,申請1次有限期係3年

道不同不相為謀
志不同不相為友

大宅

原帖由 bee20062307 於 10-9-1 17:34 發表
唔洗,,申請1次有限期係3年

唔該晒

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

港鐵「學生身分」有效期
  • 特殊學校學生的「學生身分」有效期至2013年10月31日。
  • 小四學生的「學生身分」有效期至2013年10月31日。
  • 小五學生的「學生身分」有效期至2012年10月31日。
  • 小六學生的「學生身分」有效期至2011年10月31日。
  • 中一學生的「學生身分」有效期至2013年10月31日。
  • 中二學生的「學生身分」有效期至2012年10月31日。
  • 中三或以上學生的「學生身分」有效期至2011年10月31日,其後逐年申請延續。

水晶宮

但如果係學童優惠既話好似要續年申請架喎???

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我想問吓,我個仔未夠12歲,
但而家升左中一要用學童8達通,
我去MTR 問,佢話要足12歲先可申請,
但申請需時一個月,咁真空期點呢?
係咪照用番兒童8達通?
而坐巴士比現金同成人車費呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

F.3之後先要每年申請。

原帖由 laamling 於 10-9-1 17:46 發表
但如果係學童優惠既話好似要續年申請架喎???

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原帖由 麟媽媽 於 10-9-1 17:48 發表
係咪照用番兒童8達通?
而坐巴士比現金同成人車費呢? ...

你去交表個陣佢會問你買唔買一張臨時架,幾錢我就唔係好記得啦,同學生個張無分別,不過有限期架,因正式個張要11月先有得攞架,所以唔洗擔心

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

詳見http://www.mtr.com.hk/chi/whatsnew/student_travel_scheme.html
學生八達通係只有港鐵有優惠, 其他交通功具冇優惠.

係咪照用番兒童8達通?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真空期可以繼續用兒童8達通先,如果比人check,可以比收據佢睇。
巴士麼該無小童優惠。

係咪照用番兒童8達通?

首頁

尾頁

跳至