跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB今日滿月, 好多人話唔好抱BB
我BB成日要抱, 不過抱抱不會哭
不抱就哭也不睡,有時訓訓下又會大哭
其實我應唔應該抱BB?

另外點解BB一路飲奶,一路哭
近一星期是這樣
是情緒問題還是什麼
我地兩公婆真係吾知點算..

大宅

原帖由 生牛河 於 10-9-1 22:16 發表
我BB今日滿月, 好多人話唔好抱BB
我BB成日要抱, 不過抱抱不會哭
不抱就哭也不睡,有時訓訓下又會大哭
其實我應唔應該抱BB?

另外點解BB一路飲奶,一路哭
近一星期是這樣
是情緒問題還是什麼
我地兩公婆真係吾知點算.. ...

BB喊我會抱, 到咁上下大就識得自己瞓(3個月左右), 唔使抱

別墅

如果初生我會抱, 因為抱才給到安全感給bb

大宅

初生時我也有抱, 慢慢減少, 其實BB到咁上下大, 就唔多鐘意喊...

複式洋房

我個囝初出生時, 常常哭, 要抱著瞓(當然老人家話唔好抱), 最後他出現好像發燒的現象, 我們就帶他去睇兒科醫生.

原來佢是鼻敏感, 唔抱佢的話, 佢跟本就呼吸唔到, 瞓唔到覺, 原來好多初生BB都有這樣的問題, 所以要小心BB有沒有這樣的問題, 請教一下兒科醫生的意見. 因現在的BB有不同的過敏真是十分正常, 我們小時候湊我們的方法, 已經不太合用, 要小心平衡.

我個人覺得, BB在肚內日日跟媽咪在一起, 出了世後就常常想著在媽咪肚內的感覺, 想在媽咪懷抱重拾那份愛及安全感, 是好正常的. 大大下佢就喜歡自己瞓了.
ISAAC 25囝一隻

子爵府

初生既話要抱,抱住佢地先有安全感,另外,如果bb一路飲奶,一路喊,睇下佢係咪鼻塞,又或者唔好一次過俾晒成支奶佢飲,飲下同佢掃下風......希望幫到您啦......^_^

大宅

係呀,我Baby 之前都要日日夜夜抱到手跛先訓,佢一識反身就唔駛抱了,自己反反下就訓了,終於甩難…哈

大宅

初生bb喊要抱, 但如果ok就盡量放低, 特別係無喊時, 習慣就大家都辛苦.

同埋一定要留意bb有無咩原因喊, 要睇片片, 夠鐘飲奶未, 有無風, 會唔會凍/熱, 如果咩都唔係, 就係要人抱, 但如果bb飲奶好辛苦, 有基會鼻塞, 咁就可以飲下停下, 睇佢個樣, 如果唔係打完針發燒, 就要同佢去醫院睇醫生.

我個囡細個時日喊夜喊, 只是要人抱, 但生個囝滿月後幾日佢突然發燒, 去睇西醫食左次藥, 只可以控制一陣, 後來去睇急政先知尿道炎, 所以小朋友要好細心去了解佢, 自己都要冷靜去觀察佢的雖要.加油

大宅

回覆 1# 生牛河 的文章

感激大家 我而家無甘擔心 又驚自己種壞bb 又驚吾抱令佢無安全感 你地有經驗問你地最好 因為太多人叫我吾抱 都吾知點算 而家安心晒

別墅

係呀... 而家仲細, 可以抱下, 等佢有多d安全感, 同埋佢會知道, 佢喊會有人應佢, 佢會有成功感d, 覺得自己可以同你溝通, 安全感就係咁樣建立出黎, 同埋佢對個環境好唔熟悉, 如果比多d安全感佢, 佢會對個環境有d信心, 咁佢就會慢慢肯係自己床仔到訓. 等佢3個月大啦, 係會突破覺得佢唔同架喇, 比d心機.

自於食野喊, 我都係啱啱先由其他媽咪既分享覺到d野, 你留意下啦....

仲有bb熱, 真係會喊架, 我果時成日驚佢凍, 同佢著兩件衫, 又開暖爐, 有日有個姑娘黎我家, 佢話bb太熱喇, 一除衫, 佢就好開心... 只要佢背脊訓係度個位置暖, 咁就ok喎.... 不過以前d老人家就話手仔同腳仔暖先ok... 你自己觀察一下啦, 我自己覺得最起碼手仔要暖...

原帖由 生牛河 於 10-9-2 18:40 發表
感激大家 我而家無甘擔心 又驚自己種壞bb 又驚吾抱令佢無安全感 你地有經驗問你地最好 因為太多人叫我吾抱 都吾知點算 而家安心晒

大宅

加油啊!
做媽咪既一定要對自己既決定有信心!

就算抱, 係要知道點解會抱,
(e.g. 佢需要安全感)

唔抱, 都要知道自己點解唔抱!
(e.g. 唔想縱慣左變成依賴)

黎緊你仲要面對好多其他人既聲音同意見,
你自己一定要知道自己做緊乜啊!!

支持你啊!!n_n
+別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿+

大宅

係我我會抱囉..初生bb無安全感麻,抱住就會好d,而且而家有得抱就抱多d呀..隨佢慢慢大個識行識走自己搵人玩果時你想抱都唔俾你抱呀!!!不過又唔需要誇張到無時無刻都抱,佢唔扭計咪俾佢自己係床仔玩下囉,同埋抱佢訓教抱到咁上下就可以擺佢落床睇下會唔會醒.
我阿女未夠3個月果時,我幾乎慢慢都無得訓架.佢成日要扭抱,又唔肯訓教,有時訓著左一擺落床就醒,又要再tum過..果時真係好辛苦架,我地(我,我老公,我奶奶)基本上輪流黎同佢打仗=.=有時3,4點訓有時成6,7點架..不過1過左3個月就唔同哂,夜晚開始訓得好左,夜奶都自己介埋,可以訓到6.7點架,所以樓主唔使驚,到bb3個月之後就好好多架啦~~加油呀

首頁

尾頁

跳至