跳至
[2010年] 好唔開心

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

放鬆D la, 男人係咁嫁, 我深同感受, 我每日都最少返12個鍾, 每日一起身要BB第一個見到我先, 一放工即刻飛返屋企抱住佢, 餵佢飲奶. 我老公反而有時間去踢波. 佢都叫我唔好咁緊張, 因為男人永遠都唔會明白十月懷胎, 同生BB o個種感覺! 同佢傾吓你嘅感受......

禁止訪問

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

唉~~
我同你一樣啦
我老公又係6點收工
可以同bb玩到bb瞓左都得
我呢
放工返到家都9、10點
bb食完最後一餐奶、瞓埋添
有好幾次我爭取早放(8點幾啦)
趕返屋企諗住可以餵bb飲奶啦
點知一樣比99捷足先登
話bb係咁喊一定要食喎
唉~~
我又唔可以話99
老公又話99話要比bb食所以無得say no
我話我趕得好辛苦返屋企嫁!!!!!
都係只可以望見bb瞓左的表情
一d計都唔可以傾
真係諗起都想喊!

原帖由 elainening 於 10-9-1 22:43 發表
點解d男人點都唔明我地既想法,覺得我過份緊張,你地冇十月懷胎梗係冇我地咁擔心同咁唔捨得bb啦,而且仲要仲有兩日要返工,有最小12個鍾見唔到bb,仲要比工人湊,一想起就流眼淚...........仲要想起可能佢有好多既第一次自 ...

別墅

same la, my husband always blame me not let my helper to feed and take care bb. do everything myself. he doesn't understand how much i care and love my boy. I persoanly dont like my maid, but i dont know if i change to another one will be better or worse(coz very by luck). so i dont want she touch my bb when i am home! for this reason, i request two month no paid leave to stay home baby sitting my bb. coz my helper very make me uncomfortable and not get my trust either....
i was very upset about this situation, but my husband will think thats my problem. He doesnt know that he is lucky coz i am home to take care bb, so he doesnt need to worry at all. I want to return to work i want to make money, but i cant leave my bb alone with my helper lor.....
原帖由 elainening 於 10-9-1 22:43 發表
點解d男人點都唔明我地既想法,覺得我過份緊張,你地冇十月懷胎梗係冇我地咁擔心同咁唔捨得bb啦,而且仲要仲有兩日要返工,有最小12個鍾見唔到bb,仲要比工人湊,一想起就流眼淚...........仲要想起可能佢有好多既第一次自 ...

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我同你地相反....我老公多數返2:00pm-11:00pm個班,早上可以在家同bb玩下,我返到家7點幾,食完飯即刻洗碗,跟住沖涼,就即刻"搶"返bb返來,同佢講"俾麻麻休息下,麻麻湊左你成日都累啦..."之後就湊到佢訓覺....唔知點解99食飯好似同我比賽咁,勁怏食完,即刻抱返佢房同bb玩,bb食奶又唔同我講.....其實佢明唔明做阿媽既心態架....最慘既係當我同bb玩時,有時佢喊下就即刻走入來......
我每晚就好似同人"爭仔"咁....

禁止訪問

大宅

你地每晚返到屋企都見到BB咪仲好,我放BB係我媽咪度揍,返到媽咪度都8點,食埋飯果D都好晏,我係放假先餵到BB食奶咋;不過放假揍BB返到我度,老爺奶奶果D都係1個禮拜先見到BB 1次,咁佢地想玩下個孫咪比佢地玩下囉,BB係除左訓覺會係我身邊之外,其餘時間都比人抱左去玩 不過掉返轉頭諗,多D人抱BB咪仲好,起碼BB多人錫同埋第日大個左又唔會咁痴人;我地點都係佢媽媽,BB點都會認得我地既,話哂坐月果段時間佢對住我係最多嘛,第一印象好緊要架,我深信冇人可以代替到我囉!!

別墅

其實我都好明大家既感受,話晒大家都係媽咪,咁辛苦生個bb,當然希望個b可以成日同自己一齊,但係有時真係冇辦法,要揾食㗎嘛。有時希望c6可以俾d安慰自己,但係佢只會覺得係我既問題,覺得我過份緊張,亦覺得唔使對bb過份好羅。

大宅

其實要返工嘅媽媽真係好辛苦~日日唔捨得返工, 放工又立即趕返屋企睇BB, 同BB玩, 但係有時返到去BB又瞓左...真係好無奈, 我試過出左去4,5日無見過BB, 返黎BB竟然唔係好認得我(我一抱佢, 佢就喊), 嗰一刻真係勁唔開心 , 好在之後陪左佢幾日, 佢又認得我

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

原帖由 janisting 於 10-9-2 13:08 發表
其實要返工嘅媽媽真係好辛苦~日日唔捨得返工, 放工又立即趕返屋企睇BB, 同BB玩, 但係有時返到去BB又瞓左...真係好無奈, 我試過出左去4,5日無見過BB, 返黎BB竟然唔係好認得我(我一抱佢, 佢就喊), 嗰一刻真係勁唔開心: ...

其實好多時唔開心都係因為其他人既說話,好似99會話"媽咪抱都喊,唔認得媽咪啦...俾麻麻抱啦,想麻麻抱啊..."之類....真係好upset 架...

大宅

我同littlechan既情況完全一樣~
都係媽咪揍,收工番去睇佢,放假先揍佢回家(同99住)
我想法都一樣~冇人可以代替我既地位,r望到佢始終最中意都係望住我,眼神都係唔同ge
同埋要番工搵錢都係為左可以比更好既生活佢je...
我地應該正面D先岩!

大宅

原帖由 fyyjott 於 10-9-2 14:52 發表

其實好多時唔開心都係因為其他人既說話,好似99會話"媽咪抱都喊,唔認得媽咪啦...俾麻麻抱啦,想麻麻抱啊..."之類....真係好upset 架...
唔多唔少都有D關係, 因為我同奶奶一齊住,我都成日聽,開頭都會覺得好難受,但日子一日一日咁過,我會唔理佢,無謂令自己唔開心, 而且BB始終係我嘅

大宅

YES AR~各位6月媽媽,千祈唔好咁容易放棄,大家一齊加油呀!!!!!! BB係我地個肚入面成10個月,冇人能夠代替我地既地位 唔好咁易比人講2講就唔開心!!

大宅

好明白妳呀,我之前都係咁,
奶奶好唔識做,我收工返嚟都唔俾返個囝我,
佢抱住唔放,我又唔好意思出聲.
後來忍到爆,我同老公呻下,
然後我老公就同我奶奶講(當時我唔喺現場),
講完後我又驚我老公表達得唔好,
傷害咗我同奶奶之間嘅感情,
因之前感情一直都幾好.
之後我就再同奶奶講多一次我自己嘅感受,
希望佢唔好誤會同唔開心.
跟住奶奶都好識做.
諗住攪點一個奶奶啦,
然後就到我老爺,
佢仲過份過奶奶,
之前奶奶都會將阿囝放廳,
我老爺就直情帶阿囝入房.
入咗幾次,我頂唔順,
然後有晚,我就話,
今日媽咪要早啲抱你入房玩,
因為媽咪返咗全日工,好掛住你.
點知...我老爺係唔係扮聽唔到,
喺我洗碗期間偷偷照帶佢入房,
嬲到我死,勁唔開心
不過好彩阿囝爭氣,
因為如果阿囝喺佢房勁喊or要換片,
我老爺係攪唔掂,
之後因為阿囝開咗大,
又俾返阿囝我,呵呵...

原帖由 fyyjott 於 10-9-2 09:45 發表
我同你地相反....我老公多數返2:00pm-11:00pm個班,早上可以在家同bb玩下,我返到家7點幾,食完飯即刻洗碗,跟住沖涼,就即刻"搶"返bb返來,同佢講"俾麻麻休息下,麻麻湊左你成日都累啦..."之後就湊到佢訓覺....唔知點解99 ...

大宅

係呀,最憎呀

原帖由 fyyjott 於 10-9-2 14:52 發表

別墅

My first girl was away from me after 4 months old for a few months.

Dont worry - have faith in yourself and your baby. Baby remembers you.

大宅

我都想分享一下, 我今次第二胎, 我生第一胎時都係, 日日返工時都唔捨得出門口, 放工就滾水淥腳咁走, 因為屋企有個b等緊我返去餵奶, 我形容為"掛仔病"......我餵人奶, bb兩個幾月我就要返工, bb俾我媽咪湊, 所以我每晚只係見得bb幾個鐘, 每晚餵完奶等佢瞓埋先捨得走, 每朝6:00起身pump奶又掛住, 返工又掛, 放工又掛, 所以嗰時我係好唔like有任何人同我爭抱b, 尤其是99......因為逢星期日老公一定要返99度食飯, 佢一定同我爭住抱, 又攬又錫, 見到就憎.....我覺得自己有少少"產後抑鬱症", 總之就係"bb就係我既一切", 所以會好唔開心.....但係事實係, bb最認得既係佢媽媽, 因為媽媽獨有既氣味, 聲音, 由佢地响肚入面開始已經成日聽, 所以千祈唔駛擔心bb會唔認得媽媽, 在職媽媽要加油呀! 因為屋企有阿囝/阿囡等緊你返屋企......

今次第二胎, 原先請左工人幫手湊bb, 我可以繼續返工, 但事與願違, 請著個工人駁咀駁舌, 偷野兼極唔衛生, 未坐完月我就炒左佢, 老公支持下, 我辭職專心湊返兩個仔. 雖然我好唔捨得份人工, 但係我唔放心再請工人同交俾工人湊, 因為睇住兩個仔既成長係用幾多錢都買唔到.....坐月時我見到大仔每日成長, 我都希望可以睇住細仔成長, 佢既每個第一次......而家佢開始學轉身嘞.....

民房

我自己個b都係比mommy照顧,只有weekend先接返佢。不過,我相信bb唔會因為我對少咗佢而唔記得我。媽媽同仔囡之間既感情係冇任何人可以取代。我自己細個時係祖母照顧,但我大個咪又係最愛自己媽媽。

男爵府

我係比奶奶湊.....夜晚就自己湊番......我每晚返到去...老公餵完飲奶, 我沖埋涼執埋屋企野, 就輪到我暗佢訓...雖然我知成日抱bb or要bb暗先肯訓係一個唔好既習慣, 但係我覺得bb嚮我懷中入睡既感覺好sweet......我唔介意培養佢呢個習慣, 因為我覺得bb唔會有好多年可以比我抱, 佢再大d就有自己既世界, 唔會好似而家咁"嗲"我架喇
其實又要返工又要湊埋夜晚真係幾累, 但係我覺得係值得既....我每日返工唔會好掛住個bb, 因為真係太忙.....但一放工就好m期待夜晚同佢相處既時間

首頁

尾頁

跳至