自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 恩盈 於 10-9-2 10:04 發表
呢4年嚟,自問好俾心機一手一腳湊大個仔,成日教佢要有規有矩,有禮貌同好多做人嘅道理。。

今朝一早起身,佢響我身後行過,唔叫我早晨,於是我跟住佢,企響佢後面,佢望一望我之後繼續做自己嘢,當我透明我心都實埋。。。

我好心淡,點 ...

教細路仔邊有咁簡單0既事,,
唔係話你教左佢就完全吸收加應用
始終你仔仔仲好細個,慢慢給大家多點時間..
你少少野就話放棄,比人教...
做人媽咪唔可以咁無責任感,
e+就話唔想理,咁到佢青春反判期點呀?
真係唔理佢...等佢變本加厲?
你宜加應該等佢仲咁細個...聽教時期,
耐性d對個小朋友..大人做好身教,親子多d等..
應要對事唔對人咁對待,
從小就同子女保持良好關係,先係上策呢!
sor...長氣了..總之教養一定唔係件容易的事情呢!加油

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

~仔仔媽咪~

妳講嘅嘢真係好到位, 講出晒我嘅心聲同埋好有共鳴 妳又塞 入我袋啦

水晶宮

原帖由 恩盈 於 10-9-3 07:09 發表
~仔仔媽咪~

妳講嘅嘢真係好到位, 講出晒我嘅心聲同埋好有共鳴 妳又塞 入我袋啦

^^你唔介意我超長氣又chum就得喇~都係大家傾下偈啫...自問我呢個亞媽都唔多稱職,但多多少少都有少少經驗响樹,話哂我仔一路响樹長大緊吖嘛...一路睇到佢隻款係點.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

激氣果時候我都想掉佢落街(都係講下唔會係佢面前講)
不過佢逗你的時候乖的時候又真係好鬼開心.
小朋友未懂事.慢慢教啦.
你放鬆下心情...長期落去,對你對家人都唔係咁好.加油!

人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 梓軒媽咪 於 10-9-3 07:48 發表
激氣果時候我都想掉佢落街(都係講下唔會係佢面前講)
不過佢逗你的時候乖的時候又真係好鬼開心.
小朋友未懂事.慢慢教啦.
你放鬆下心情...長期落去,對你對家人都唔係咁好.加油! ...

妳講出我心聲, 多謝鼓勵(今朝暫時我仔都OO地K嘅)

水晶宮

原帖由 恩盈 於 10-9-3 09:54 發表

妳講出我心聲, 多謝鼓勵(今朝暫時我仔都OO地K嘅)

係啦,KEEP住正能量啦!永遠都着眼去睇囝囝有進步既時候同好既一面,唔好淨係集中在意佢邊D仲未做到囉!當您睇到佢有一日做到您要求佢做既事時,你會零舍開心架!小朋友只得一個童年,作為亞媽既,都真係要好好珍惜同兒女一同成長既時刻,錯過咗就無架喇.

大宅

好媽媽勳章

工人係係阿仔面前講, 唔係背後篤佢背脊架.
我確實係見到佢一樣功課都冇做, 已經同佢講左幾佰次晏晝要自己做d功課, 唔識果d可以等我返黎. 點知工人話阿仔話唔想做, 死都唔肯做. K3喇, 仲係咁, 點上小學呀, 所以咪激氣鬧佢囉, 我都好少打佢, 真係連續全日都扭計唔聽話, 激到我忍唔到先會打佢. 教仔真係好難
原帖由 恩盈 於 10-9-2 18:00 發表

會唔會都聽吓自己嗰仔嘅自白先出手, 因為工人同妳仔仔可能會有2個版本架喎

同埋, 我怕妳仔仔只會覺得媽媽一放工入門口, 聽完工人口述又喺鬧鬧鬧而會放PAIR, 因為結果都係媽媽會鬧鬧, 咁樣一定或多或少會 ...

子爵府

好媽媽勳章

咁早放棄比嫲嫲, 我怕佢連叫亞媽都難了。

大宅

totally understand what you feel,and I do belive that you need to take a rest like having a holiday.....take it easy mami,I support,no one will take care you own kid better than yourself,trust me.Dont give up

首頁

尾頁

跳至