嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你們介唔介意比bb 食奶咀? 請發表意見, tks!

子爵府

最好唔食啦,話食得多會"show"牙,不過又有朋友話食奶咀好過食手指[如果bb一定要食],因奶咀可以掉隻手就成世係身掉不得。

男爵府

我都知, 但阿b 返嬰院, 返咗1 日就嬰院d 姐姐就叫我買奶返去比bb 食呀, 我都唔想

如果唔想佢食, 只有自已辭職唔do, 自己湊返.

原帖由 兔仔得媽 於 10-9-3 09:36 發表
最好唔食啦,話食得多會"show"牙,不過又有朋友話食奶咀好過食手指[如果bb一定要食],因奶咀可以掉隻手就成世係身掉不得。

子爵府

哦..........咁姐!
育嬰阮d姐姐唔會暗bb瞓,所以叫你買奶咀,其實d姐姐都係想你bb係瞓時有安全感&實在啲姐,
你可以試吓第二樣,比條毛巾bb試吓得唔得,因我個仔bb時我都係比表哥細時塊包被佢抱住瞓,好得播,有無人可以送一條比你呀,要其他bb用過至得,因初生bb好鍾意嗰陣bb味。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Mbaby 於 10-9-3 09:44 發表
我都知, 但阿b 返嬰院, 返咗1 日就嬰院d 姐姐就叫我買奶返去比bb 食呀, 我都唔想

如果唔想佢食, 只有自已辭職唔do, 自己湊返.

育嬰院都有佢既道理. 因為我個囡(唔知係咪我工人懶, train都個囡食住奶咀自己瞓早/午覺, 唔使人抱/氹). 所以我氹個囡瞓都幾舒服.
但近排我好狠心同佢介奶咀(歲半), 成功介咗幾日(星期日開始). 但你要預介奶咀呢段時間好辛苦. 佢要氹好耐先瞓得著, 都有少少扭計. 半夜都要搵(但我同佢話扔咗, 佢先瞓番)

男爵府

無呀.

原帖由 兔仔得媽 於 10-9-3 10:02 發表
哦..........咁姐!
育嬰阮d姐姐唔會暗bb瞓,所以叫你買奶咀,其實d姐姐都係想你bb係瞓時有安全感&實在啲姐,
你可以試吓第二樣,比條毛巾bb試吓得唔得,因我個仔bb時我都係比表哥細時塊包被佢抱住瞓,好得播,有無人可以送一條比你 ...

大宅

我都唔鍾意奶咀, 所以無俾個女食!! 因為我唔係好想俾D膠佢成日食住...
但係我個女就食手指...(感覺上天然D LOR, 同埋要勤D抺手)
不過好彩佢唔係成日都食手指, 最多係訓覺之前食... 所以我同C6都無諗過要同佢介, 佢6個月大到, 就自己介左無再食啦, 可能我俾左隻公仔佢攬住有安全感所以就唔駛食手指

子爵府

我覺得佢真係要食ge咪比佢食囉, 頂多到時再戒, 佢唔食奶咀又係搵第二d嘢食ge啫, 而家個仔晚上嗰覺可以唔要奶咀, 佢咪變咗咬公仔囉, 一樣....

大宅

我都有俾亞B食奶咀,食到20個月,有一晚佢發脾四,自己掉咗奶咀落地,我執咗佢睇唔到,我叫佢自己落地搵,開埋燈,佢當然搵唔到,咁99話奶G飛咗...之後亞B講親奶G,就自己話飛...咁我地又同佢講話佢自己掉咗,飛咗,咁佢就無扭,照瞓...

下午既瞓覺時間仍要扭奶咀,又有一日,佢又發脾,掉落地,99要佢自己執,佢唔執,咁叫佢掉入垃圾袋,佢就忽然走去執跟住掉咗入垃圾袋,自此又講番呢件事俾佢知,咁佢扭過2日,之後就無扭...就係咁戒咗奶咀...都算容易...

99話之前表哥都係自己掉咗奶咀,咁就唔再俾佢,佢扭就講番果日既事俾佢知,咁佢就唔會再要求要咀...都係咁戒咗.

複式洋房

我都唸住同個仔介奶咀.....但一唸起佢無左個奶咀實喊到拆天同好扭計就好驚喇.

複式洋房

我都想同我囡囡介奶咀, 但睇怕都幾難, 佢已經兩歲, 晚晚都問我拎奶咀食先訓得著, 真係好羨慕d小朋友介得咁易

大宅

無所謂。 我個B 差不多3m 大才開始食奶咀和咬手仔。

大宅

我覺得bb食奶咀冇所謂, 可以訓得好d同減輕出牙的不適, 到佢唔需要時就會介, 我個囡17個月時就介咗. 只要不時常常咬住便可.

首頁

尾頁

跳至