婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

未結婚個時, 已見識過99的脾氣好差. 雖然未鬧過我, 不過個時上到99屋企, 佢對住c6的語氣好差, 係會鬧住叫c6做野, 如掛衣服, 倒垃圾等等....雖然99脾氣差, 但c6永遠唔會逆佢, 不過我卻好怕99, 可以話係好驚.

個時佢已講明第時唔會同我地住, 佢話怕同住麻煩(我地都覺), 所以結婚後我同c6都係租屋. 而99就一個人住(佢其他仔女都搬走左...).

自從結婚後, c6少左返去, 反而我覺得佢地母子感情好左. c6有時會掛住佢媽, 而99對住c6亦唔再用鬧的語氣. 近排99提出裝修間屋, 叫c6搬返去住(估唔到, 令我好意外). 不過c6一口拒絕左(更加意外).

但我又覺得99好慘, 因為佢一個人住, 感覺佢孤怜怜...所以我諗好唔好同99住呢. 而另一原因係我地依家租屋洗費好大, 基本上個個月清, 無錢儲, 如果同住就可以省錢好多. 壞處是始終怕同住難(你地明啦)

俾著係你, 你會唔會同99住?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

寄人籬下既日子我試過,我99好識扮野同鍾意四圍講屋企D野比親戚聽,你同佢一齊住唔好講話無私隱,就連你對呢個家都唔可以有不滿,因為你係度住無權利發表個人意見,我唔知你男家除左99之外仲有無其他麻煩友,你同佢住佢有咩唔開心到時個個都會出黎圍你

伯爵府

唔好拿屎上身。。。。。。

有心既多D同距去食飯,去探下距就OK啦。

男爵府

育兒性格勳章

唔好咁天真咁傻......

妳千祈唔好呀!!!!!!!

難聽d講︰人總係犯賤!!(適用於所有關係)
正如,日對夜對,就總覺煩 & 厭;反而到無得見/失去時,就冷係"珍惜" 對方!!

到再...又一齊,又覺煩厭....!!

妳既然都知妳99 係惡人, 係煩人...
千祈不要 婦人之仁,呢d 位,"自私" d 好....!! 不然,第日真係日日見到你黎呻呀....

既然連你99 其他仔女 都搬走晒,唔肯同佢住.....
若你自己"請纓" 話要同佢住
之後有乜事,無人會同情你....!!
正如樓上sis 話︰成班過黎圍剿你添~~ 因為你對 "99" 唔好!!!!! (成班突然扮晒孝子孝女....)

既然你c6 都一口拒絕(你會被我地呢度成班sis 妒忌 你!!!!! ), 你千祈唔好拿屎上身呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!!

若你真係想表達心意, 得閒送下野比99, 關心下佢算LA.....折下現~~ 同住, 真係免LA~

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

never, 千金難買自由既可貴
而且你99裝修間屋, 係邊個出裝修費?
如果係你地出, 你地而家已經月月清, 相信有積蓄都寧願留返黎傍身啦
如果係99出, 仲衰, 你入去住即係受左99恩惠, 可能會招來其他兄弟姐妹既話柄, 將來99有咩頭暈身慶都係旨意你兩公婆照顧(因為你地同99住一定責無旁貸, 其他人亦懶理)
而且話晒99都特登出錢去裝修比你地返去住, 如果一齊住得唔開心, 又唔係咁容易搬返出去喇

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-5 02:07 發表
妳千祈唔好呀!!!!!!!

難聽d講︰人總係犯賤!!(適用於所有關係)
正如,日對夜對,就總覺煩 & 厭;反而到無得見/失去時,就冷係"珍惜" 對方!!

到再...又一齊,又覺煩厭....!!

妳既然都知妳99 係惡人, 係煩人 ...

見得多是非都會多,真係唔見好鬼過,無令自己傷神又傷氣

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你哋依家感情好轉係因為唔需要日對夜對!你真係去同佢住嘅話,磨擦只會越嚟越多,仲要無得避,日日都要見面,到時關係會變成點,呢度大把例子,我唔講你都知啦~幾多sis想個c6肯搬走,唔駛同6299同住!你就想自己叉隻腳入去,我只能話你太樂觀囉~

別墅

一定唔會,正所謂相見好同住難

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

千其唔好呀,如果你搬去住你99又發作甘點呢,你老公都say no,佢一定知有問題先會say no,你知你99幾多野呀,你99係咩人你都唔知啦,一陣你搬返去佢就好多說話比你聽到時喊到無謂

禁止發言

大宅

我住得近都死,何況要一齊住?

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我走都走唔切,你仲想同99住~

伯爵府

多謝各位, 其實我都知同住的問題, 因為一定失去好多自由 和做事都好拘緊...
但一諗起99一個人孤怜怜真係幾慘下, 同埋佢從來未試咁想我地, 所以真係有D動搖的. 不過見到大家都咁講, 我諗我今次都係堅決D, 唔諗咁多.

禁止發言

大宅

俗語說:"相見好,同住難."
我同6299雖然唔係一起住,每個禮拜都會見一次,都覺得煩,你仲要一起住,祝福你啦....

大宅

絶對係唔可以一齊住,相見好同住難,這是不變的定律

大宅

No x 1000000000000000000 !!!!
Never make such silly decision !!

複式洋房

其實我未同99住之前,同你既情況一樣,我同c6租屋,99一個人住好大間屋。

結婚之後,我地唸住儲d錢,同埋99話佢退休後就返上海老家,佢果邊多d朋友,又同聲同氣,所以我地就搬左返去…

我地結左婚就三年,99夾埋只返過去1年到,其餘日子,真係相見好,同住難!有好多時,唔係日日見,問題係唔會出黎,加上你唔多唔少想自己間屋有自己style,同99住,無!尤其如果間屋唔係你地既話,更加no say!!

到時你又唔同得c6講99是非,自己積埋積埋,好慘!

我以過來人身份勸你千其千其千其,唔好唔好唔好呀!!!!

大宅

原帖由 美亞 於 2010-9-5 21:24 發表
雖然同99住你可以"省錢".但付出的代價是...家無寧日....最後...以離婚收場.....

係呀!如果用錢可以買到開心、自由,真係幾多都抵啦。樓主本身都係租屋,咁繼續租囉!

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 好老婆 於 10-9-5 20:08 發表
多謝各位, 其實我都知同住的問題, 因為一定失去好多自由 和做事都好拘緊...
一諗起99一個人孤怜怜真係幾慘下, 同埋佢從來未試咁想我地, 所以真係有D動搖的. 不過見到大家都咁講, 我諗我今次都係堅決D, 唔諗咁多. ...

到時有咩事係你可憐..係你慘...
但無人會同情你...因為係你自找的

首頁

尾頁

跳至