夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 COCOKUNSUISUET 於 10-9-5 23:35 發表
我覺得不係大6 人同香港人的問題, 我係大6 來的, 只不過來左十几年, 我覺得係HK 出街吃飯係一中享受, 因為返工已經好累, 有時真係要去淡下, 錢揾返來係要使的, 甘當然不係揾几多使几多, 都要SAVE. 二個人吃飯最少都 ...

所以我咪唔明佢點解咁樣話我同我屋企人囉
佢屋企人都唔會咁講野既..
佢咁講係咪心態有問題呢~~~

大宅

原帖由 fairyfloss 於 10-9-5 23:41 發表
我一定唔會嫁呢種男人,好小家,又自卑,成日驚香港人睇佢唔起,所以爭住批評香港人先,但我唔會話D大6人小家,係佢個人問題.....

所以我出發點都唔係話D大陸人
我都冇歧視過佢地~~
反而我對住大陸人會自卑...

大宅

原帖由 beanlala 於 10-9-5 23:44 發表
就算大家有意見上既分歧 我都接受唔到我老公為左d咁小事話我屋企人 講真食飯又唔係成日食貴野 就算肉赤 最多未下次食d平價小小 如果開到口咁講我會叫佢返屋企食自己 ...

我有叫佢咁不如你返屋企食啦
你多1個人食又要比多個人錢~
我都有為佢慳嫁..知佢乜都慳..
不過講完佢話我BLACK佢面..發佢脾氣
我都冇發佢脾氣..佢話我..你咁講仲唔係發脾氣?
咁我都唔知講咩好了~~~

大宅

原帖由 ys1111 於 10-9-6 00:54 發表
文化真係好大出入...我明白如果佢搵得多就唔會咁...

對佢黎講算搵得多嫁喇
佢搵萬幾..個個月都有錢儲
佢同佢亞媽一樣..搵D錢返黎唔係用..
係要黎儲~~~~
唉~又唔帶得落棺材...
都唔知點解要咁..想對自己好D姐
又唔得......

大宅

原帖由 Nancy20090615 於 10-9-6 01:24 發表
佢係咪家境不好, 所以慳家 D, 唔想錢無拿拿洗左去, 10蚊8蚊都計一餐. 四個人晚餐最少都三幾百. 咁除左過時過節少 D 出去食, 或者由您睇數囉, 費時佢咁多野講. 佢除左識講香港人咁咁咁, 佢又無咩原則, 可能細個屋 ...
我以前好少同佢屋企人相處
因為返工時間長..對住佢屋企人一日一個鐘都冇
同埋我承認自己本身都冇乜禮貌
不過唔係亞媽冇教我...但係生左囝囝之後
就學識咩叫基本禮貌~~所以自己點都要教好佢為止
至於你話我睇數..唉..我都想..不過一來對自己冇乜信心
二來我老公話..比晒D錢我即係冇得剩喎~~
咁我又驚真係會...所以都唔敢再出聲了...
佢家境又真係唔係幾好..佢以前係大陸未黎HK果陣
佢地係日日砍柴煮食..我唔知你有冇睇我其他POST
佢屋企人係一碟送食一個星期都唔覺得係問題黎嫁
唉...........我仔前排先比佢屋企人餵左黎食..
柯左4日.../_____\
咁我屋企家境都唔係幾好..我都明佢..
雖然未至於要砍柴..但係我細個係住木屋
佢以前大陸間屋係一條村果D囉..我唔知點講
不過環境都一定好過我細個~

大宅

原帖由 ching070707 於 10-9-6 01:34 發表
反而我又唔係咁睇.根本個男人 "慳"
唔關大陸人同香港人..
好似我咁 我係澳門人 老公係香港人
反而我老公好似 樓主c6一樣,5蚊一支筆 8蚊有兩支,,我相信我老公 都係一定買一支,買多支佢重話 :一支已經得 買咁多黎做咩 ...

所以我覺得真係心態問題..
佢就咁講話買一支已經得唔駛買咁多支
我都冇乜野..但係佢加多句話"呢D咪就係香港人囉"
唉~~~~大陸人都會有呢D心態啦..
點解要針對我地....由其是果個係我亞媽~
我真係唔鍾意人話我亞媽....

大宅

原帖由 annie929 於 10-9-6 14:42 發表
個老公係你既 你嫁比佢時都已經知佢係咁卦
我可以就佢 但絕對唔容忍佢話我屋企人

但係以前拍拖果陣真係唔係咁嫁..
我同佢都拍左3年拖先結婚
以前佢會捨得同我去高級餐廳食飯
幾百蚊係最低消費...試過用1000蚊食一餐飯
我會諗..可能生左亞仔想慳返D啦
但係我接受唔到佢話大陸人同香港人咁咁咁囉
佢成日都話我屋企人..我話佢屋企人就唔得
我已經好就佢..有時朋友都話我就得佢過晒火
但係我真係唔想同佢嘈~想同佢平心靜氣咁傾..
佢又話我打橫黎講..有時我只係問佢點解要咁講
佢已經搶閘話..你依家即係話我唔岩啦..
唉~~~我只係問下姐....搞到我都唔敢講落去
其實結婚咁耐..睇住佢變..亦由初初好多野同佢講
搞到依家乜都唔敢講...連比人話老母都唔敢出聲
仲要同佢屋企人住..佢屋企人又話我....
真係講到我一文不值....

大宅

原帖由 兔仔得媽 於 10-9-6 15:50 發表
樣樣都要計..............請外母食飯都算住晒,咁外母買野比佢個仔佢有冇比番錢呀?
樓主應該問吓c6,大6咁好,咁佢落黎香港把鬼呀?

我亞媽成日話佢同我老豆一樣>>>算死草
不過..唉~始終自己老公...都嫁左比佢
我嫁得比一個人就預左係一世..
都冇諗過因為有咩問題要同佢離婚
就算佢包2奶我都會令佢回心轉意..
不過我又唔敢咁樣問佢:大6咁好,咁佢落黎香港把鬼呀?
實比佢屋企人齊齊插爆~~~~

瑪瑙宮

我都覺得佢係計住計住O既人, 又唔係唔好, 保障到個家. 不過, 我都怕同呢種人相處, 太多說話要聽. 佢 D 性格根深蒂固好難改, 您改容易, 即係唔好睇得咁重, 佢又講呢 D 咪香港人囉, 您就話: 又關事 or 關咩事.

原帖由 emma_lws 於 10-9-6 23:15 發表

但係以前拍拖果陣真係唔係咁嫁..
我同佢都拍左3年拖先結婚
以前佢會捨得同我去高級餐廳食飯
幾百蚊係最低消費...試過用1000蚊食一餐飯
我會諗..可能生左亞仔想慳返D啦
但係我接受唔到佢話大陸人同香港人咁咁咁囉
佢 ...

子爵府

樓主都已經俾c6食到林林林喇~算啦~佢講咩你咪聽囉~唔出聲囉~當聽唔到囉~!!
不過如果你自己有做野,你就唔好過錢俾佢手喇~對女人係一種保障黎架姐~佢又唔係無錢剩~~

水晶宮

一個男人又系大陸人
錢又唔多
你無法想象的
你老公平時聽到的批評會比你多好多
加上性格影響好多時說者無心聽者有意
你同家人之間講左d咩令巨唔開心但你地渾然不知都有可能
更何況聽你甘講巨應該絕對唔系一個大方既人
但無論如何不應將這種不滿轉移到你身上
性格哩樣野又好難搞
想要改變不容易
都系果句
夫妻關系貴在溝通
多d溝通吧
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

佢可能細個捱 宜家唔想咁浪費 但我覺得樓主都要比你老公知道係唔可以咁樣話你屋企人的 多D溝通 夫妻唔可以單方面一味忍受 咁又可以忍受幾耐呢 就算嘈我都會表達自己個意見 起碼都要比佢知道

別墅

我老公都係大陸人,不過佢一d都唔慳,買件T恤都幾百蚊,唔係牌子貨佢唔會買,本來我仲慳過佢,不過而家俾佢教壞晒變得大洗左 ,所以唔關大陸人同香港人事,唔好怪我咁講,你老公咁小家真係幾惡頂,就咁睇你俾你老公食住,都好難改變到佢,其實又唔係咩大件事,唯有忍得就忍當佢發UP風囉

男爵府

我覺得你老公咁樣講野好有問題。你地D香港人,你地D香港人咁,咩意思?想搞分化呀?佢講的係自己老婆呢!!咁你係咪又同佢講你地D大陸人?叫佢成熟D啦,好似細路仔咁。

複式洋房

其實你都唔好成日分大陸人同香港人..有d香港都好似你老公咁的..好慳..真係唔會出街食飯...有d大陸人就好願意洗錢...唔係日日LV都冇咁多人排隊..所以你都唔好話對住大陸人自卑...所謂人人平等..冇需要自卑lor...我覺得呢個係你地2個人價值觀的問題..好普通2個香港人係埋一齊都係有價值觀唔同的問題..如果你係覺得有問題..最同佢講清楚..

大宅

原帖由 黃二少奶 於 10-9-5 21:58 發表
大家價值觀唔同,
好難分對與錯O既

我自己都好少出街食,覺得唔啱食又貴

不過你先生最唔好就係把「口」,開口埋口都話:

「你地啲香港人乜乜物物.......」

真係好唔掂呀

大宅

原帖由 whitecatcat2002 於 10-9-7 15:48 發表

我自己都好少出街食,覺得唔啱食又貴

不過你先生最唔好就係把「口」,開口埋口都話:

「你地啲香港人乜乜物物.......」

真係好唔掂呀 ...

我都唔係好鍾意出街食嫁咋..
因為我食量少,,出親街食又大大份又要比幾十蚊
雖然大大份係抵D..不過係食唔晒就食唔晒
有時出街都唔捨得叫野食..我就算自己出去食
都會係6點前叫TEA食..都係20蚊有找
佢自己出街食貴夾唔飽好地地
我同我屋企人就唔得..唉~

大宅

好媽媽勳章

原來都有幾多香港女仔嫁左大陸男人喎...因為我身邊無識人係嫁大陸男人....你地係咪係大陸認識架....? 點解嫁個大陸男人會係香港住唔去大陸住?....

住係香港都仲要話"呢d咪香港人lo", 好費解???

係我心目中大陸男人係幾鍾意港女, 咁嫁左佢咪一定食住佢lo, 點解好似好大男人咁....不過其實都係個人性格問題...

sorry....我都唔知自己up勿

大宅

原帖由 angelaJJ 於 10-9-7 17:34 發表
原來都有幾多香港女仔嫁左大陸男人喎...因為我身邊無識人係嫁大陸男人....你地係咪係大陸認識架....? 點解嫁個大陸男人會係香港住唔去大陸住?....

住係香港都仲要話"呢d咪香港人lo", 好費解???

係我心目中大陸男人 ...

我都唔知呀..
可能我比較吸引大陸佬
我幾個男朋友都係大陸人..
唔係係大陸識嫁..係做野時識既..
咪玩啦,,返大陸住..捱窮咩..哈~"
其實佢講好多野都好令人費解..
唔緊要...我明你講乜~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 emma_lws 於 10-9-6 10:50 PM 發表

其實我同亞媽食飯係我比錢嫁
仲要D錢係我自己..又唔係佢比我
但係佢日日都CHECK住我D錢用係邊
用多左就叫我出少幾日街,,,
唉~好冇自由呀...

咁又真係煩左D,大家財政獨立,
你理得我D錢點洗O者,我明佢想你剩番D錢,
不過真係好煩囉,我老公而家間唔中都會咁嫁,
一年一次中秋節,咁咪買盒雪糕月餅俾99同阿媽,
再買左一盒細O既俾佢,我俾佢哦左咁耐,
勁話我哂錢,好心自己儲番D錢啦,
我知佢為我好,不過真係好煩囉,