跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Jessie7826 於 10-9-8 13:29 發表
我都係山巿街, 你幫仔仔報多幾間都好ar, 有spare麻....我都諗住報有全日班既幼稚園, 其實:
我覺得救恩雖然係私校, 因為係一條龍, 我首選係呢間囉..

而堅道真光, 都係睇返好多家長話好, 再睇下佢既網頁所講既野, 實 ...

因救恩係私校, 佢可以俾佢地幼稚園既學生直升小學.
聽做幼師既朋友講, 其實幼稚園同小學暫時係冇一條龍架, 只係好似聖心咁, 有幼稚園, 小學, 中學既, 該學校先寫信俾教署, 要求幾多個讀佢地幼稚園既學生直升返佢地小學. 感覺上就好似一條龍咁, 到左小學升中學, 就要睇成績, 佢地既小學冇話保證100%升返佢地直屬既中學.

真光幼稚園幾時有open day呀, 其實我覺得真光唔錯架, 雖然我嗰個係仔仔, 如果第日佢有個妹既, 可以益埋阿妹, 但係我睇過教統局個網, 中西區係冇真光小學. 所以我懷疑如讀真光小學既話, 要到大坑真光小學部.

http://www.chsc.hk/primary/tc/schoollist.asp?District=CW

唔知點解教統局個網冇左真光&高主教小學, 你知道嗎???

大宅

好媽媽勳章

原帖由 highhand29 於 10-9-8 14:09 發表

可惜阿女係大女, 我諗住俾佢讀n1先 . 之後再報一條龍果d學校, 而家n班我報左幾間, 大部份都要出年9月先有位, 想2歲插班既學校我又唔鍾意,你地呢, 報左咩學校 ...

依家暫時報左3間(堅城明愛/仁濟方江輝/寶翠園聖雅閣), 希望佢入去n班可以學下野先, 想佢返全日班, 希望培養佢既生活習慣. 因為仔仔係婆婆湊, 老人家點都會就佢地.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 highhand29 於 10-9-8 14:23 發表
我都有幫囡囡報偉思, 不過佢full 到阿媽都唔認得. 我仲幫囡囡報左基恩,潮陽 . 聖加勒 / 聖心 / 真光 / 聖士提反女子全部都冇幼兒班, 想一條龍都唔得. 加上09年既bb要等到出年10年先可以報幼稚園. 希望讀下幼兒班將 ...

我係瑪麗生bb後, 落到產後房, 全部都係男b. 09年既出生率係呢幾年來最高, bb搵學校競爭大

啱先我打電話去真光問過, 佢地話小學係大坑嗰度. 就算可以一條龍, 你都要考慮下女女返學既路程. 我以前讀書都係銅鑼返學, 超討厭, 用左好多時間係車度. 唔同要做『孟母三遷』, 為左佢讀書搬到銅鑼灣/天后附近住?

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原帖由 highhand29 於 10-9-8 14:59 發表
咁大獲, 真係以為可以一條龍添. 真係煩爆, 我諗住幫佢揾間好d既學校,將來升小冇咁辛苦.

還有, 打電話去佢幼稚園部問, 佢地話幼稚園可直升佢地真光小學, 而真光小學既女生, 80%or above升讀佢地既真光英文中學.

我見佢咁講, 去睇下大坑真光website, 女生派回佢地真光中學既只有66%. 佢地吹大左
http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm

你真係要再考慮下, 入讀一條龍學校, 唔係就乜都唔洗煩.

禁止訪問

複式洋房

我有聽講過小學係升大坑真光..BUT都幾LIKE呢間幼稚園..

我就唔知真光幾時有OPEN DAY, 都要到時留意下先去......

半日班都 幾多心儀學校呢!

原帖由 YanYanHappyShop 於 10-9-8 15:07 發表

還有, 打電話去佢幼稚園部問, 佢地話幼稚園可直升佢地真光小學, 而真光小學既女生, 80%or above升讀佢地既真光英文中學.

我見佢咁講, 去睇下大坑真光website, 女生派回佢地真光中學既只有66%. 佢地吹大左:wahaha ...

複式洋房

等我考慮下.....因為MY HUBBY放閒日...

原帖由 highhand29 於 10-9-8 15:14 發表
如果唔報女校就報男女都好, 我自己都係讀男女校出生. 話唔定同你仔仔一齊讀書. 你地有冇興趣同bb搞2歲生日會? 大家可以係呢到選定邊日,之後一齊去報, 我諗住選呢個日期(1月只有呢個日期, 如果16號唔岩就要等到2月先 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Jessie7826 於 10-9-8 15:24 發表
我有聽講過小學係升大坑真光..BUT都幾LIKE呢間幼稚園..

我就唔知真光幾時有OPEN DAY, 都要到時留意下先去......

半日班都 幾多心儀學校呢!

雖然我都幾LIKE呢間學校, 但係我見佢小學升中派位, 男生派既學校麻麻. 其次, 返銅鑼灣真係有點遠, 我唔想仔仔走返我走既路, 要係銅鑼返學咁辛苦.

複式洋房

有無校車啊?

原帖由 YanYanHappyShop 於 10-9-8 15:56 發表

雖然我都幾LIKE呢間學校, 但係我見佢小學升中派位, 男生派既學校麻麻. 其次, 返銅鑼灣真係有點遠, 我唔想仔仔走返我走既路, 要係銅鑼返學咁辛苦.

大宅

好媽媽勳章

我囡囡係0904出世的, 可以做朋友嗎
我要變成童話裡 你愛的那個天使 張開雙手變成翅膀守護你

大宅

好媽媽勳章

daikam , welcome

複式洋房

當然可以啦!歡迎ar.......

原帖由 daikam 於 10-9-14 10:35 發表
我囡囡係0904出世的, 可以做朋友嗎

首頁

尾頁

跳至