跳至

首頁
12345...6

尾頁

用戶要求終止服務

...........

伯爵府

四大天王都唔同我湊我可以點?
佢地只是玩BB唔鍾意湊BB(困身)
其實阿囡八個月大果時我在網上搵到個EE肯幫我湊
不過當我去過果位EE家後
我同老公都唔放心比果位EE湊
因為果位EE不是朋友介紹
講真一句就是三九唔識七點敢交個囡給她湊呢?
佢咩背景我地都唔知
好話唔好聽佢有冇精神病我地都唔知
萬一我放工才發現佢帶走左阿囡咁點算丫
到時佢唔比番個囡我我都唔知去邊搵佢
雖然佢收我三仟蚊一個月係好平
但我愈諗就愈驚
囡囡對於我來講好寶貴的, 唔可能用來博
所以我才決定貴就貴D比番育嬰院湊
起碼阿囡有咩事我都搵得番跟得番

育嬰院有津貼的, 只是我申請唔到
細組/中組就真係好悶架, 大多都係食同"訓"
到囡囡一歲半時就升去大組, 開始有活動啦
亦係我最多投訴的原因
因為活動空間大左
一位姑娘睇八位小朋友根本睇唔掂

佢o地平日除了湊之餘仲會教她野的
例如: 教佢自己"嗶飯", 餐前餐後同佢去坐下廁所仔, 同佢地講故事, 唱遊, 做美勞, 在園內玩下車仔, 滑梯等等
其實我覺得有D似讀N1的

何楚明衰醫生在天耀村的, 剛好在育嬰院隔離, 所以我果次才貪近帶囡囡去睇佢, 不過我永世唔會再幫親佢架啦, 佢冇醫德! 日後囡囡生病, 唔會帶她撘輕鐵過幾條村睇另一位醫生, 果位醫生我一下子唔記得佢個名添, 不過佢好好人架, 好鬼死多人睇架! 所以時時都要等好鬼死耐!

你講果位方卓明我之前都在BK見到有人讚他好, 你住元朗發達啦有位好醫生

係呢, 其實你點知你個仔仔有輕度弱聽架? 是否去健康院check到出來架?

你而家決定報天耀仁愛堂N1, 十月去面試, 我囡囡同你個仔差不多大, 她是2008Dec出世的, 希望這間學校D老師有愛心就好啦!

原帖由 lun_shan925 於 10-9-29 03:06 發表
咁你都幾陰公啊...
你o既壓力一定好大...
返工又怕做錯o野俾人炒....
但係又好掛住個女,又怕佢得唔到好o既照顧..
放工又要趕頭趕命做呢樣果樣...
日日又要計住點樣慳錢,俾果$4800..

你屋企係咪無任何屋企人可以幫到 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-9-29 10:05 發表
四大天王都唔同我湊我可以點?
佢地只是玩BB唔鍾意湊BB(困身)
其實阿囡八個月大果時我在網上搵到個EE肯幫我湊
不過當我去過果位EE家後
我同老公都唔放心比果位EE湊
因為果位EE不是朋友介紹
講真一句就是三九唔識七點 ...

sn0629,

我囡囡都係睇何楚明....其實我唔buy佢d 藥架, 次次都要睇3次先好番, 我覺得係阿囡自己"吽"好的! (但佢又好多人睇, 見鬼)
但婆婆一定要阿囡睇佢, 下次(touchwood)有事, 我會帶佢去元朗睇試試, 次次食成6日藥, 我餵藥好辛苦!~!!

我剛剛打去仁愛堂天耀, 佢話我阿囡要下年先入學(0903 bb) 所以下年一月先有interview 喎!~!! 希望你bb成功, 我bb又成功, 到時做同學仔!
今晚又OT!!!!

伯爵府

果個何楚明話佢自己唔係神醫, 係要用我地小朋友來試藥, 我地小朋友係人來架, 唔係白老鼠來架, 你都唔好去睇佢啦, 佢真係好衰架, 收費特別貴, 之前有一次我又係貪近帶阿囡去打水豆針, 佢收我$500, 其實我之前問過好幾間, 人地間間都係收四佰幾之麻, 總之握錢佢最叻!

其實天水圍都有一個好好人的醫生架, 我也是在網上見有好多人讚他細心才帶阿囡去, 剛問了老公佢個名, 他叫陳兆聰在頌富商場, 冬天又來啦, 萬一touchwood可以去試下, 咁你就唔駛咁辛苦帶囡囡落元朗睇啦

好丫, 如果間學校好, 佢地大家可以做同學仔, 我囡囡是0812BB, 到時我睇下囡囡返學返成點報下料給你

係呢~其實你住邊頭架? 你報果間夏瑞芸在邊頭架? 你上次去天樂open day感覺如何? 會選擇這間嗎?

原帖由 bastet 於 10-9-29 10:28 發表

sn0629,

我囡囡都係睇何楚明....其實我唔buy佢d 藥架, 次次都要睇3次先好番, 我覺得係阿囡自己"吽"好的! (但佢又好多人睇, 見鬼)
但婆婆一定要阿囡睇佢, 下次(touchwood)有事, 我會帶佢去元朗睇試試, 次次食成6 ...

用戶要求終止服務

...........

伯爵府

hehehe...聽落你奶奶都好得意喎, 成個大細路咁, 一定勁錫孫仔架啦!

人人都話男仔係遲講野D架, 你唔好太過擔心, 我相信你仔仔去小天使面試時學校都會因應番佢係男仔而去衡量語言能力的, 再講你又有後著, 就算佢唔收都仲有元朗果間!

係呢, 你有冇諗過到時去面試時講唔講比幼稚園知你仔仔有弱聽呀? 如果我係你, 我就真係唔知講好定唔講好啦! 我其實都唔清楚幼稚園收生標準係乜? 我怕如果主動講比學校知佢地唔知會唔會唔理三七二十一而唔收我仔仔, 怕影響佢地教學進度!

我囡囡出世時都係"訓"箱仔, 因為我生得好辛苦, 生到自己都發埋燒, 所以攪到囡囡一出世又發燒, 醫生話怕有感染, 所以要觀察囡囡一排, 要同佢做檢查冇事才比番囡囡我, 好彩結果冇事, 留院幾日就出得院啦!

你仔仔天生弱聽, 我諗你唔多唔少都一定會有些少唔開心, 不過好彩係輕度, 而且你又唔駛返工, 可以放多D時間在仔仔身上, 同佢相處多D, 慢慢同佢講, 慢慢教導佢, 引導佢理解下你講乜, 問題應該唔大!

相反我囡囡放在育嬰院就唔好啦, 我都唔知平日D姑娘分到幾多時間比我囡囡架, 佢二十一個月大啦, 都未識請句子丫, 我仲發覺囡囡好驚人架, 佢鍾意同自己玩多D架, 平日放假我帶佢去兒童遊戲室玩, 一有D小朋友接近佢, 佢就好鬼死驚耍晒手講"唔好唔好", 我發覺囡囡唔鍾意同其他小朋友玩, 好似好驚人咁, 有次同佢玩滑梯, 後面又有一個小朋友爬緊上來玩, 阿囡步伐慢未sir到落去, 嘩~嚇到阿囡大叫丫! 好似見鬼咁丫!

唉~我都唔知平日佢在育嬰院點過架, 時間真係好長, 足足十一個鐘頭見唔到父母, 人仔細細就要學獨立真係好慘, 究竟在育嬰院係咪成日比人嚇? 嚇得多嚇成咁呢? 我諗D姑娘唔方鍚佢, 冇愛心架!

你講得對, 我真係好想囡囡快D離開育嬰院轉去讀N1, 我昨日接囡囡放學, 我見到佢塊面由額側側地位置有一橫直落到眼, 我立即問帶佢出來果位姑娘囡囡點解塊面會有一橫, 另一位姑娘聽到又走埋離睇, 兩個都答我唔知, 咁我問係咪要問番佢班主任, 佢地答我可能係佢自己手指甲整到自己, 話頭先延展時間冇其他小朋友左佢左近的, 咁我問你地接手時佢塊面有冇一橫(延展時間前), 佢地兩個又係你眼望佢眼答我唔清楚, 話可能眼髮遮住睇唔到, 這間育嬰院就係咁架啦, 總之有咩事都係你個囡自己整自己0既, 佢自己咬自己隻手! 自己爪花自己塊面! 自己玩口水整烏Joe自己! 自己玩玩具唔小心自己整損自己塊面! 總之咩都係自己啦! 間育嬰院冇責任0既! 冇責任睇實D小朋友! 冇責任阻止事情發生0既! D姑娘都唔知係咪搯草人來架!

原帖由 lun_shan925 於 10-9-30 04:24 發表
我仔仔出世第二日o係醫院做耳仔test,兩邊唔合格,之後寫紙俾我之後返醫院覆診,其後帶仔仔去屯門醫院做過多次唔同o既耳仔test,都係兩邊唔合格,不過只係輕度,但係而家仲未肯定大約聽唔到幾多,因為我仔仔仲未識聽指令做o ...

民房

各位可憐的媽媽

見到你地對仁x堂有興趣真的令我非常擔心,唯有將我所知既盡量話比你哋知,等各位唔好再送啲仔女入虎口啦!

1.網上資料唔多update,師資7年以上並不代表係仁愛堂的年資,依家既老師大部份都係舊年學期中先黎做.
2.教育局評核報告既內容都係講緊之前班老師而唔係依家既.
3.你哋聽完我朋友個仔既遭遇後,相信你哋唔會再送羊入虎口.
例子一:有一次媽媽發現仔仔帶回家的藥水少咗成格,打電話問老師起初話唔知,後來改口話可能係校車自己飲左,個校長仲離譜話係媽媽自己精神緊張記錯格數,啲咁唔負責的說話都講得出.
例子二:學校唔知點解派m巾比學生話係送比媽媽,點知同學仔個媽媽放學後突然打電話比我個朋友話個女一返到屋企同佢講老師話包野係用黎塞住仔仔把口用既,因為佢多野講喎,後來媽媽去學校理論,個校長又係話無啲咁既事,係小朋友亂講,真係唔敢相信呢啲事係發生係幼稚園.

伯爵府

死啦, 咁即係點呀?
讀好唔讀好呀?
我囡囡唔讀仁愛堂仲可以讀邊間呀?

我真係選擇唔多丫陰公
1. 禮賢會我怕同育嬰院無多大分別所以不考慮,參觀過見
地方又細, 感覺又差(因不喜歡育嬰院所以對隔離的幼稚園都冇信心)
2. 安泰參觀過兩次間學校及接待果位老師給我的感覺都是死氣浮浮, 點讀呀?
3. 仁愛堂評語又好似麻麻地咁, 咁我囡囡讀邊間好呀?

原帖由 wondergirl 於 10-10-1 18:17 發表
各位可憐的媽媽

見到你地對仁x堂有興趣真的令我非常擔心,唯有將我所知既盡量話比你哋知,等各位唔好再送啲仔女入虎口啦!

1.網上資料唔多update,師資7年以上並不代表係仁愛堂的年資,依家既老師大部份都係舊年學期中 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

thank you wondergirl!
多謝你的經驗分享! 但如果我真係4月份就送囡囡讀書, 其實別冇他選, 只有仁愛堂, 一黎近婆婆, 二黎其他學校都係8月先開學, 我可以先送囡囡去仁愛堂讀幾個月, 近近地, 婆婆都應付到, 我估佢讀左幾個月, 自理能力應該進步不少, 到時真係讀夏瑞芸又好, 讀天樂又好, 坐校車我都唔會太擔心!
(安泰的話, 婆婆唔鍾意, 佢覺得保安做得唔好, 怕個孫有事)

sn0629,

我去左天樂open day......講環境真係perfect, 好靚, 課室好大, 有outdoor playground, 好清潔, 我識得個媽媽, 佢小朋友讀緊天樂, 話平時都係咁clean 的, 所以我同老公都好鍾意天樂.
天樂好處係: 有校車, 唔係媬姆車喎, 咁放心好多! 但學費貴少少, 貴仁愛堂成千蚊一個月, 而且雜費多D, 但真係環境好好, 我老公的COMMENT 係貴少少, 但安全(佢同婆婆一樣, 好注重保安的)又開心, 佢覺得超值!

夏瑞芸呢......我BUY佢係教會學校! 環境當然唔夠天樂啦......天樂真係好正! 一分錢一分貨呀!
我住係屯門架, 日日都送囡囡去天耀比婆婆照顧, 所以幼稚園都係選擇天水圍, 有乜事婆婆可以即刻去幼稚園接阿囡! 其實仁愛堂天耀係一個過渡期! 無論如何, 我都會同囡囡8月轉天樂 OR 夏瑞芸 OR OTHERS!
今晚又OT!!!!

伯爵府

我見到wondergirl的留言之後, 我決定比阿囡讀番安泰啦, 我今朝打左去叫安泰安排番我囡囡面試, 如果佢收我囡囡就會明年一月入學, 其實間間學校都有人話好與唔好, 有時真係愈聽愈驚!

原帖由 bastet 於 10-10-4 10:31 發表
thank you wondergirl!
多謝你的經驗分享! 但如果我真係4月份就送囡囡讀書, 其實別冇他選, 只有仁愛堂, 一黎近婆婆, 二黎其他學校都係8月先開學, 我可以先送囡囡去仁愛堂讀幾個月, 近近地, 婆婆都應付到, 我估佢讀左 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-4 11:57 發表
我見到wondergirl的留言之後, 我決定比阿囡讀番安泰啦, 我今朝打左去叫安泰安排番我囡囡面試, 如果佢收我囡囡就會明年一月入學, 其實間間學校都有人話好與唔好, 有時真係愈聽愈驚!

...

咁30號的家長會我咪見到你囉!
安泰我都報左, 天樂都報埋, 唔理三七廿一, 我都報晒, 收我果囡先再考慮!
今晚又OT!!!!

伯爵府

暫時仲等佢安泰電話, 今早接我電話果個話要交番比負責收生果位老師先得, 上次係我唔鍾意果間學校對它冇好感而冇帶囡囡去面試, 而家番轉頭都唔知有冇比佢black list, 謝謝你話比我知家長會在30號, 希望有機會去了解清楚這間學校啦!

聽你講完天樂, 我上網搵來睇, 嘩原來真係好靚, 安泰就真係比不上, 天糧天盛只是近西鐵站, 但校舍比不上轉搭輕鐵的好, 最衰就係要返工, 如果唔係就唔駛圍繞住天耀天盛搵學校!

原帖由 bastet 於 10-10-4 13:32 發表

咁30號的家長會我咪見到你囉!
安泰我都報左, 天樂都報埋, 唔理三七廿一, 我都報晒, 收我果囡先再考慮!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-4 13:49 發表
暫時仲等佢安泰電話, 今早接我電話果個話要交番比負責收生果位老師先得, 上次係我唔鍾意果間學校對它冇好感而冇帶囡囡去面試, 而家番轉頭都唔知有冇比佢black list, 謝謝你話比我知家長會在30號, 希望有機會去了解清 ...

我收到信呀, 原來30號會幫我囡囡做埋interview.....而且仲要交留位費hk$1150, 我心大心細. 因為理應天樂會收我個囡, 咁我根本唔想讀安泰......大拿拿1150喎, anyway, 帶左阿囡去先算, 比左30蚊報名費, 去in 下都好!
其實天樂有校車, 放心過媬姆車好多架, 你睇下尋日單新聞.....如果冇人見到個小朋友, 天氣又咁清爽, 個小朋友邊有命仔呀!
今晚又OT!!!!

伯爵府

昨日安泰打了比我了, 又係叫我三十號去IN, 我記得上次收到佢信, 又係叫我去IN帶埋留位費, 不過今次我問佢有咩要帶佢就話唔駛帶野住喎!

請問你去IN天樂時會問你同考你囡囡些什麼架?

原帖由 bastet 於 10-10-5 08:48 發表

我收到信呀, 原來30號會幫我囡囡做埋interview.....而且仲要交留位費hk$1150, 我心大心細. 因為理應天樂會收我個囡, 咁我根本唔想讀安泰......大拿拿1150喎, anyway, 帶左阿囡去先算, 比左30蚊報名費, 去in 下都好 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 11:28 發表
昨日安泰打了比我了, 又係叫我三十號去IN, 我記得上次收到佢信, 又係叫我去IN帶埋留位費, 不過今次我問佢有咩要帶佢就話唔駛帶野住喎!

...

天樂未in, 佢地十一月先in.
我10:30呀, 你幾多點呀? 上次幾時安排你in呀? 我睇佢地都多數收我地啦.....我地家庭正正常常應該就冇問題!

今晚又OT!!!!

伯爵府

我囡囡今次11:30面試, 上次就七月約我面試的

十一月先IN天樂, 咁你點知天樂會收你囡囡, 果間學校咁靚多人想入讀喎!

原帖由 bastet 於 10-10-5 13:56 發表

天樂未in, 佢地十一月先in.
我10:30呀, 你幾多點呀? 上次幾時安排你in呀? 我睇佢地都多數收我地啦.....我地家庭正正常常應該就冇問題!

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 14:37 發表
我囡囡今次11:30面試, 上次就七月約我面試的

十一月先IN天樂, 咁你點知天樂會收你囡囡, 果間學校咁靚多人想入讀喎!

我都係直覺啦, 哈哈!
天樂係貴架, 如果再比多5百, 其實讀激活都得! 只係我唔想阿囡讀國際學校o者!
天水圍既家庭, 你都諗到新移民, 小數族裔啦, 佢地小朋友讀國際學校又怕教唔到, 我地apply的都是村校, 都唔係九龍塘名校, 我根本睇唔到點解佢地唔收我地小朋友! 天樂收51個位呀, 夏瑞芸就難講, 因為只收14個!
今晚又OT!!!!

伯爵府

既然係咁, 咁你唔好交安泰留位費啦, 成仟銀架!

原帖由 bastet 於 10-10-5 14:50 發表

我都係直覺啦, 哈哈!
天樂係貴架, 如果再比多5百, 其實讀激活都得! 只係我唔想阿囡讀國際學校o者!
天水圍既家庭, 你都諗到新移民, 小數族裔啦, 佢地小朋友讀國際學校又怕教唔到, 我地apply的都是村校, 都唔係九龍 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 sn0629 於 10-10-5 15:37 發表
既然係咁, 咁你唔好交安泰留位費啦, 成仟銀架!

我都唔會交, 因為唔知點解我交報名表時講明想4月入學, 但佢封信寫8月, 如果8月, 其實天樂都開學啦! 我想佢4月讀, 係想同仁愛堂買個保險, anyway, 我都會去, 問清楚係4月定8月入學!
今晚又OT!!!!

子爵府

我仔仔讀天樂N1,歲半時去IN,
老師會拎D杯杯出來叫小朋友砌高,仲有串好大個洞的小環,一個一個咁放入一枝柱仔度(唔知叫咩野玩具,自己想像下),然後會問家長一D基本的問題,好似介片呀,係唔係自己食飯呀,有咩野唔食呀,講野未呀...之類,過程好軾鬆。唔使擔心。(當時我仔仔唔識講野,不過識砌杯同串環,仲有坐定定)
原帖由 sn0629 於 10-10-5 11:28 發表

...

首頁
12345...6

尾頁

跳至