跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咁你要同學校反映返啦~ 因為我上年報N班個陣, 佢地係一早 (好似5月尾) 有份通告提過7 月會有個新生家長會, 之後就無再提家啦. MAY BE 可以建議佢地差唔多家長會前幾日就打電話提下D家長~

其實個日都係派通告, 講返學校方針, 介紹老師/班主任, 有咩書, 上堂做d 乜之類

而為左小朋友易D適應, 會有適應週, 你N班既會係8 月15號 (星期一) 就返學, 上午班就 9 - 10, 下午班1-2, 要有家長 / 姐姐(工人) 陪住. SO 你要安排定人手 & 唔好以為9 月先開學~

每日返學都要帶乾& 濕毛巾, 毛巾盒, 有蓋水杯, 口罩 & 便服 (因為好多時飲水/食野/去廁所) 會整濕 (特別係褲同鞋....)

BTW, 詳情你最好打電話去問 & PICK UP 返將通告 & N 班要填張健康証明既文件 (教署規定)

而我相信你小朋友應該都會讀得開心既, 因為我兩個B都勁鐘意返學~

用戶要求終止服務

...........

複式洋房

^^ 唔好意思, 而家先睇到你回帖添

個份野係要揾醫生填家~~ 不過就無收我錢, (之前睇過, 同佢講返就唔收, 你要問問你個醫生~~)

佢地上堂會唱歌, 講故事, 畫下圖, 做下小手工, 玩車車 (主要訓練大小肌肉), 學下英文字, 數字之類, 食茶點我大約2點幾3點左近... (日日唔同, 貼左係學校門口) 不過就無功課~~

至於確實程序就我都唔多知~~ (阿仔淨係話到玩左乜,食左乜...次序就...= =" 唉....)

介片就唔緊要, 我阿仔個陣都係未介得太好, 我著左個零兩個禮拜學習褲, 諗諗下唔對路 (因為就冬天, 如果仲唔介得切就好麻煩... ) 咪問學校如果著褲仔返黎有無問題, 佢地話OK, 亦唔洗怕麻煩/其他同學仔笑, (不過最緊要帶定多幾套衫褲, 可以的話帶埋鞋袜~~)

因為N 班D 老師同姐姐其實預左會有咁情況, 同埋校長講一句, 就令我好放心佢著褲返學, ""返學唔係淨係學書本上既知識, 佢地咁細, 仲要學埋自理能力~ 同埋學校個D 小朋友廁所黎家~ 你小朋友應該易適應

不過你頭幾日返一個鐘, 慢慢加到正常3 個鐘...(AROUND 2 個禮拜) 咁頭個幾日我都建議著返片~ 唔係你小朋友一次過要適應咁多野可能會唔慣, 而且返學放學係條路度揾到一天一地就煩....^^

學校D老師其實好樂意答你家 ^^

大宅

醒目開學勳章

purplehouse1314 發表於 11-6-2 21:38
幼聯程度底, 跟吾上小一 , 選幼稚園要考慮囉。我有3個朋友的小朋友讀幼聯3個小一都要重讀囉。你地考慮吧! ...

唔會卦 ? 我大女在幼聯讀. 升上小一時拿全級第一名

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

hong_yau 發表於 11-8-9 14:07
唔會卦 ? 我大女在幼聯讀. 升上小一時拿全級第一名

你大女幾時畢業請問?今學期一開學就有4個老師唔做啦..唔知咩事啊 我女讀升n2

首頁

尾頁

跳至