母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

無奶..點算?!

峰峰已經9個月啦, 但係我既奶量越來越少, 而家成日唔泵, 跟住邊餵邊泵都係得2oz (泵之前bb食左一陣) 我真係好驚自己要收工....有咩辦法多d奶呀!??

珍珠宮

Re: 無奶..點算?!

hybb
有無試過通草
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

不如你試下泵左先埋身餵啦! 其間繼續邊餵邊泵

大宅

Webjen,

What is 通草? What is the function?

愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

珍珠宮

~通草奶~
--so easy to make
(copied from 母乳餵哺, source forgotten)

食人奶長大的B B,身體健康,少染疾病。婦女產後,體虛兼缺乳汁,可飲用通草奶補血氣。增 乳汁,做個快樂媽咪 。

材料:
 通草 3錢
 鮮奶 1杯
調味料:
 白糖 1茶匙

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成。

在一般藥材舖有售, 約3~8元一"兩"

-------------
carmen
我係位元堂買 $10一兩,煲到好多次&我無加糖!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

我都係在網上見到"通草奶".

bb2個月大,我都係好少奶,每次pump出來都係得1安or2安,剛剛飲左通草奶2日,不過未有特別多奶汁,但感覺好似比之前谷d,我會試下日日飲一杯,比煲木瓜湯方便好多. 你都可以試下work唔work.

禁止訪問

珍珠宮

由 GLAD 的 post copy 過來的

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=184539&forum=35

你有吃過坊間說的增奶湯水嗎? 我的中醫有以下的一個介紹:
王不留行1兩+通草4錢+適量黃豆3-4兩及花生3-4兩+豬腳或豬手一隻+墨魚乾一隻煲湯
(墨魚可以是新鮮, 如果買不到墨魚乾, 可以是鱆魚, 她建議墨魚是因為屬平性, 適合任何體質, 鱆魚屬熱性)

(豬腳或豬手要去毛, 請肉檯師傅代勞. 回家洗淨才斬件會較衛生, 如果自己不易處理, 就由肉檔代勞. 煲前洗淨後, 用滾水煮5分鐘出水, 去油去血水, 撈起後才與其他材料, 冷水一起煲滾後, 再慢火煲1.5小時左右. 墨魚乾先浸軟後切件, 如果用鮮墨魚, 也要先出水. 用水的分量原則是必須蓋過所有物料, 再加至少3碗水. 不同煮食燃料的乾水情況不同, 請根據經驗酌量.)

大宅

Thank you, Webjen. I will try to boil it later.

:lol:
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

大宅

webjen,

其實我都試過飲通草奶, 不過我唔係日日飲, 所以無乜功效!

另外, 果款湯, 我好耐無煲啦, 今日買左野返黎煲, 睇下有無起氣 :cry: :cry: :cry:

其實我而家都有邊餵邊泵, 但係次次朗峰食唔夠10mins就唔食.....而次次我一邊只係泵到2oz左右既奶, 以前一邊都差唔多有4oz....再咁落去, 真係要收工啦 :-( :-( :-( :-( :-(

珍珠宮

hybb
我都要先餵後泵先多奶!!
我地d b 大個左食少左!!

複式洋房

可以試下煲粉葛鯪魚湯(加豬骨、赤小豆同扁豆)
我前幾日飲左兩三碗後夜晚即刻谷奶
我比阿b啜時另一邊竟然噴奶(唔係漏, 直情係噴)
我都好耐冇試過咁

大宅

其實bb食的時間少左都唔代表食唔飽, bb大左掌握到個技巧, 食既時間都會 縮短左, 但食既份量都係同之前一樣, 什到更多。

大宅

My first kid I breastfeed till 2yrs. Must relax, and directly breastfeed.
Don't give up!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊