興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

無端端,唔知點解會咁?
本來打 9/7 之後個cell 會出 2010/9/7 的日子,
但去咗同file另一個worksheet 打咗 9/7 之後 會出 1900/... 唔記得點show la. 總之會變咗 =9/7.
請各位高人指教吓.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇睇過 唔正常個cell 既儲存格格式????

原帖由 KitBo 於 10-9-7 09:48 發表
無端端,唔知點解會咁?
本來打 9/7 之後個cell 會出 2010/9/7 的日子,
但去咗同file另一個worksheet 打咗 9/7 之後 會出 1900/... 唔記得點show la. 總之會變咗 =9/7.
請各位高人指教吓. ...

子爵府

無端端,唔知點解會咁?

你開一頁新 sheet,係嗰頁是但一度打 9/7 會唔會出現相同情況?

男爵府

無端端,唔知點解會咁?

Best guess you are using M$ Excel 01. Select the cell or cells, right click and select <cell format>.

In Value tab, select the correct format, say, general / number / currency / date / time ...

Good luck.

&quot;And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream.&quot;

&quot;Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space.&quot;

&quot;The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team.&quot;

別墅

原帖由 clpapa 於 10-9-7 14:21 發表
有冇睇過 唔正常個cell 既儲存格格式????

個 cell 咪出 "=9/7" (即係變咗 9 over 7 , 如用數值顯示 1.285... 因format 了用 date 所以會出咗 1900年 咁解law.

別墅

原帖由 pineapple0983 於 10-9-7 14:24 發表

你開一頁新 sheet,係嗰頁是但一度打 9/7 會唔會出現相同情況?

同一個file 隔離張 worksheet 又無事. 開過/抄過新的一頁又無事. 衹不過久不久都會出現咁嘅情況, 咁咪問吓大家, 係咪我做錯咗d乜嘢. 唔使次次都要咁做, 咁鬼煩law. 又可以識多樣嘢.

別墅

原帖由 Aardvark 於 10-9-7 18:31 發表

Best guess you are using M$ Excel 01. Select the cell or cells, right click and select .

In Value tab, select the correct format, say, general / number / currency / date / time ...

Good luck. ...

我諗我已經正確地set 咗 date format. 因張worksheet 係我之前由同一個file 的另外一張worksheet 抄來用, 唔知點解昨天開嚟用, 又short 咗變成咁. 又試過由這頁的 cell copy 過去有問題張worksheet. 一type 日子時就會變成咁. 其實這問題一直攪咗我好多年. 每次我都會用最笨, 但最有效的方法攪掂佢. 但希望可以唔使笨落去唶. 我覺得應該係整張 Global worksheet set 咗d Lotus 之類的 setting. 但真係唔識攪. or 你可以打 =date(2010,9,7) 就可以正常顯示本身個 date, 不過如果好多date 要打就會好杰架勒. 呢個問題的難度我覺得若10 分是滿分, 佢都算9分law.

大宅

Excel嘅預設日期格式,係跟你Windows系統設定嘅日期格式嘅。

所以,如果你要變成 dd/mm/yyyy,一係你就用公式set死佢,一係就去「控制台」嘅「地區及語言選項」裡面嘅日期格式度搞。

另.....點解你寫日期寫成 "9/7"?連年份都冇,Excel當然會認為係一條除數算式吧!?

子爵府

原帖由 KitBo 於 10-9-8 01:17 發表

同一個file 隔離張 worksheet 又無事. 開過/抄過新的一頁又無事. 衹不過久不久都會出現咁嘅情況, 咁咪問吓大家, 係咪我做錯咗d乜嘢. 唔使次次都要咁做, 咁鬼煩law. 又可以識多樣嘢. ...

我相信e個只係Excel 嘅小難題。
可能性有:
!) 成版 sheet 嘅format 比人搞過,或者之前你copy嗰個 Excel 係用早期嘅 MS Excel 做嘅;
2) 嗰版Excel 個Auto Correct 比人搞過;你入個份數(9/7)落去佢唔識同你改番;反而當番一般嘢(txt,如果有=,就計個答案比你),你一set日期佢就當番Excel 盤古初開嘅第一日(由於係txt,預設),即係1/1/1900。

別墅

原帖由 小必理痛 於 10-9-8 10:01 發表
Excel嘅預設日期格式,係跟你Windows系統設定嘅日期格式嘅。

所以,如果你要變成 dd/mm/yyyy,一係你就用公式set死佢,一係就去「控制台」嘅「地區及語言選項」裡面嘅日期格式度搞。

另.....點解你寫日期寫成 "9/7"?連年份 ...

我明白你的意思, 但如果是「控制台」嘅「地區及語言選項」的 setting, 咁就無理由同一個excel file 而內的不同worksheet 會有唔同的效果. 至於 打 9/7 如果你已format 咗個 cell 係用日子顯示, 就會出 2010年9月7日, 因今年是2010年 windows 電腦內已有有關資料, 那就無需次次要再打該年年份, 如要輸入其他年份就一定要打埋 e.g. 2001/9/7 咁打law. 你可試試, 我咁樣用咗好耐架啦.
如果我係要計數的話, 那就要打埋 = , e.g. =9/7, 但問題是我跟本無打= , 出來個 cell 會幫我自加埋=, 它自己計數, 唔識分這是日期的輸入.

別墅

原帖由 pineapple0983 於 10-9-8 10:53 發表

我相信e個只係Excel 嘅小難題。
可能性有:
!) 成版 sheet 嘅format 比人搞過,或者之前你copy嗰個 Excel 係用早期嘅 MS Excel 做嘅;
2) 嗰版Excel 個Auto Correct 比人搞過;你入個份數(9/7)落去佢唔識同你改番;反而當番一 ...

1) 這個可能性不大, 我d excel files 有 set password.
2) 這個 excel version 問題 都有可能, 因為我經常要穿梭不同的電腦, 不同的excel version. 待我研究吓先. thanks

子爵府

原帖由 KitBo 於 10-9-8 14:43 發表

我明白你的意思, 但如果是「控制台」嘅「地區及語言選項」的 setting, 咁就無理由同一個excel file 而內的不同worksheet 會有唔同的效果. 至於 打 9/7 如果你已format 咗個 cell 係用日子顯示, 就會出 2010年9月7 ...

唔關系統事;你唔信咪將個Excel 擺落手指度,試吓第部機有冇事囉。

子爵府

原帖由 KitBo 於 10-9-8 14:56 發表

1) 這個可能性不大, 我d excel files 有 set password.
2) 這個 excel version 問題 都有可能, 因為我經常要穿梭不同的電腦, 不同的excel version. 待我研究吓先. thanks ...

會唔會張 sheet 行d marco?不過e個問題應該唔會咁複雜喎。
p.s. set 左password =/= 一定張sheet 唔會花。

別墅

謝謝各位回應!

首頁

尾頁

跳至