跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇準媽咪係一月頭預產期又唔知想個bb係十二月出世定一月出世. 因為如果係十二月出世係細b而一月出世就係大b. 係讀書嚟講有有唔同. 我依家好頭痛, 唔知book十二月定一月生(我係選擇開刀嘅).

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可以係就緊係1月啦
起碼可以早一年讀n班
讀完即上k1, good哂
我個大囡3月出世, 讀左年半n班呀

大宅

我一直煩緊呢個問題啊,不過又控制唔到...我都好想BB可以做大仔啊,入學各方面都比較優勝,不過如果做細仔都冇辦法啦,有D學校都會收超大仔嘅.

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就係喇~~
不過我等同冇得揀...
因為我預產期係1月2日...
開刀生... 點都要做細B架喇...
or... 做超大B囉~~
其實只要BB健健康康...
呢個問題到時先諗lu~~

伯爵府

我反而係農曆年呀,我係新年前生b~
bb係細虎~但係香港入學黎講~1月bb係大b

大宅

畀面勳章

我1月5日預產期
我都想佢1月先出世

我有諗過開刀,但開刀就要做細b
所以有諗過為左阿b1月生而自然分免
但若果自己生都等唔到1月..................

唉...都無法,聽天由命

講起入學問題,請問大家打算幾時報名呢
我見到有人一出世就拎出世紙報名
仲有d利害到拎張超聲波相去報名添.....
我都好擔心阿b入唔到好學校

依2年出生率咁高,真係好大競爭

大宅

我1月7號預產期,大囡39W1D就出咗世,所以呢胎都可能會早少少(希望遲啦),真係聽天由命...

我都有諗過開刀,但最後諗到自然分娩有機會做大仔,最後放棄呢個念頭.

如果報救世軍,BB一出世就要報名,我朋友個BB三個月大去報名,學校話已經太遲!不過宜家我就唔會攞住張超聲波相去報名,有D太誇張.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我細b預產期1月11日..佢哥哥就40週出世..希望細b都差唔多週數出世~!唔好12月出世...年尾出世好蝕底~!好多學校唔收細b..
我會比細b返n1..到時佢哥哥都讀小學..我起碼輕鬆d

大宅

呢年好多人生bb,我1月26預產期應該唔會早到變細b掛~~
學校而加都有睇下,因為都見d人好快就報~第一胎咩都唔識,早d睇定不過唔洗一出世就拎出世紙報名咁誇張~???其實係早幾多報架~?

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁如果係2月頭呢, 咁算唔算係大b呀?
我地一月尾果d...小b一過期居留
肯定係2月嘛

大宅

原帖由 yan0618 於 10-9-7 17:57 發表
呢年好多人生bb,我1月26預產期應該唔會早到變細b掛~~
學校而加都有睇下,因為都見d人好快就報~第一胎咩都唔識,早d睇定不過唔洗一出世就拎出世紙報名咁誇張~???其實係早幾多報架~? ...

係救世軍幼稚園特別誇張啫,其它D幼稚園都冇咁誇張嘅!如果選擇俾小朋友讀N1,足2歲就可以入學架喇(不過要提早一年報名,到時各幼稚園綱站會公報有關事宜).

大宅

原帖由 戲如人生 於 10-9-7 18:43 發表
咁如果係2月頭呢, 咁算唔算係大b呀?
我地一月尾果d...小b一過期居留
肯定係2月嘛

幼稚園會prefer收1-7月出世學生,因為佢地9月足2歲可以入學.至於面試,當然越大越有著數,因為小朋友差幾個月能力已經差好遠,何況係年頭同年尾相比,除非個小朋友特別聰明過人,但一般係越大越叻表達能力越好,又可以準時入學,所以學校都會收大仔先.

複式洋房

回覆 13# pigungmama 的文章

Hi Pigungmama,

My baby #2's due date is supposed on 12/1/11, however, according to my dr said, he is 1 weeks bigger than the normal date, so he advice me to hv my c-section earlier like in between 38-39wks, as i don't want him to be 細仔...very hard to find N1 later, so i decided to hv my c-section on 6/1/11...but of course it depends on ur expected due date of ur baby..

Christina:lol

大宅

過期居留一個星期醫院都會催生or開刀即係我bb點都唔會係兔仔~~~
我都有聽人講大b多數都會收先~~所以都好~~咁其實而加要開始睇定N1,到bb出黎就無咁多時間睇~搵定2,3間心水..

大宅

我聽姐姐講通常會早產喎!佢兩個B都早O左出世!
1個早1個月,1個早2WEEK!
我阿B預產期1月23日!我怕佢12月就出世= =
2011 新手媽媽^^
hello!我係201101王小b^^
12w1 彈o下彈o下 訓覺豬@@ 30w2  嘴仔勁似爸爸
16w1 又係訓覺豬><
17w2 吮吮食指  好鬼Q^^
20w4 郁手踢腳冇時停 原來係百厭仔><
28w1 原來係肥b= =

大宅

原帖由 lovebaby2011 於 10-9-7 20:53 發表
我聽姐姐講通常會早產喎!佢兩個B都早O左出世!
1個早1個月,1個早2WEEK!
我阿B預產期1月23日!我怕佢12月就出世= =

早產機會好微,只要你BB足月出世,就算37W生都已經1月喇.我諗我擔心比你多好多呢...

別墅

唉~~我預產期1月1日,
如無意外都應該由最大變最細 ~

大宅

畀面勳章

而我就想亞b12月出世,雖然唔到我揀~
因為細女係12月31日出世,可能係女仔,做乜都好快上手,好獨立,只要肯教,佢就會肯學,好似未夠3歲已經識自己沖涼、洗頭
剛足2歲就讀n1,讀左8個月就係k1,k1老師都唔覺佢係細b......
做大人既~怕煩,乜都幫小朋友做晒,佢地肯係會唔識喇~

大宅

我due date係14/1/2011
不過我開刀..想揀6/1/2011
唔知會唔會太遲呢'??

首頁

尾頁

跳至