母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪只係返工前及放工後先泵奶? 奶量如何? 喺公司既時候係咪會谷奶? 我好想俾我個囝飲耐d人奶, 因為佢係早產嬰, 想佢身體好d, 但公司冇房可以俾我泵奶, 我唔想喺厠所泵, 好似好唔衛生咁, 有咩好提議呀?

大宅

我都係响公司TOILET泵奶, TOILET感覺始終係唔衛生, 但無法子, 因我公司都無房, 我會就咁企响度PUMP, 咁就用個袋放好哂所有用具, 唔會掂到TOILET....雖然辛苦D, 但係為左BB健康著想都要啦.

禁止訪問

大宅

如果你地一日加埋泵得果8-9安咁仲泵唔泵呀?
因為我係咁... 比佢啜就會多d.. 好煩惱

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

我係洗手間泵奶的, 囡囡冇試過肚痾BOR! 未必個個MAMI都咁好彩有房泵奶, 但只要肯, 你一定有辦法令到你BB有人奶食.
今晚又OT!!!!

大宅

原帖由 bastet 於 10-9-7 18:44 發表
我係洗手間泵奶的, 囡囡冇試過肚痾BOR! 未必個個MAMI都咁好彩有房泵奶, 但只要肯, 你一定有辦法令到你BB有人奶食.

咁只係返工前及放工後先泵奶, 妳地應為點呀?
會唔會隔太長時間攪到冇奶/谷奶?

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

如果唔怕尷尬,用餵奶巾遮著响自己個位到泵得唔得? 我覺得咁樣仲可以推動餵人奶文化~
我都係咁响公司泵奶

民房

我都想問.只係返工前及放工後先泵奶.會唔會谷奶?因為我成日都會塞.如果泵得咁疏.驚會塞呀...又驚泵得疏會好快無奶

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 shadowtyl 於 10-9-7 19:43 發表

咁只係返工前及放工後先泵奶, 妳地應為點呀?
會唔會隔太長時間攪到冇奶/谷奶?

會谷啦, 而且好快就會冇奶lu~!!
你可以你返工前, 係屋企試下只係泵兩次, 咁就feel到有幾唔舒服啦! 應該會變石頭胸!

原帖由siugragra於 10-9-7 22:27 發表
我都想問.只係返工前及放工後先泵奶.會唔會谷奶?因為我成日都會塞.如果泵得咁疏.驚會塞呀...又驚泵得疏會好快無奶

如果你咁易塞, 你要keep住泵清, 而且唔可以偷懶囉.
今晚又OT!!!!

大宅

hk真係冇餵人奶文化呢
我都試過有同事講說話俾我聽
我泵奶關佢鬼事
很討厭

我覺得係toilet泵奶都係ok的
我都試過
起碼係一個close area, 安全感大d
不過要留意衛生情況

多d 媽媽分享經驗
讓新手媽媽得益不少
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

原帖由 mrschoy 於 10-9-8 11:29 發表
hk真係冇餵人奶文化呢
我都試過有同事講說話俾我聽
我泵奶關佢鬼事
很討厭

我覺得係toilet泵奶都係ok的
我都試過
起碼係一個close area, 安全感大d
不過要留意衛生情況

多d 媽媽分享經驗
讓新手媽媽得益不少 :funn ...

我而家就係掙扎緊返工重餵唔餵好, 我公司有好多人, 坐喺位真係幾唔方便, d人肯定多多說話! 唉! 我多數都係堅持唔到lu~

siugragra, 妳試吓煲湯放d"通草", 真係work, 好快通番架!

禁止訪問

大宅

想問你點樣keep 著d 奶由大陸番到屋企仲飲得呀?
我意思係想問你用邊隻牌子及model 的雪袋及其它配件?

原帖由 chrisbaby 於 10-9-8 13:04 發表
我都有時因為會議室有人用, 要去廁所泵, 其實習慣左都好彈性, 有時出一日差係大陸廠的廁所泵都係咁, 最重要係自己啲器具乾淨同埋唔好有其他人係廁所辦大事就得啦. ...

大宅

我有同事就去公司附近大商場o既育嬰室泵奶...

侯爵府

MommyPanel勳章

我同你泵奶做法完全一樣, 大家加油!~

原帖由 dnbb2006 於 10-9-7 16:54 發表
我都係响公司TOILET泵奶, TOILET感覺始終係唔衛生, 但無法子, 因我公司都無房, 我會就咁企响度PUMP, 咁就用個袋放好哂所有用具, 唔會掂到TOILET....雖然辛苦D, 但係為左BB健康著想都要啦. ...

複式洋房

回覆 12# daiyanyan 的文章

我兩次加埋(兩邊)先泵倒5安咋!真係沮喪呀,亞仔一餐都要食5安幾呀,都唔知捱唔捱得住,過去3個月都係埋身餵,要泵我就泵得好鬼小,我不嬲都係奶水唔多,已經日日飲魚湯,樣樣增奶野都試晒,都係咁,而家返工,無得埋身,真係慘呢!

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

環保接龍勳章

回覆 16# fanniec419 的文章

我覺得食D乜反而好次要,不如你飲多D多D水啦。我又係飲魚湯冇反應,反而休息多D同飲多多水就然得~加油丫~

大宅

飲多d水, 食多d 飯, 同埋休息多d
就會多奶啦!
加油!
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊