自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

agree

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-8 16:28 發表
我有做家教會, 仲舉手做左個"三剎位"--睇校巴
好難做架真係, 家長覺得自己係消費者(我都係), 校巴做得岩係應份既, 做得唔好就勁丙, 所以我個位永遠只有投訴
有D情況係抵丙既, 例如校巴貪方便停o係一個唔安全既位 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你明白就好喇, 開心返啦~!
一間學校幾百人, 有D家長真係比較騎呢的 (咩人都有), 司機跟返"柯打"做就無可口非, 黑面當然唔岩啦, 唔太過份, 當佢渣車辛苦大人有大量睇開D, 大家都開心

原帖由 ay917 於 10-9-8 04:56 PM 發表
agree

侯爵府

我好彩,當年有同校家長揾埋同區家長自組,揾到間保母車公司走我哋條線.........貴係貴過校巴,不過慳翻時間

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Charlotte_mom,
你曾做過家教會,我想請問:媬姆車是不是有規定不能超過一小時車程?我住青衣,我囡返天光道,頭站可是要6:35am上車,這時間算不算不合理?往年都可以6:45甚至6:50才上車,可是今年忽然說小學部的學生要早些回到學校,他們才能趕得及接幼稚園學生。這種情況,可以向學校反映或投訴嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我地又無呢個問題, 最早都係6:50am上車, 7:40到校, 唔夠一個鐘
我睇過教育局有關學童搭校巴指引, 都無有關規定:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2469&langno=2
你可以向學校查詢, 係唔係學校要求早返, 如果唔係, 純粹係校巴公司想做多轉生意, 你可以要求學校/家教會同你"出頭"
我6月時攪續約, 都係拎住份路線表, 續個站對時間同收費, 唔可以早過上年, 加幅亦要一致, 有咩疑問即場要求校巴公司解釋, 你作為家長, 今年服務比舊年差(成年流流長wor), 有理由向學校了解
原帖由 wyl 於 10-9-8 09:54 PM 發表
你曾做過家教會,我想請問:媬姆車是不是有規定不能超過一小時車程?我住青衣,我囡返天光道,頭站可是要6:35am上車,這時間算不算不合理?往年都可以6:45甚至6:50才上車,可是今年忽然說小學部的學生要早些回到學校, ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 45# Charlotte_mom 的文章

明白,唔該哂,我會打去學校問吓

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實個d 50mins必到指引,真係令司機佢地好大壓力。但開學一排定左,就唔會咁緊。

我地住東區,之前呀女返k1西區學校,朝早,條東廊實塞! 其實,唔over 50mins,真係要所有學生都準時,一個遲,都好易over。

咁開學時,又有學校老師mon住,又有家教會熱心mama睇實,真係有學校老師打黎話接到投訴,問我有無over 50mins,我見司機/ee真係巔晒!

之前,我女讀pn,架校巴會停正我座門口,所以我地真係以為搭校巴,應要停正門口。我地當時唔知有任何指引,以為呢d係服務&為細路設想。

但讀左西區呢間k1,隔離座有個同座k3姐姐,咁當時我又係有個幾個月細仔,要工人的埋落樓一齊湊。
我有出口問過ee,可唔可以停我呢座,佢又即刻話唔得,話唔可以續個位停,當時我都好慶架 ~ 我心諗,我明可能個k3係搭左2年車,你地都係咁停,但點解今年多左我個女,仲要我工人係湊兩個咁細既,咁都唔轉下彎,要個大既小朋友就返我?不過,我問左唔得,咁都無法,怕佢對女女唔好。

咁以後,我工人同兩個小朋友,就要走過隔離座。但過左開學一排,有日落雨,工人同我講返,司機&ee都好好,停完1座,車上示意我工人唔好走過去,跟住,再停晌我座門口。自此,我工人就話,落雨天,佢地都會咁做,因佢地都見仲有個手抱bb。

可能過左開學時間,佢地都無再咁緊d時間。我地試過,自己楂車,跟住校巴尾,純粹係為睇上落&司機楂車情況係咪穩陣。因之前,聽到個k3姐姐同阿女傾計時,話搭校車好玩,好似好大浪咁,仲做晒手勢!

咁我地見都真係好難會50mins到(試過跟幾次,都係差唔多60mins,咁其實都係我地接受範圍),因真係有學生遲到,就算無,都真係會塞車。而學生一遲,就點都會等陣,但因都開左學一排,d家長都無再理,所以over左,都無咁緊張。我就覺得最緊要安全,唔好為趕50mins而去飛車!

王國長老

如果係因為咁原因, 比起"做多一轉生意"更無聊.........
我女學校課外活動後都有校巴, 但由於人唔多, 好多時都要遊花園, 咁就OVER一個鐘架喇, 不過大家都明既, 有EXTRA校巴服務已經好好(有D校巴公司啋你都傻, 無校車,自己唸掂佢)
原帖由 foggyao 於 10-9-9 09:29 AM 發表
我就覺得最緊要安全,唔好為趕50mins而去飛車!

侯爵府

好媽媽勳章

甘想問下 if 街車有問題, 直接同學校反映佢地又理唔理呢 ? as 街車唔關佢地事wor
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 10:15 發表

如果係因為咁原因, 比起"做多一轉生意"更無聊.........
我女學校課外活動後都有校巴, 但由於人唔多, 好多時都要遊花園, 咁就OVER一個鐘架喇, 不過大家都明既, 有EXTRA校巴服務已經好好(有D校巴 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 oscarmama 於 10-9-8 19:41 發表
我好彩,當年有同校家長揾埋同區家長自組,揾到間保母車公司走我哋條線.........貴係貴過校巴,不過慳翻時間

保母車, 有吾好處
1. 有問題, 學校吾會理
2. 質素問題
3. 如果係kg 還好d, 小學既話, 有時運動會, 或者去邊樹參觀完, 搭校車既先有service 返屋企, 搭保母車, 吾知人地會吾會去到吾知邊一樹接你仔女返屋企, 要額外搵人手去接放學, 但情況吾多
4. 我女間小學, 就係校車的保姆ee 先可以入學校接小朋, 再送佢地上車, 保母車吾得
5. 學校門口全部泊晒校車, 保母車, 行到遠遠或者要過馬路, 危險
6. 萬一塞車, 搭校車既吾會計遲到, 而搭保母車既就會計

所以總結左甘多缺點之後, 果時又有兩個小朋友讀同一間小學, 都係要搭校車

但依家個女升中後, 得返個仔一個, 想呀仔由工人湊(自己搭車), 但呀仔吾肯......

王國長老

係, 搭保母車, 好彩就話咋, 遇著個OPERATOR唔生性都幾勞氣, 真係吞聲忍氣有苦自己知, 我都中過招

原帖由 CrabPincers 於 10-9-9 10:26 AM 發表

保母車, 有吾好處
2. 質素問題
3. 如果係kg 還好d, 小學既話, 有時運動會, 或者去邊樹參觀完, 搭校車既先有service 返屋企, 搭保母車, 吾知人地會吾會去到吾知邊一樹接你仔女返屋企, 要額外 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CrabPincers 於 10-9-9 10:26 發表

保母車, 有吾好處
2. 質素問題
3. 如果係kg 還好d, 小學既話, 有時運動會, 或者去邊樹參觀完, 搭校車既先有service 返屋企, 搭保母車, 吾知人地會吾會去到吾知邊一樹接你仔女返屋企, 要額外搵人手去接放學, 但情況吾多
4. 我女間小學, 就係校車的保姆ee 先可以入學校接小朋, 再送佢地上車, 保母車吾得
5. 學校門口全部泊晒校車, 保母車, 行到遠遠或者要過馬路, 危險......
..

同我問題一樣,唔比保母車入學,校車公司做得又唔好
想轉又唔得..........玩C
順順利利 大吉大利       

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 11:43 發表
係, 搭保母車, 好彩就話咋, 遇著個OPERATOR唔生性都幾勞氣, 真係吞聲忍氣有苦自己知, 我都中過招

我想轉果間保母車,係好好吖(往年的校車公司,坐左三年都好滿意)
今年突然轉左(好似話新校長唔鍾意佢地)
順順利利 大吉大利       

大宅

樓主, 唔好意思我覺得你的要求又唔多合理, 要知道一架校車有很多學生, 唔可以你想停邊就停邊, 通常都是集中一個站停, 否則站站停就會拖慢校車的時間. 好像我們的校巴在沙田第一城都只停一個站, 有些家長都要行一兩條街來接送. 還有的是司機是跟公司與學校的編排而停站, 不可以因應家長的要求而改變, 可能你剛開始未適應吧!

原帖由 ay917 於 10-9-8 10:22 發表
開學時, 向校車司機提出改上落車地點(只係改前一個路口), 個校車司機竟然黑面. 仲話唔知係邊個路口停, 又話會影響其他等接返放學家長...
有時自己會諗唔想撐到咁行, 話晒搭車果個都係自己個囡. 而家先係啱啱開學, 有 ...

大宅

你囡囡是不是讀HY呢? 不過由青衣返天光道真是好遠好遠!

原帖由 wyl 於 10-9-8 21:54 發表
你曾做過家教會,我想請問:媬姆車是不是有規定不能超過一小時車程?我住青衣,我囡返天光道,頭站可是要6:35am上車,這時間算不算不合理?往年都可以6:45甚至6:50才上車,可是今年忽然說小學部的學生要早些回到學校, ...

珍珠宮

畀面勳章

今年阿囡開始搭校車, 原本我同 c6 都唔係好滿意上落車位置 (曾經有小朋友係呢個位置落車撞穿左個頭), 亦同司機提意另一位置上落, 不過佢話會用多左時間.

不過睇完呢個 topic, 先知行車時間原來有限制同埋司機ee 嘅壓力, 大家就下啦~

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

而家問題解決左啦 : 校車司機今朝話去睇過我上次提議的路口, 下個星期試下响果度接送.

珍珠宮

好媽媽勳章

請問這個指引在那裡可知道 ?
原帖由 feifeing 於 10-9-8 11:42 發表
以前的校車係可以door to door 的,但教統局出左指引所有校車的車程最長只能為50分鐘後宜家就只能互相遷就了。話就話搭校車,但朝朝早都要自己揸20分鐘車送個女到火車站上校車,考慮緊下個月開始不如自己接送好過! ...
愛因斯坦:「每人都是天才。但如果你用『爬樹能力』來斷定一條魚有多少才幹,牠整個人生都會相信自己是愚蠢不堪。」

首頁

尾頁

跳至