跳至

首頁

尾頁

大宅

嘩!!!
我依家14wks....
上次產檢醫生都係要我飲2次糖水....
因為我填左我媽媽有糖尿...
我都好驚....我30/9去test...
抽血我已經好驚,,因為我血管微次次都抽左我好幾次先抽到....仲要加杯難飲糖水.

另外,我最怕係過左指標...
因為我中秋個日返左去我媽媽到吉手指check一次....點知我空肚4.2...但食完野2hrs 8.2...如果咁睇我就超過左醫院要7.9啦.

真係好擔心!!!
希望無事啦!!!

複式洋房

我上一胎有飲, 個人覺得又唔係好難飲喎~~

等待驗證會員

咁你又唔洗咁驚~
去check 時一定要空肚嘛~糖水應該唔會有4度咁勁掛...

原帖由 apingbb 於 10-9-26 19:45 發表
嘩!!!
我依家14wks....
上次產檢醫生都係要我飲2次糖水....
因為我填左我媽媽有糖尿...
我都好驚....我30/9去test...
抽血我已經好驚,,因為我血管微次次都抽左我好幾次先抽到....仲要加杯難飲糖水.

另外,我最怕係過 ...

大宅

我飲左 第一次 PASS 左 到 28周左右又要再飲

複式洋房

我今日飲完,飲嘅時候無咩野,之後因為要等2個鐘,所以返咗屋企抖吓,點知差啲出事... 我瞓咗半個鐘到,起身準備返醫院時突然好想嘔,仲有大大啖糖水湧上喉嚨,我驚到即係吞返 (sorry.... 有d核突),我即刻同bb講我地差少少就得,頂住呀! 最後都成功抽到血,不過食完lunch 即刻嘔哂....

複式洋房

慘, 我星期四要去飲糖水添, 健康院d chair又硬, 仲要坐2粒鐘, 真係想死 -_-

大宅

原帖由 claudialuk 於 10-9-26 22:17 發表
咁你又唔洗咁驚~
去check 時一定要空肚嘛~糖水應該唔會有4度咁勁掛...

係啦!
我都希望唔會高好多掛.....
我星期四就去東區test 啦!!!!!

伯爵府

其實飲完最好唔好坐, 要行下, 行下會幫助血糖下降的, 就易pass 些.

原帖由 chestnutmui 於 10-9-28 17:06 發表
慘, 我星期四要去飲糖水添, 健康院d chair又硬, 仲要坐2粒鐘, 真係想死 -_-

大宅

哎...
我中左啦!
要去見營養師.
真係同我之前係吉手指一樣.
飲左糖水8.7
正常要唔過7.9
:-(

複式洋房

飲完喇,杯糖水無想像中咁難飲,但勁甜囉,最難頂係個膠杯好臭,真係臭到反胃。個個渣住杯糖水都慢慢飲,我當佢水咁goodgood聲飲晒,睇到啲媽媽眼定定。本來姑娘要用抽血器(粗針頭)抽血,我話唔肯要用針筒抽,但兩針都勁痛囉><最後我都無暈輕鬆咁走,但就有一個媽媽嘔返糖水山嚟而要再飲過,慘!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都要飲糖水呀~ e生同我講,見我到依家重有嘔,就28w先飲啦!

複式洋房

高齡係咪要係廿幾周再飲多次ga?

大宅

原帖由 joey_23 於 10-9-30 18:57 發表
我都要飲糖水呀~ e生同我講,見我到依家重有嘔,就28w先飲啦!

你依家幾多week?
其實我就覺得唔係好難飲...係好似飲個d 用黎整甜水d糖漿咁lor...最緊要係個結果.

唔好擔心啦!!

我都中左啦....要去見營養師.
不過我知道高左呢幾日開始食1800餐單啦.
仲拎左媽咪部吉手指機..check下空肚同餐後2小時血糖.
希望上去見營養師比佢睇下lor.

加油啦!!!無事既!

大宅

原帖由 chestnutmui 於 10-9-30 23:05 發表
高齡係咪要係廿幾周再飲多次ga?

一般都係28weeks飲...

不過如果你之前填form個時有寫到直屬家人有.
or 係你體重重得太多 or 驗尿有高.

咁醫生就會安排你早d 去飲糖水.

我就係一個例子...我依家先14wks.
醫生已經叫我去check...我當時仲好奇怪問醫生唔係28wks先去飲糖水咩...
佢話因為我媽咪有所以要我去check2次.
結果好快就check lu!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今日16w6喇! book左12/23果日 飲! 重比阿女笑我,平安夜前既平安test添呀! 我唔係怕難飲既,不過係怕甜到想嘔,自從害喜後,都好易嘔,依家個肚都咁耐日子喇,重時不時嘔一野堅既! 好鬼怕自己唔知忍唔忍到兩粒鐘後先
原帖由 apingbb 於 10-10-3 15:34 發表

你依家幾多week?
其實我就覺得唔係好難飲...係好似飲個d 用黎整甜水d糖漿咁lor...最緊要係個結果.

唔好擔心啦!!

我都中左啦....要去見營養師.
不過我知道高左呢幾日開始食1800餐單啦.
仲拎左媽咪部吉手指機..che ...

大宅

我上星期一飲左, 飲完唔夠5分鐘嘔返晒出黎.
原本約左今日返去飲, 但都冇去, 再約左今個星期五.希望今次順順利利唔好嘔啦.

大宅

加油呀!!!
我都估我要遲d再飲多次...
其實開頭個啖都有d 反胃...不過我頂住lor..
之後就無啦.

不過.我都覺我之前jm講得岩....飲完真係要行下.
咁樣就唔會太高...但又好奇怪lor...
成班人坐係個room到..你走左去行下..
可能比d姑娘叫你返位坐.

原帖由 joey_23 於 10-10-4 12:59 發表
今日16w6喇! book左12/23果日 飲! 重比阿女笑我,平安夜前既平安test添呀! 我唔係怕難飲既,不過係怕甜到想嘔,自從害喜後,都好易嘔,依家個肚都咁耐日子喇,重時不時嘔一野堅既! 好鬼怕自己唔知忍唔忍到兩粒鐘 ...

大宅

真係要加油!!!!
你唔好諗....當一杯你一向好like既野啦.
就好似我都好怕飲中藥....我一飲就嘔曬出黎.
之後我就開始當佢係好好飲就得啦!

加油!!!!

原帖由 *.* 於 10-10-4 16:54 發表
我上星期一飲左, 飲完唔夠5分鐘嘔返晒出黎.
原本約左今日返去飲, 但都冇去, 再約左今個星期五.希望今次順順利利唔好嘔啦.

大宅

我係高齡,約左21wk飲喎
原帖由 apingbb 於 10-10-3 15:38 發表

一般都係28weeks飲...

不過如果你之前填form個時有寫到直屬家人有.
or 係你體重重得太多 or 驗尿有高.

咁醫生就會安排你早d 去飲糖水.

我就係一個例子...我依家先14wks.
醫生已經叫我去check...我當時仲好奇怪 ...

大宅

點解冇人叫我飲既?係咪個個媽媽都要飲架,我10月要去西營盤健康院產檢,但我又唔知去做乜?我依家18w.

首頁

尾頁

跳至