跳至

首頁
12345...72

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nillie_Mami

I would like to know some more on the processing (time and procedure). My husband got a letter from the US telling him to pay US$70 within 1 year from day of issue for processing. I don't know how to pay and what will be the next step.

複式洋房

回覆 2# ellie79 的文章

寄香港郵政$1100{30kg}
25-40日到,要多d資料可問我。

洋房

Hi All

Please help !!

我嘅case係媽咪搵律師申請我同妹妹移民三藩市, 個case已經拖多10年半載呢!
1997年, 我媽咪land to 三藩市
1998年, 搵律師申請我同妹妹移民
2004年媽咪入籍了.
2004年,我同老公結婚 ,妹妹 still single
2005年, 媽咪另外申請 add我老公 on list.
2007年, 我同老公 & 妹妹已經收到我律師's NVC的EMAIL 叫我地去做良民證, 都做埋了.
2008年, 我生了仔仔同年媽咪再另外申請add我仔仔 on list.
2009年9月, 妹妹收到信見領使 and she's for now land to三藩市
不過由舊年9月到今日,我同丈夫&仔仔仲係樹等緊信預約interview. 然後我忍唔住send e-mail to nvc ,問我幾時可以interview,奇怪已收到nvc e-mail叫我補 媽咪 ID COPY. Thus, 我通知我律師有呢D問題. But 律師 said to me 佢會handle. She asked me don't direct contact nvc. Otherwise, 我會tall慢個case...跟住又話等nvc send野比佢(律師)...等多兩月可能好快有消息呢.
呢個CASE比個律師真係拖在好耐. 我都好懷疑佢, 因為佢同我講我可以舊年10月interview but seem like 拖到今日 still 話等....等...等 !!! 律師 叫 "Eugene黄" in三藩市. Did anyone look for this律師申請移民? If yes, how long wait for this 申請移民 ? What can I do ? Please help. Thank you.

大宅

hello,

我自己係婚姻移民...同你個CASE有少少唔同...
但係我地都係搵律師幫我地攪既...
我自己覺得律師當然唔希望我地自己聯絡NVC...
因為佢地係有責任做晒我地比錢佢做既野...
唔肯定由你去聯絡NVC會唔會TALL慢個CASE...
(我迫個律師做野...佢先快少少...如果唔係仲慢)
但係你絕對有權知你個CASE既進度...
律師緊係話你知你咁做會TALL慢...
但係佢唔會話你知...律師同NVC聯絡...只會用郵寄...
唔會因為想你個CASE快D去用EMAIL...

而家網上咁發達...佢唔希望我地上網搵資料...
而迫佢做野快D(又可能佢地就黎無飯食)...
而如果我地發覺佢有唔負責任既行為...
可以告番佢轉頭...問佢攞番錢TIM(美國咩都可以告一餐)...

我自己就係上Visa Journey搵資料既...
呢個forum可以幫到你:
http://www.visajourney.com/forums/forum/111-bringing-family-members-of-us-citizens-to-america/

我會建議你打去nvc: 6033340700
你要有你個case number: HNKXXXXXXXXXX
你就要有申請人個名...出生日期...
你地個名...出生日期...
咁你可以聽到你個CASE既status

你地有無比你個EMAIL NVC?
如果無...我建議你同operator講你地個email...
因為佢地有咩都會email forward埋比你...
唔洗全部靠晒個律師...自己咩都唔知...
我完全明白你個感受~

希望可以幫到你啦~

原帖由 aki7533 於 10-10-1 02:36 發表
Hi All

我嘅case係媽咪搵律師申請我同妹妹移民三藩市, 個case已經拖多10年半載呢!
2004年媽咪入籍了.
2004年,我同老公結婚 ,妹妹 ...

大宅

唔該晒~~~

原帖由 618844poon 於 10-9-30 23:38 發表
寄香港郵政$1100{30kg}
25-40日到,要多d資料可問我。

男爵府

cylee,
your husband will have to pay that fee, he can do it with money order or check.. as that way you will have a record and recipt. keep it ..very important as evidence to pay for the fee.
Then, there will be another fee which is about USD$400.. also have to pay it.
then, he and you will receive letter for preparation, police check, body check, and interview, after all that, they will tell you the result in a few days.
it usually takes a year.
as you receive that information, so that's mean, you are very close to it..
enjoy the time with your family and friends..
come to US .. you will have a lot to adapt.
原帖由 cylee_hk 於 10-9-30 01:41 AM 發表
Nillie_Mami

I would like to know some more on the processing (time and procedure). My husband got a letter from the US telling him to pay US$70 within 1 year from day of issue for processing. I don ...

男爵府

aki,
your case is different.
your mom apply your sister is "single over 21 years old", and now you are "married over 21 years", it will take "MUCH" longer.
your lawyer is not honest la..
成年單身仔女...同成年巳婚仔女 係2條line....
唉....如果有其他等移民嘅....就唔好結婚住, 因為要由頭排過...我返而會估你係2013-2014至會到你個case...
因為你一結婚, 之前個排期就取消, 你媽咪04入籍, 同年係結婚再補info, 公民申請巳婚成年仔女around 9年.. so it may come around 2013..
talk to the lawyer, as her to be honest仲好啲
原帖由 aki7533 於 10-9-30 01:36 PM 發表
Hi All

2004年媽咪入籍了.
2004年,我同老公結婚 ,妹妹 ...

大宅

sorry sorry...
如果我有比左錯既MSG

原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-2 08:39 發表
aki,
your case is different.
your mom apply your sister is "single over 21 years old", and now you are "married over 21 years", it will take "MUCH" longer.
your lawyer is not honest la..
成年單身仔女. ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

aki7533,
冇錯,成年已婚子女同成年未婚子女要輪候的時間是不同的。我媽媽當年都同時入紙申請我同妹妹,我一直都係單身直至我land美國先遇到我老公;我妹妹於我媽入紙時已經結婚,之後有了小朋友。最初我媽入紙時未成為公民,到她宣誓之後入紙改身份,未夠一年我就收到信通知填表及準備擔保文件,寄回所有文件之後未夠半年已經有信去移民局面見。我由land到來美長住已有六年,我妹一家都係剛收到信通知移民批準,我已經不記得我媽於那一年入紙,但兩個不同身份就有這麼多年的分別。

我妹妹的小朋友出世後我媽沒有去改申請,因為她認識的社工朋友講,她可以在接到批準信件時把兒子加入去,我都記得有份表格有提過,被申請者可以加入未婚未成年子女一拼呈交。

現在不同十年八年以前,要聯絡NVC更快更方便,不用事事都依賴律師;而且好多時答你問題同你聯絡果個都唔係律師,只係事務助理,佢自己知識都有限,同你講的都不知道是真是假,反正你都要聽他的。另外,有個別資料不想公開在這裡講,請你check PM啦。

大宅

Oct 5 interview啦...其實我好緊張...
好怕唔批...

男爵府

ellie,
for real marriage, do not afraid or worry too much, just tell them everything, prepare all evidences between you and your husband, travelling pics, wedding pic, wedding dinner pic, your family and his family's pic.
letter, ICQ, MSN, email, phone bills, life insurance...etc...

原帖由 ellie79 於 10-10-3 12:00 PM 發表
Oct 5 interview啦...其實我好緊張...
好怕唔批...

複式洋房

國際牌係美國用唔用到

你哋好, 我又有一個問題要問啦, 我老公依家想;申請香港個國際車牌在sfo開車,唔知美國用唔用得....同時可以有幾內用,咁到時在美國考牌是否可以考小d, ?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 618844poon 於 10-10-4 13:04 發表
你哋好, 我又有一個問題要問啦, 我老公依家想;申請香港個國際車牌在sfo開車,唔知美國用唔用得....同時可以有幾內用,咁到時在美國考牌是否可以考小d, ? ...

係唔會可以考少d架,一樣係筆試加路試,可以揀考中文或英文。攞個國際牌只係方便未考到正式車牌之前可以揸車,長遠都係要考正式車牌。個牌係用得著嘅,你先生有冇揸慣左軚呀?呢度係左軚嚟架,而且有d交通慣例都同香港唔同。

複式洋房

回覆 1# rose-mag 的文章

咁都好,可以考中文,我老公無開過左軚車,不過香港就時不時,有開車,我只係擔心我自己連中文都考得唔好,因為我連香港都無車牌 ,多謝你話比我知:D

王國長老

原帖由 618844poon 於 10-10-4 17:33 發表
咁都好,可以考中文,我老公無開過左軚車,不過香港就時不時,有開車,我只係擔心我自己連中文都考得唔好,因為我連香港都無車牌 ,多謝你話比我知:D

不過我考過中文,我覺得D試題寫得唔好,有時都唔多明想問咩。如果你先生冇揸慣車唔熟左軚,可以揾親戚補番吓鐘先,再唔係揾個師傅學吓好d,因為呢度d freeways都幾多幾快,而且呢度有好多習慣都同香港唔同,即使綠燈如果冇行人都可以轉彎,呢度行人優先,明係紅燈如果仲有行人喺路上都要停車,你撞到人都係你唔啱架。

複式洋房

回覆 1# rose-mag 的文章

好有用呀,我都聽講過,用中文考,不過佢地話係由中文轉英文所以有d 怪,請問你有無中文個條line ,謝

大宅

攪掂咗啦~
今日好順利~
仲買埋機票20/11走LU~

複式洋房

恭喜晒!

洋房

原帖由 ellie79 於 10-10-2 02:09 發表
hello,

我自己係婚姻移民...同你個CASE有少少唔同...
但係我地都係搵律師幫我地攪既...
我自己覺得律師當然唔希望我地自己聯絡NVC...
因為佢地係有責任做晒我地比錢佢做既野...
唔肯定由你去聯絡 ...

Hi Ellie.
你d資料好有用, 我會睇去下 & for reference. Thank you.

洋房

原帖由 ellie79 於 10-10-5 12:18 發表
攪掂咗啦~
今日好順利~
仲買埋機票20/11走LU~

恭喜 ! 恭喜 !

首頁
12345...72

尾頁

跳至