跳至

首頁
23456...72

尾頁

大宅

原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-10 19:47 發表
cathymom,
你就同ellie好運.. in我嘅大嬸態度惡劣, 我之前個女仔俾佢鬧到喊, 在場嘅外籍人士都唯之則目...
我入去見老番領事官時都file complaint. 叫佢好好re-educate 佢啲"門口狗''---sorry for my speech, 但事實 ...

我覺得呢個arrangement 係刻意的, complain 都冇用, 擺明要留難人, 但又唔會係由領事去做, 就由呢d staff 出手囉~
有時又係難講, 我都信真係幾多假結婚果d.

公爵府

Nillie_Mami ,

有些關於移民的問題想問,美國已批我們一家三囗的移民,地點在三藩市,但現在我們未想過來住,又吾想放棄這個機會,我有以下問題:

1. 是否一定6個月就要過來,可否延遲?

2. 如果我們照過來申請 greencard,再申請回美証,返香港2年期限內回美國,可否又再申請回美証再返香港,如事者用這方法得吾得呢?

3.是否我們返來香港,但照在美國交海外稅會好d,海外稅幾多錢吾須要交,超過又點做,是否要交兩面稅呢?

吾好意思太多問題....

大宅

我都覺...
同埋有份去interview果d人...都好大支野囉...
可能我自己就好普通...都係著T-SHIRT牛仔褲波鞋...
我見到有兩家人...都係親戚申請佢地...

一家人就係一對母子...
著到去飲咁...
唔係酒樓果隻飲喎...係四季酒店果隻飲喎...
一身貴氣隻眼生響頭頂囉...
我比佢地由頭SCAN到落腳...
我in果時佢地不停咁笑我...

一對couple...
著晒情侶裝...衫褲鞋都係喎...驚死人唔知佢地係一對...
就係佢地笑果個step father申請佢果個女仔...
人地亞媽點...關佢地咩事o即...
我有聽到佢地in呀...人地問佢地野...又係口ar ar囉...
咁叻識笑人就唔洗咁啦...

其實我幾黑心...我好想佢地唔批囉...
睇下佢地仲笑唔笑得出...
可能佢地以為佢地唔同過人啦...
以為自己唔係申請移民...
係美國請佢地去囉...
呢d先笑死人...

原帖由 cathymom 於 10-10-11 12:19 發表

我覺得呢個arrangement 係刻意的, complain 都冇用, 擺明要留難人, 但又唔會係由領事去做, 就由呢d staff 出手囉~
有時又係難講, 我都信真係幾多假結婚果d.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 onehundred 於 10-10-11 22:39 發表
Nillie_Mami ,

有些關於移民的問題想問,美國已批我們一家三囗的移民,地點在三藩市,但現在我們未想過來住,又吾想放棄這個機會,我有以下問題:

1. 是否一定6個月就要過來,可否延遲?

2. 如果我們照過來申請 greencard ...

1. 我聽過有人申請延期,但之後如果想過嚟要從前審核,睇吓是否依然符合資格,因為移民法時常更改,幾年後又可能唔同,你可以send email去問吓,我弟弟試過有問題但個hotline成日都冇人聽,email通常幾日就有人覆。

2. 回美証理論上可以申請多次,但移民局有權接納或拒絕申請,如果你於5年內有多過4年身居海外記錄將會被拒絕申請,你可以參考以下網址資料。雖然講可以多次申請,但我就唔會搏,因為到時申請被拒又唔可以再入境就麻煩。http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/B5en.pdf
http://www.uscis.gov/USCIS/About%20Us/Electronic%20Reading%20Room/Customer%20Service%20Reference%20Guide/Permanent_Residents_Naturalization.pdf

3. 如果你將會申請入籍,就要報稅,因為係公民責任,你可以查吓稅局個網,應該可以搵到資料。海外報稅要由你僱主証明你入息,報嘅時候要清楚報聯邦同州嘅稅,如果你有仔女有物業會複雜d,你可以查吓個網站,我唔熟稅務,唔想講錯,但一般都唔駛俾兩邊,除非你人工好高或者做生意搵好多,因為個免稅額都幾高。http://www.irs.gov

複式洋房

Hi,各位請問你地到美國後會處理咩先.......

租屋
買保險
考車牌
申請ssc咭
搵學校
因為我12月會到sfo ,但又唔知點安排好,會住我奶奶家,
但之後會搬,我兩個小朋友又要搵學校,自己又未打齊針,
好多樣野要做,唔知應該做邊樣先,屋企人話保險一定要買,
是否到步後立即買,
請問我重有咩漏....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 618844poon 於 10-10-12 08:30 發表
租屋
買保險
考車牌
申請ssc咭
搵學校
因為我12月會到sfo ,但又唔知點安排好,會住我奶奶家,
但之後會搬,我兩個小朋友又要搵學校,自己又未打齊針,
好多樣野要做,唔知應該做邊樣先,屋企人話保險一定要買,
是否到步後立 ...

首先去申請SSN同CA ID,前者要去國家安全局排隊申請然後等佢寄去俾你,所費需時,你最好俾個地址係你會收到嘅,例如你99屋企,因為係平郵冇掛號唔駛簽名。你冇SSN,好多公司都唔會請你。考車牌喺三藩市唔係必須,因為公車或BART好方便,但有就好好多,可以去遠d地方。不過,考牌都要時間,最好先去攞咗CA ID先,去DMV排隊填表俾錢就得,你可以順便去考車牌筆試或去攞本筆試手冊返去刨吓。

租屋買保險可以一面進行,因為你都要睇啱間屋先租,同時你未有credit history,有好多屋主未必會租俾你,另外,你都要去開個銀行戶口,申請張咭(第一年通常都唔會批你credit card,你可以先申請debit card先),開始build up credit,credit scores好,第時要買屋會容易e批,息都會低d。

搵學校你可以去三藩市聯合學區度查吓,今年報讀K、5年級、初中及高中個deadline係二月中,你可以趕到入讀2011 9月嘅班,唔記得你小朋友幾大,如果係5歲以下(2011年12月2日前夠5歲可以入2011年9月K)就要留意報K嘅deadline同學校tours嘅schedule,大過嘅就去SFUSD睇吓邊間學校有位可以俾你入讀。果度有講廣東話嘅工作人員幫助新移民小朋友解決有關入學問題。12月學校會放假,由12月17日放到1月3日,到時唔會有school tours,我唔知校區Office會唔照常開,你到時可以打電話去睇吓開唔開先。但你要有住址証明先可以報學校,因為有人用假地址去申請(甚至唔係住喺三藩市),父母要有身份証明,所以首要係申請SSN同ID,所以如果你住99度,d水費電費單唔係你名又冇租約會麻煩好多。申請表上列明要有ID及兩份住址証明(例如租約,utility bills咁)。

其餘係去認識吓個城市,周圍睇吓你個neighborhood環境,邊度買嘢,去吓Downtown,感受吓呢度人嘅習性,襯未有工返未返學,你可以一家人去吓公園博物館,聖誕新年呢度Downtown同好多商場都有慶祝活動同燈飾,不妨去感受吓呢度嘅節日氣氛先。

子爵府

原帖由 Nillie_Mami 於 10-10-10 19:47 發表
你就同ellie好運.. in我嘅大嬸態度惡劣, 我之前個女仔俾佢鬧到喊, 在場嘅外籍人士都唯之則目...
我入去見老番領事官時都file complaint. 叫佢好好re-educate 佢啲"門口狗''---sorry for my speech, 但事實 ...

Nillie, too bad that you had to go through that experience! The officer who interviewed me was very respectable and friendly the whole time. (I still felt unsettled because it was too good to be true... you know, we've all heard about those awful attitudes before.) I couldn't figure out why but if I have to guess, I wonder if it was because I was accompanied by my lawyer.

A couple friends of mine had a very different story. They were 審犯咁審, a long interview with tons of questions, even being video-taped during the interview process!!!

BTW, you had the gut to file complaint! So brave!

複式洋房

回覆 2# rose-mag 的文章

多謝回答,好清楚,我兩個小朋友有排不用返學,放咁多假

別墅

大宅

唔洗打流感針架~
你要有係既針卡~
佢會睇你BB果時有無打齊針,
但係有打都有可能已經失效, 就要再打過,
你記得同佢講你有BB呀~ 唔可以照x-ray~

原帖由 百合 於 10-10-13 11:40 發表
各位,我昨日上網check到巳排到我申請既no. 我有幾個問題想問下^^我想問下你地去interview前驗身係未一定要打流感針架/?因為我而家有bb 係未可以唔打呢?通常幾耐有得見領事架? ...

大宅

我又想問呢, 美國各個STATE 的車牌通唔通的?
我老公十幾年前係美國生活,有MICHIGAN STATE 的車牌, 已經EXPIRE 左十年喇,而家我地去VIRGINIA,佢可唔可以就咁用個舊牌去RENEW? 定係都係要考過呢?

子爵府

原帖由 cathymom 於 10-10-13 23:18 發表
我老公十幾年前係美國生活,有MICHIGAN STATE 的車牌, 已經EXPIRE 左十年喇,而家我地去VIRGINIA,佢可唔可以就咁用個舊牌去RENEW? 定係都係要考過呢? ...

"已經EXPIRE 左十年喇", I don't think you can renew it even if you moved back to MICHIGAN STATE, let alone now moving to another state. Even if you moved back to MICHIGAN STATE, they need you to take the eye exam test, etc. Other US moms, please correct me if I am wrong.

王國長老

原帖由 IaMMoYY 於 10-10-13 23:55 發表

"已經EXPIRE 左十年喇", I don't think you can renew it even if you moved back to MICHIGAN STATE, let alone now moving to another state. Even if you moved back to MICHIGAN STATE, they need you to tak ...

I believe that same thing too. In CA, the driver license need to be renewed every 5 years and the driver may need to retake written exam every 10 years (but it depends, not compulsory, someone need to and some not). In the past 10 years, there were changes on the traffic laws. It is natural that the driver needs "refreshment". You may want to check the website of Michigan SOS http://www.michigan.gov/sos

大宅

原帖由 rose-mag 於 10-10-14 00:38 發表

I believe that same thing too. In CA, the driver license need to be renewed every 5 years and the driver may need to retake written exam every 10 years (but it depends, not compulsory, someone need ...

Got it! Thanks! :) 其實都預左要再考過了。佢都有國際牌,去到都可以租車揸住先。一般排期考牌要幾耐?

別墅

大宅

我響旺角果間~
我都唔洗打...無規定要打架~
我9月10號做既~
又會咁攪笑~?

原帖由 百合 於 10-10-14 09:56 發表
ellie79 咁我想問下大人都唔需要?你去邊度bodycheck?咁姑娘又話俾我聽規定左要打既=.=

男爵府

have to redo everything lor..
also, have your husband and yourself to get the international driver license which will good for 3 months from the day of issue.
原帖由 cathymom 於 10-10-13 10:18 AM 發表
我老公十幾年前係美國生活,有MICHIGAN STATE 的車牌, 已經EXPIRE 左十年喇,而家我地去VIRGINIA,佢可唔可以就咁用個舊牌去RENEW? 定係都係要考過呢? ...

男爵府

agreed. no need to do flu shot.
No X-ray either.
But have to do all blood work again when you arrived in US, and before you have your permanent greencard. as they will tell you that you did not do it in HK because you were pregnant that time.
So... you need to have an approved doctor from immigration office to do an special body check when you apply for your permanent green card.
Don't worry, we will guy you thru when time comes!
原帖由 ellie79 於 10-10-13 07:43 AM 發表
唔洗打流感針架~
你要有係既針卡~
佢會睇你BB果時有無打齊針,
但係有打都有可能已經失效, 就要再打過,
你記得同佢講你有BB呀~ 唔可以照x-ray~

...

男爵府

Cathymom,
if your husband has greencard, SSN, and credit card (issued in US), he should able to go to the DMV and get the paper test done. Then, just go for some driving studies and after that, he should about to go for the road test.

new people here did not able to get their driver license at the begining because they do not have enough credit! as they need a photo ID, they need another ID approve like your staff ID or SSN, then they need a credit card or something like that with you name on it.. address proof..

原帖由 cathymom 於 10-10-13 07:39 PM 發表

Got it! Thanks! :) 其實都預左要再考過了。佢都有國際牌,去到都可以租車揸住先。一般排期考牌要幾耐?

別墅

首頁
23456...72

尾頁

跳至