跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 灰熊寶寶 於 10-9-19 02:06 發表
我都想揀梁省德,但現在心大心細。因為爸爸元朗官立小學畢業,可以有分揀。
但元小地方僻遠,而且去完參觀覺得老師普普通通。無梁省德印象咁深刻。雖然元小可以有聯繫位,但覺得自己的小朋友並不喜歡坐定定上堂。

開開心心 ...

熊寶:我也認同要按孩子的特質選學校.但無論孩子們讀咩學校都好.我覺得都要靠自己.只不過運氣好,遇到有愛心,教育得法的老師.但為了競爭力,不得不額外操練孩子.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

好媽媽勳章

所以話啦!各人有各人喜好,每間學校實有正反兩方;又甘睇啦!西英在囡囡學校對面,平日送阿囡返學,又唔覺佢地學生差,好平靜,以前D人又話長期有架警車係到,但阿囡係佢地對面甘耐(今年第6年了),又唔覺有警車長駐,就算有交警或警車都係嚇吓我地D楂車送小朋友的家長唔好停甘耐;我有個家長朋友,唔係好鐘意西英,佢話坐巴士時見到"有D"西英學生講粗口和品行差,所以佢就唔鍾西英;但我有個親戚幾年前西英收佢F6(商中第1輪唔收,後來收番),但F6修的科有D未修過,西英果邊鬼甘有誠意話唔怕,佢地會有專人跟佢,可惜親戚都無去(當時屋企人話應該唔好返商中,去西英,因為西英當佢寶,但返商中只不過是云云平凡人之一),唉!有時有D父母就係諗唔通,只道學校名聲高,以為係其中份子就會飛!如果小朋友唔係精英,入到"名校"都係"鄧"腳吧了!又何苦呢?
鄧中係有幾優生,更是校友會D學生,呢幾年初中生考第1名的學生還是校友會小學的學生,阿囡間小學呢幾年都有放D係中學考到第1名的自己友名上網頁.外面有人話鄧中差,但差在哪裡?每間學校實有差和好,睇吓出自邊類形學生口中甘解!就甘睇幾優生的背景,係校友會當日成績中下游份子來,甘你話鄧中差,人地都可以教出幾優生啦!其實最緊要知道自己小朋友個底,適合哪類形中學才是重要!

原帖由 701003 於 10-9-17 18:26 發表

今年HKCEE放榜日,第二收生階段(第一階段係只收14分以上ge自己友)鄧兆棠文商科、理科都仲有唔少位剩低!我叫大女1st志願揀鄧兆棠理科,但當場有幾個考生mami話唔好,叫我揀西英 ...

子爵府

我覺得梁省德輸蝕在係屋邨學校, 比其他人感覺好似係次一級啫, 但其實都唔係好差囉, 我上過佢個網, 今年升中唔差, 而且我同阿仔去參觀學校時, feel到校長老師都好有愛心(其他小學比我既感覺無咁強烈), 所以今次自行派位我都係填佢, 得唔得就睇阿仔有無運喇!

男爵府

原帖由 Sherryko9 於 10-9-20 09:47 發表
所以話啦!各人有各人喜好,每間學校實有正反兩方;又甘睇啦!西英在囡囡學校對面,平日送阿囡返學,又唔覺佢地學生差,好平靜,以前D人又話長期有架警車係到,但阿囡係佢地對面甘耐(今年第6年了),又唔覺有警車長駐,就算有交 ...

SHERRY:話唔定,如果係我,會選西英.起碼學校當佢係寶.再加上學校主動話唔使擔心,咁意為實有辦法支援你親戚的孩子.孩子底子好+遇良師+學習環境配合到=有了保險箱的鑰匙

快樂的甜芋快樂的甜芋

公爵府

好媽媽勳章

梁小係一d都吾差, 雖然舊年選校時我都有相同的想法
但原來係錯的, 好記得當時聽過幼稚園校長俾既意見: 梁小如果放在其他位置, 肯定排隊排到沙頭角都未必到我有機會可以抽中去讀, coz佢地個教育團隊非常扎實, 老師好用心去扶助小朋友, 係一間穩健又有實力的學校
好慶幸最終小女係大抽獎入到梁小, 佢好喜歡呢間學校, 尋日仲同我講, 吾想中秋, 國慶放假, coz佢好想, 好like返學 預祝你個小朋友成功入到

原帖由 vickilau 於 10-9-20 17:16 發表
我覺得梁省德輸蝕在係屋邨學校, 比其他人感覺好似係次一級啫, 但其實都唔係好差囉, 我上過佢個網, 今年升中唔差, 而且我同阿仔去參觀學校時, feel到校長老師都好有愛心(其他小學比我既感覺無咁強烈), 所以今次自行派 ...

大宅

星期五24/9交表呢, ....

大宅

好媽媽勳章

如果有D父母好似你甘諗未好囉!當日我妹都話唔去返商中,去西英,人地拍晒口心叫媽咪放心,之前未修讀過的科目會有專人跟,唔駛出去補習,但小朋友果媽咪都係過唔到自己心理關口,商中收番,即返去,唉!返去商中,亦要修1科自己無讀過的科目,自己出去揾補習,最後高考衰左,本來在HKCEE 兩科攞5*和5的英文和中文都被陀衰,高考credit都攞唔到,其他唔駛講了!

原帖由 甜芋 於 10-9-22 12:43 發表

SHERRY:話唔定,如果係我,會選西英.起碼學校當佢係寶.再加上學校主動話唔使擔心,咁意為實有辦法支援你親戚的孩子.孩子底子好+遇良師+學習環境配合到=有了保險箱的鑰匙 ...

水晶宮

畀面勳章

原帖由 Sherryko9 於 10-9-22 14:35 發表
如果有D父母好似你甘諗未好囉!當日我妹都話唔去返商中,去西英,人地拍晒口心叫媽咪放心,之前未修讀過的科目會有專人跟,唔駛出去補習,但小朋友果媽咪都係過唔到自己心理關口,商中收番,即返去,唉!返去商中,亦要修1科自 ...

壓力太大未必好mouth:

首頁

尾頁

跳至