論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我打算唔用工人了, 我會比1個月通知佢,
請問有乜要注要??

我係到諗, 仲好唔好比佢煮飯??
我都驚佢唔知會唔會加料。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你是否全職媽媽?
點解唔即炒呢?

男爵府

咁你仲博.
原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 15:07 發表
我打算唔用工人了, 我會比1個月通知佢,
請問有乜要注要??

我係到諗, 仲好唔好比佢煮飯??
我都驚佢唔知會唔會加料。

複式洋房

我都剛炒左個 賤 '印'. 都係 1 month notice.

要, 人工(計足日數) + annual leave (可以叫佢立刻放假 唔洗俾錢) + air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day) + $100 allowance . after she leave, 之後打電話(within 1 week)去 immigration confirm 你炒了她.

~攝影,音樂,運動,旅行~

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 ryanyip 於 10-9-13 15:18 發表
我都剛炒左個 賤 '印'. 都係 1 month notice.

要, 人工(計足日數) + annual leave (可以叫佢立刻放假 唔洗俾錢) + air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day) + $100 ...

請問你係邊買--->>
air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day)
係咪泗水, 大約幾錢? tks!!

複式洋房

原帖由 cathy913 於 10-9-13 15:20 發表

請問你係邊買--->>
air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day)
係咪泗水, 大約幾錢? tks!!

唔係泗水. 佢係 medan(棉蘭 / 面爛) 的. 我未買, 仲睇緊邊度平

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係ftm 呀~
我唔係因為佢唔好而抄佢, 而係我覺得我開始唔需要工人, 所以提早解約之嘛~

亦因為咁, 比佢1個月通知期, 但又怕佢唔開心, 唔知做出o的咩唔好o既事而已。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ryanyip 於 10-9-13 15:18 發表

要, 人工(計足日數) + annual leave (可以叫佢立刻放假 唔洗俾錢) + air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day) + $100 ...

但之前我記得有bk 媽咪提過, 如果比o左1個月通知期佢, 就唔可以即刻放佢大假喎~ 如果唔係, 就違例....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

另外, 我個agent 講, 等佢搵到工先比信佢, 咁佢就可以唔洗離開hk, 大家知唔知, 係咪真係可以咁????

複式洋房

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 15:51 發表

但之前我記得有bk 媽咪提過, 如果比o左1個月通知期佢, 就唔可以即刻放佢大假喎~ 如果唔係, 就違例....

勞工例我見唔到有限制佢幾時放得, 幾時唔放得.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ryanyip 於 10-9-13 16:03 發表

勞工例我見唔到有限制佢幾時放得, 幾時唔放得.

我諗你最好打電話去勞工處問一問好o的~
我怕你反比工人告番轉頭咋~

複式洋房

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 16:05 發表

我諗你最好打電話去勞工處問一問好o的~
我怕你反比工人告番轉頭咋~

不過佢都已經放左...佢o既福利已經囉左

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ryanyip 於 10-9-13 16:11 發表

不過佢都已經放左...佢o既福利已經囉左

我上網搵到有關資料:
http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_8.php

"有薪年假及產假不可作為終止僱傭合約時的通知期。"

雖然佢而家係放緊年假, 但我諗, 你都要主動同佢講番, 如果你唔理, 而佢又有朋友教佢, 佢一定有位入o黎告你呢!!

小心!!

複式洋房

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 16:30 發表

我上網搵到有關資料:
http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_8.php

"有薪年假及產假不可作為終止僱傭合約時的通知期。"

雖然佢而家係放緊年假, 但我諗, 你都要主動同佢講番, 如果你唔理, 而佢又有 ...

thanks. 不過原先我有理由同有證據即炒佢(年假都可以唔俾佢). 如果佢要反告我, 只怪我大方同仁慈........

珍珠宮

要, 人工(計足日數) + annual leave (可以叫佢立刻放假 唔洗俾錢) + air ticket (open ticket and non refundable within 14 days start from her last day) + $100 allowance . after she leave, 之後打電話(within 1 week)去 immigration confirm 你炒了她.
...

要written notice!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 15:50 發表
我係ftm 呀~
我唔係因為佢唔好而抄佢, 而係我覺得我開始唔需要工人, 所以提早解約之嘛~

亦因為咁, 比佢1個月通知期, 但又怕佢唔開心, 唔知做出o的咩唔好o既事而已。 ...

如果你地關係ok, 可以俾佢揀想要通知定要錢即走!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 15:51 發表

冇錯, 僱員有權要求一個月通知!

珍珠宮

原帖由 ChristieMing 於 10-9-13 15:53 發表
另外, 我個agent 講, 等佢搵到工先比信佢, 咁佢就可以唔洗離開hk, 大家知唔知, 係咪真係可以咁????

咁你唔炒佢住, 甚至唔炒佢, 當然係得啦, 但佢係咪咁好, 你要咁幫佢呢?呢個世界嘅嘢, 唔怕一萬, 至怕萬一, 一陣佢大咗肚, 你就唔炒得!
信梗係俾咗佢先, 到時佢真係揾唔到嘢做先幫佢啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 SandraLo 於 10-9-13 22:58 發表
咁你唔炒佢住, 甚至唔炒佢, 當然係得啦, 但佢係咪咁好, 你要咁幫佢呢?呢個世界嘅嘢, 唔怕一萬, 至怕萬一, 一陣佢大咗肚, 你就唔炒得!
信梗係俾咗佢先, 到時佢真係揾唔到嘢做先幫佢啦! ...

多謝提點~
完全冇諗過佢可能會大肚比佢屈番轉頭呢~

珍珠宮

如果關係ok, 都唔怕佢煮飯既~ 佢要害你, 一包葯粉倒落水就可以搞點你地啦~~
你咁驚, 不如即炒~

首頁

尾頁

跳至