自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

金行比你買一只, 不過, 送比人梗係要一對啦!! 因為係意頭野

當年, 我收到 C6 親戚送一只龍鳳鐲比我, 我老豆見到, 即黑面, 話佢地黑心 (人家辦喜事, 龍鳳鐲要成雙成對)

如果, 想送一只, 不如改送粗身手鍊 或 頸鍊啦

子爵府

原帖由 szeszes 於 10-9-17 00:32 發表
金行比你買一只, 不過, 送比人梗係要一對啦!! 因為係意頭野

當年, 我收到 C6 親戚送一只龍鳳鐲比我, 我老豆見到, 即黑面, 話佢地黑心 (人家辦喜事, 龍鳳鐲要成雙成對)

如果, 想送一只, 不如改送粗身手鍊 或 頸鍊啦 ...

咁沙卜?

咁你係收 龍 定 鳯個隻?

侯爵府

原帖由 BingJing 於 10-9-17 00:29 發表

唔水驚,都係近呢五、六年冇生雞賣啫,你都係結咗婚冇耐之嘛

ha ha, 其實都係講笑, 我都唔係太介意比朋友知道我幾多歲...

反而朋友多數問我仔幾多歲, 一講差不多都知我約莫有幾多歲??!!

侯爵府

我結婚出門有點龍鳳蠟燭, 如果在門口只點一支蠟燭, 就真係太吉利是..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都無留意睇, 果時嬲到... 第二朝交完衫, 即去金行溶左呢只鐲, 都有成兩 (係老豆叫呀!! 唔好意頭, 唔準 KEEP)

原帖由 BingJing 於 10-9-17 00:34 發表

咁沙卜?

咁你係收 龍 定 鳯個隻?

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 10-9-17 00:47 發表
我結婚出門有點龍鳳蠟燭, 如果在門口只點一支蠟燭, 就真係太吉利是..

咁都比你諗到,笑到反肚

珊瑚宮

環保接龍勳章

講開又講呀....我都收過單一隻的金鐲, 那親戚守寡的但你又可以諗下鑽石鐲都係一隻. 咁....又算唔算呢??

單一隻果隻金鐲我都係無keep的. 但唔係因為唔老黎...

原帖由 szeszes 於 10-9-17 00:32 發表

如果, 想送一只, 不如改送粗身手鍊 或 頸鍊啦 ...

水晶宮

我果只係有... 唔知龍定鳳既花, 唔係普通金手鐲 (我自己都收到幾只普通金手鐲)

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-17 00:54 發表
講開又講呀....我都收過單一隻的金鐲, 那親戚守寡的但你又可以諗下鑽石鐲都係一隻. 咁....又算唔算呢??

...

侯爵府

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-17 00:54 發表

...

而家講緊係收一隻龍鳳鐲, 唔係單一隻金鐲...

珊瑚宮

環保接龍勳章

我收果兩隻係有花架...每隻都係單丁的. 剛問過老公, 佢都話"係咩? 果日戴上身一定要成雙果喎"....原來佢都知, 我真係唔知唔吉利架

原帖由 szeszes 於 10-9-17 00:56 發表
我果只係有... 唔知龍定鳳既花, 唔係普通金手鐲 (我自己都收到幾只普通金手鐲)

子爵府

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-17 01:04 發表
我收果兩隻係有花架...每隻都係單丁的. 剛問過老公, 佢都話"係咩? 果日戴上身一定要成雙果喎"....原來佢都知, 我真係唔知唔吉利架

如果唔係龍鳯鈪,單丁送就唔緊要,

唔通送介指果 d 又要送兩隻咩?

水晶宮

你要留意個花, 有些只係一般花紋無問題既

而龍鳳鐲, 係一只刻左龍既花, 一只刻左鳳既花

龍鳳係一雙既, 只送一只, 你明啦!! 唔係成雙成對

原帖由 alphabetagamma 於 10-9-17 01:04 發表

首頁

尾頁

跳至