單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

「人生像是拋球,手上有四個球:事業、朋友、家人、健康。事業是個皮球,掉在地上可以反彈;但其餘的都是玻璃球,跌了就會破碎。」
上述這句話,使我想起路加福音 9:25 :
人若賺得全世界,卻喪了自己,賠上自己,有什麼益處呢?

我們是否願意在優次取捨之時想一想;如果忽略家人、朋友,失去健康,更拚命得到的物質、舒適享受,又有甚麼意義呢?
快樂時 要快樂,等到落幕人盡寥落,
醉下來 休醒覺,美夢如酒醉了後更寂寞。

複式洋房

原帖由 pooth 於 10-9-14 09:15 發表
「人生像是拋球,手上有四個球:事業、朋友、家人、健康。事業是個皮球,掉在地上可以反彈;但其餘的都是玻璃球,跌了就會破碎。」

我們是 ...

totally agree, 到做了半世工, 又叫做少d經濟壓力的今天, 打死都以自己的健康, 時間, 生活為大前提, 錢是揾唔晒的, 夠用便可以

伯爵府

我們是 ...

做一個自由人!

肥滔滔, 為咗美食, 不注意健康. 見過電視上的佢, 坐火車時, 可以將個肚, 當枱咁用來寫字....好搞笑....

肥肥, 有一次因為大量食大閘蟹, 肝臟出問題, 入院...

蔡難, 曾經講過, 要享受, 有時係要犧牲小小健康的.....

我唔敢將自己同佢地平排, 但係, 我為咗飲酒食煙....條命短咗...親子時間都小咗(起碼食煙時, 我要喺廁所, 唔比佢埋身)

以上的人, 都係有目的, 都知道自己在做什麼, 為了快樂, 都明白要負出什麼代價!

朋友, 倘若, 為了婚姻的煩惱, 一直困擾不快, 不自覺地一直付出時間, 付出生命....但是, 換來的郤是痛苦.....哈哈哈....
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

好媽媽勳章

有時候好想任性地去為自己活一次, 但發覺輸唔起朋友同家人.

複式洋房

每個人的人生都是他/她自己的, 生活方式, 生命長短, 某程度上都可以選, 為何可選一個自己開心的方式, 我的電話& e-mail都有句"be happy everyday", 俾自己&所有人都看到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

總之係有咩就珍惜咩啦....無左既碎左都無法架....仲捉住係手會傷架.....

我們是 ...

男爵府

我們是 ...

井喬都有個公仔座爛左, 

佢係纲上找到魔術師都有一個.

唔知佢買唔買到呢.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

借問聲邊位係井喬呀?

喂,係百貨公司用信用簽賬有得Claim 番買過新架...換過個新架囉...~hehe..

原帖由 eric5354 於 10-9-16 10:56 發表

井喬都有個公仔座爛左, 

唔知佢買唔買到呢.

翡翠宮

同魔術師一陣間就唔見左...
原帖由 eric5354 於 10-9-16 10:56 發表

井喬都有個公仔座爛左, 

唔知佢買唔買到呢.

翡翠宮

要新既...即係舊既點都要掉...咩都係要放手..
原帖由 moon_moon 於 10-9-16 11:35 發表
借問聲邊位係井喬呀?

喂,係百貨公司用信用簽賬有得Claim 番買過新架...換過個新架囉...~hehe..

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-9-16 11:35 發表
借問聲邊位係井喬呀?

我平時好少睇電視架.

井喬係無視晚上八點的節目

好好睇架.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

小車…

全對…舊既爛左都補唔番架啦,用萬能膠粘極都粘唔番囉,咪掉左佢囉…留黎做咩遮,放手…放開所有..(hehe..抄埋歌詞添..)肯放手先可以有新既 (生活..)..

Eric哥哥..
係咪天天天情呀,點解個個都話好睇既…我好似睇過一兩集…好,今晚返屋企睇下係咪真係咁好睇先...

原帖由 littlecar 於 10-9-16 11:47 發表
要新既...即係舊既點都要掉...咩都係要放手..

男爵府

原帖由 moon_moon 於 10-9-16 12:01 發表
小車…

全對…舊既爛左都補唔番架啦,用萬能膠粘極都粘唔番囉,咪掉左佢囉…留黎做咩遮,放手…放開所有..(hehe..抄埋歌詞添..)肯放手先可以有新既 (生活..)..

Eric哥哥..
係咪天天天情呀,點解個個都話好睇既…我好似睇過 ...

係呀係呀.

好好睇架. 月亮小姐.

首頁

尾頁

跳至