自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

記得做女果陣拍拖, 去見男方家人, 起初好熱情有傾有講, 後來問到我屋企住響邊, 我答某某屋村, 態度即刻轉變晒, 果一殺那都好唔開心, 問自己點解屋企唔有錢d, 要比人睇唔起~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男方好有米ga?
我無好有$的男朋友,
但普通朋友就有,佢地都吾會咁,好有教養(但骨子內有無就吾知)

禁止訪問

男爵府

乜你男友唔係係你地見面前已經同佢屋企人略略透露過有關你的背景的嗎? 如果真係好似你咁講,佢D屋企人都好勢利下喎。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我自己就無,可能識親都係窮鬼~~反而....我識一個呀媽嫌個仔個女朋友太有錢,迫佢地分手

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果我仔女朋友,真係無勿所為,最重要對方慳家,孝順父母,溫文有禮。。。有無錢最無關係!!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆 4# 幗幗 的文章

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 大力大力 於 10-9-14 12:54 發表
如果我仔女朋友,真係無勿所為,最重要對方慳家,孝順父母,溫文有禮。。。有無錢最無關係!!!

呵呵,20年前的我合乎以上要求ga.

大宅

人窮志不窮呀. 你連自已都睇唔起,神仙都難救呀.

如果你要有錢, 佢地先接納你既,亦唔見得係好事囉.

最緊要你男友懂得欣賞你,接納你和你屋企人.:)

公爵府

醒目開學勳章

細時d 親戚就有嚴棄過我屋企窮, 好白鴿眼

水晶宮

原帖由 bbcool 於 10-9-14 12:58 發表
細時d 親戚就有嚴棄過我屋企窮, 好白鴿眼

me 2...細時真係好介意,覺得呢D人好無禮貌,枉佢地自命自己係尚等人,大有錢人家...所以之後更加唔會在意佢响樹呀吱呀jor...

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有, 都係我ex屋企人, 第1次食飯已經比面色我睇, 跟住用d好衰ge語氣問我, 話個仔同佢講我住喺xx村 ? 佢問我嗰度係咪好多白粉人同埋有無比人攪過喎, 仲問我讀書讀到幾年班, 問我識唔識用普通英文作答喎, 驚我第日唔能夠同佢外家d人溝通喎, 返到屋企我真係忍唔住喊出嚟, 我父母嬲到震

珍珠宮

好媽媽勳章

我阿哥就有 ..
以前佢有個EX . 屋企係暴發戶
未有$之前同我地一樣都係住同一條屋村
有次我阿哥上佢地屋企
佢阿媽講明叫佢個女同我阿哥分手
話我阿哥無車,無$又無樓
叫自己個女同返之前果個工程師一齊
條女又扮哂野咁 , 死都要跟我阿哥
條女阿媽又扮死扮乜咁 ,
最後條女又係同我阿哥分左手

仲要賤到同我阿哥去左旅行返黎即分手 !
:;pppp: :;pppp:

我有兩隻大小魔怪""

水晶宮

原帖由 亞貴 於 10-9-14 13:02 發表
有, 都係我ex屋企人, 第1次食飯已經比面色我睇, 跟住用d好衰ge語氣問我, 話個仔同佢講我住喺xx村 ? 佢問我嗰度係咪好多白粉人同埋有無比人攪過喎, 仲問我讀書讀到幾年班, 問我識唔識用普通英文作答喎, 驚我第日唔能 ...

mouth: 我諗如果我老公識得上網又識得打字仲要識得入黎呢個POST,我好相信佢都會呻埋差唔多野....

因為,我娘家嗰邊都有D人有D嫌棄我老公窮同無事業,,,雖則表面上佢地响我老公面前無講到出腸,但言語間好FEEL到有.唔好講咁遠,講近D,我媽同老豆初初嗰幾年都係咁嫌我老公架啦...月入一萬學人結婚娶老婆?...我媽直頭頭嗰五六七八年有家庭飯局都借D2唔預我老公...嗰時我老公忍咗幾年有次又係咁都扁咀真係唔開心架!係呢兩年我媽至無咁樣對我老公.至少都FEEL到我媽面對現實咗,我係唔會飛起我隻佬(我媽真係有暗示過叫我識過第二個男人架... ).

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 大力大力 於 10-9-14 12:54 發表

因你已經大把錢,所以冇所謂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我從來唔會介意我屋企窮,亦從來無埋怨自已爸爸媽媽點解唔係有錢人。我反而好知足。

我好認同一句話:

世上比你幸福的人數之不盡, 但比你不幸的人亦大有人在, 每個人都有自己需要面對的問題, 學懂珍惜, 感恩, 生命會因此而變得不一樣

公爵府

醒目開學勳章

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-9-14 13:02 發表

me 2...細時真係好介意,覺得呢D人好無禮貌,枉佢地自命自己係尚等人,大有錢人家...所以之後更加唔會在意佢响樹呀吱呀jor...
係呀, 真係好多事記得好清楚, 仲記得明明不是我們幾個兄弟妹做的, d "10 9" 親戚就屈我地幾個, 真係到而家都好憎佢地

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 ernestchow 於 10-9-14 13:11 發表

因你已經大把錢,所以冇所謂

我都係小康家庭!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

係泰國華僑, 之後黎左香港定居, 話佢媽媽細個果時好多個工人服侍, 泰國果間屋大到好似皇宮咁, 不過黎到香港就嘜都無晒, 飯有要自己煮, 衫有要自己洗.

原帖由 CALVEN 於 10-9-14 12:49 發表
男方好有米ga?
我無好有$的男朋友,
但普通朋友就有,佢地都吾會咁,好有教養(但骨子內有無就吾知)

水晶宮

原帖由 bbcool 於 10-9-14 13:20 發表
係呀, 真係好多事記得好清楚, 仲記得明明不是我們幾個兄弟妹做的, d "10 9" 親戚就屈我地幾個, 真係到而家都好憎佢地

我試過。。。

俾人話我地間屋臭...

俾人話我地做咩咁窮連地鐵儲值票(嗰時無八達通嘛)都買唔起...

"人地"上黎我屋企,嫌我行過阻住佢睇電視,佢好臭寸好惡好大聲咁大力撥手:"行開!" (我屋企唔係佢屋企黎架噃)

"人地"又上黎我屋企,嫌我隻狗唔係咩純種狗,一句唔鐘意就踢到我隻狗淩空飛起撞埋去個櫃門度...

試過去'人地'屋企,'人地'個工人一開門見到係我地,即刻閂埋門唔開門俾我地...

仲有好多...

跟住輪到我地好景咗,住千呎屋,另有樓收租,我哥又好前途,嗰班'人地'開始霉時...佢地依家確係'好樣'咗好多...正面D去諗佢地...可能人年紀大咗,咩都睇化咗啩...變番一個好人.

首頁

尾頁

跳至