嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB現五個月大   想同他返內地城市  可以搭飛機了嗎?  要注意些什麼?

複式洋房

我都好想知呀!!

我阿囝下星期去新加坡, 好想知道有咩要準備!!!飛機唔可以帶水, 又怕阿囝飲其他水會肚痛><

有冇人可以話比我聽呀?唔該.

子爵府

我個仔3星期大時由new york搭o左15小時機返hk都無問題,我當時餵人奶所以無問題
之後9個月大時去台北就帶o左支1L香港的水去,同用電熱水壺同當地的水一齊煲,比阿仔開奶同一般飲用
到歲半時去日本已經無再特別準備,全程飲當地o既水,so far ok~~無問題

子爵府

原帖由 beautybibi 於 10-9-14 18:09 發表
我都好想知呀!!

我阿囝下星期去新加坡, 好想知道有咩要準備!!!飛機唔可以帶水, 又怕阿囝飲其他水會肚痛><

你係可以用奶樽入2-3枝水(250ml)上飛機ga,不過total唔好over 1L,另外用一個大的密實袋入好,當過保安檢查時你要主動攞出o黎,再同佢講係嬰兒用的,佢就會比你過~~即使真係要check,佢地都可能係叫你開o左個蓋比佢嗅一下,咁就可以過~~~以上係我o既個人經驗

複式洋房

普通科醫生有所謂的平安藥配,即一般傷風,痾嘔同退燒,阿囡試過最後一日行程晚上發燒,好彩有準備,最好去啲你bb睇開的診所,佢有bb的記錄,會好啲,如果驚氣壓,可以比佢吸啜都ok,藥可隨身帶,叫醫生寫張紙便得。

複式洋房

如果比BB用及不多,是比你過的

男爵府

原帖由 beautybibi 於 10-9-14 18:09 發表
我都好想知呀!!

我個女14個月...我啱啱同佢去完新加坡返來..
葯先去睇開的醫生攞定的平安約...跟身.
水我買定幾支放入行李. bb 就有一杯水跟身. 係香港出境時見我抱住bb都冇留難我. 反而新加坡機場出境時要我飲一的俾佢睇就俾我過.
bb頭過幾日都係飲我帶過去的水..之後開始慢慢飲當地水 (新加坡都好清潔..所以佢都冇問題).
我個女早晚一支Milk. 飲完之後即刻沖洗再用滾水沖幾次好乾淨.. 之後就可以用返.
如果你bb 可以食bread.. 係早餐時攞定的bread + banana 跟身. 中途餓起上來都可以比佢即刻食.

其實有好多野都要去到先知...但真係好開心.

首頁

尾頁

跳至