意見反饋
義工

心聲留言 今日: 1|主題: 15868

香港人是否已經變了嗎? (1)

大宅

國民生產總值:4271

只是一天, 在街上或公共交通上, 已見了不少, 我們的香港人, 真的變了!
昨晚, 和友人到一間日式麵店光顧, 該店的外門是人手開關的. 由於是小店, 而客人也很多, 我們都要先在店外輪候, 等到店員叫號碼才可入座. 每當店員呼叫一個號碼, 很自然地是有人出也有人入. 我們所見, 那些人無論出和入都是一樣, 把門大大的打開了, 並沒有隨即打門關了. 我和友人說:為何香港人多數都已變得那麼自私. 店鋪門打開了, 冷氣自然要自動衡溫, 電也要用多了. 再者, 坐近門口的人, 自然會感到不舒服. 是否因為電費不是你們交的, 就不用管. 因為你們不是坐在門旁邊的, 也不會要你感到熱, 所以你們也不會緊?

王國熱話
簽紙結婚幾日老公話冇感情唔愛
無性婚姻
冇愛,冇性生活,不懂如何解決
暫准離婚令

珍珠宮

國民生產總值:36151

2018勳章

原帖由 loneyfox 於 10-9-14 15:03 發表
只是一天, 在街上或公共交通上, 已見了不少, 我們的香港人, 真的變了!
昨晚, 和友人到一間日式麵店光顧, 該店的外門是人手開關的. 由於是小店, 而客人也很多, 我們都要先在店外輪候, 等到店員叫號碼才可入座. 每當店 ...

.....我最近去屋邨辦事處問野....問完野,我起身走並將座位拍回原處(即是將位放回貼近桌子) 個屋邨主任即是好似做了些"虧待客人"嘅事咁...猛話唔使唔使----行為及言語間,像向我發放訊息-----lee d 野唔係我做

用完野放回原處, 在我們那代來說,是理所當然的事.....唔知點解,而家 d 人係 " 少有咁教, 多會等人服侍"

洋房

國民生產總值:35

家教及社會風氣問題

洋房

國民生產總值:121

其實唔只香港人變

洋房

成個世界都變

洋房

人心不古

別墅

國民生產總值:825

樓主講的情況常見到,而家D人真係質素真係麻麻。我有屋企人要坐輪椅,搭的士停車時D司機好鍾意停係有欄杆圍住的路邊,搭車時就停得好遠要你追上前搭(路邊都有欄杆的,更近無欄杆的路口又唔停),唔會體諒你推住輪椅;試過幾次覺得佢地好黑心,鍾意睇人受折磨。
又試過被拒載,當然佢講得好客氣話無油,其實唔想去,扶住行動不便的人上車落車非常辛苦,對坐輪椅的人更大折滕。

原帖由 loneyfox 於 10-9-14 15:03 發表
昨晚, 和友人到一間日式麵店光顧, 該店的外門是人手開關的. 由於是小店, 而客人也很多, 我們都要先在店外輪候, 等到店員叫號碼才可入座. 每當店 ...

水晶宮

國民生產總值:71630

2018復活節勳章 2018勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主講既事情巳是好普通, 我遇見的事更更差呀!
NN年前我巳同老公講過, 現在d人全無公德心, 自私, 無手尾, 無禮貌, 就算係佢有錯都不理別人只顧自己............,
唉................總之多到都講唔晒呀!
我自己就咁諗, 有時D野是對方唔岩, 自己都要忍, 要控制自己情緒, 費士同人嘈,
因嘈起上來原來是自己蝕低, 仲要帶來氣頂又受傷更可能是重傷..........
可能大家覺得我怕事, 但睇得多新聞時, 真是唔到你唔信, 宜家D人巳是變晒質!

我覺得最重要是家教, 家庭教育唔好, D小朋友習慣晒之後要佢改就好難了!

複式洋房

國民生產總值:473

宜家d人真係差左好多, 幾年前我大肚坐巴士, 點都會有人讓位.
上星期搭巴士, 見到個大肚媽媽, 應該有8個月了好大個肚, 就企在一班靚妹既座位隔離, 果班靚妹大約中3甘上下啦我估, 一直都視而不見在嘻嘻哈哈......我就忍5住話宜家d學生讀咩書噶, 讓位都5識, 果幾個靚妹就嘌左我一眼, 依然無反應.真係覺得世風日下.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.