自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

忍左好耐..頂吾住要係度發洩(但幾長)
依幾年多左傷殘人仕用電動GE 輪椅出入..我次次見到佢地都會主動幫佢地開門同埋讓佢地行先..大多數人仕都會同我講吾該..而有些小部份人真係好無禮貌..
好似今日..係屋企下面等過馬路..仲係紅燈時..對面有個坐電動 輪椅GE 男人等吾切轉燈就向我依邊方向過黎..岩岩果時放學時間,人多..我揹住個女拖住個仔..見到已經即刻讓位..我已經企到最邊邊..後面係馬路有車..估吾到佢仲要坐住部 輪椅車埋黎..我差吾多成個人連埋個女一齊跌落地.好彩隔離有個AR 姐扶住我...但果個男人係無講過吾該謝謝同SORRY..佢仲要啤住我好話我阻住佢過馬路..激死我..如果佢撞到果個係仔仔咁點算!!
上個月又試過一次..我岩岩行出商場門口..一打開門..人都未出黎就有部電動 輪椅沖入黎..我即刻閃開..但我老豆(當時抱住我個仔)走吾切俾部車撞到腳流血同車到腳面....但個輪椅AR 伯望一望走左...
講真..我係好同情佢地身體有殘缺..但楂住部車都吾係大曬!!!!

大宅

佢地真係好過份....

有時佢地內心有著一種"不甘心" 所以睇乜都係好似自己最慘咁.

我都唔係"其視"佢地的. 就樓主你講呢2次經歷, 真係好心著雷霹, 好鄧你不值.

男爵府

如果我預到,我會同佢講,揸住部車,係人行路衝,會好危機,分分鐘撞到人

撞到腳流血,我唔會比佢走,起碼要通知商場管理員攞膠布,同埋等佢地知發生左依單野做記錄,先放佢走

不過依然唔會影響到我幫人(坐電椅)既決心

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

d人踏單車撞倒途人,會當係交通意外,咁如果依d人渣住架電動輪椅撞倒人,都應該算係交通意外呀!!真係有好多依d人係d好多人既商場/路上渣得好快,唔知可唔可以告佢超速!

大宅

醒目開學勳章

我都好同情佢地,但有時討厭多於同情,佢地真係成日以為自己駕緊車...成日都見到佢地在馬路開得好快....有時見到D人直頭企在輪椅後的腳踏位....真係以為自己係賽車手

男爵府

唉..我問老豆點解吾鬧個AR 伯..係因為老豆覺得佢地好慘...
依+一見到依D 輪椅我就好怕俾佢地撞到..
可能政府要到有人俾輪椅撞到出左大事先會理...如果撞到D 岩岩識行GE BB 就大件事

侯爵府

佢地當正所有人都要讓佢地咁!
我附近就有幾個用電動輪椅既人,次次都開得好快,仲加埋個鈴鈴係車上!!
我唔覺得佢地慘囉,我地係行人路行,仲要一眼關七,先慘~~

大宅

我都試過,佢地真係好興衝埋去唔理人,講真,我有D驚左佢地D電動輪椅LOR~

別墅

有D真係開得好快

男爵府

傷殘人仕駕駛電動輪椅,風馳電掣,逄人過人,逢車過車(單車),D差人都唔理.究竟電動輪椅使唔使申請牌照及駕駛電動輪椅使唔使執照 GA ??

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我住沙田區又係好多電動輪椅人仕, 雖然明白佢地行唔到, 要靠張輪椅, 但佢地有d真係開得好快, 又理有冇人照行過去, 我同個女出街真係好鬼怕佢地撞埋黎。

伯爵府

之前老公領教過啦.
係旺角彌敦道. 好多人. 一聲叫人行開向前直橙. 跟本走唔切.
老公穿波鞋先叫做無咩事, 老公話我呢 d 穿露趾鞋或涼鞋既死梗- 被佢咁撞骨折出血.

伯爵府

我見到佢地咁, 我覺得係佢地心存怨氣, 都唔想人地好過囉.

原帖由 rilley 於 10-9-14 17:53 發表
佢地當正所有人都要讓佢地咁!
我附近就有幾個用電動輪椅既人,次次都開得好快,仲加埋個鈴鈴係車上!!
我唔覺得佢地慘囉,我地係行人路行,仲要一眼關七,先慘~~ ...

男爵府

原帖由 vickiwai514 於 10-9-14 17:36 發表
唉..我問老豆點解吾鬧個AR 伯..係因為老豆覺得佢地好慘...

唔係要鬧,只係比佢知,依家撞到人啦,老人家有傷,你又阻左時間,大家都無好處,下次咪要唔好開太快,話比管理處知,係等佢地知道有咁既事,如果發生得好多,就要做下宣傳,係玻璃門貼通告,派下單張,叫大家合作合作

子爵府

有次喺樓下商場同C6啊囡一齊,
經過玻璃門,見有個坐電動輪椅既人,
咁先頭見到有幾個人出入佢都無跟住出,
仲以為佢等人,
到我同C6啊囡推門入,跟住佢鬧我哋話你哋咁都睇唔到,我跟住O左咀,你唔該又無句,出又唔講聲,咁我推番門俾佢啦!
唔該都無仲繼續依依哦哦,
我C6話我仲咩仲開門俾佢,咁無禮貌。
我話唔通同個傷殘人仕計咩,
不過佢真係好無禮貌囉。

首頁

尾頁

跳至