論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人昨日爸爸走咗,應該是真的,妳地會否給小許錢表示心意...

大宅

唔會。借錢免問。更加唔會advance pay。
等佢返嚟先出糧。無假叫佢 take no pay leave 。
如果你上得bk多,都應該知点做。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會問候下,但都一様,唔會特別比錢了...

珍珠宮

比咩$呀? 今日死老豆, 隔一排又死呀媽, 再隔一排又死過老豆, 老豆可以死完又死, 因為知死屋企人會有人送$佢洗~~

大宅

Thanks!
佢無問要返去(應該唔會)or Advance money,只是自己心意想吓!!!要唔要比小小錢呢(我地中國人係咁),她在我家做嘢都OK.
都係問候下,唔會特別比錢了.....

大宅

Siuchoi,
I laughed when I was reading what you wrote. It's so true. I was cheated by my helper before that her dad died. But actually, he did not!!!!! It's hard to imagine how one could lie that her relative dies!

珍珠宮

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-14 17:56 發表
Thanks!
佢無問要返去(應該唔會)or Advance money,只是自己心意想吓!!!要唔要比小小錢呢(我地中國人係咁),她在我家做嘢都OK.
都係問候下,唔會特別比錢了..... ...

嗯~ 唔洗理佢地架~ 問候佢同佢家人就已經夠了~~~

珍珠宮

原帖由 Jsmami 於 10-9-14 18:10 發表
Siuchoi,
I laughed when I was reading what you wrote. It's so true. I was cheated by my helper before that her dad died. But actually, he did not!!!!! It's hard to imagine how one could lie that h ...

haha~ 你話死唔死吖, 揾屋企人黎咒~ 呢d真係唔知係咩民族~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

D 工人唔知點解成日都等錢洗. 不論你工人講的是真定假, 如果你俾錢佢, 可能佢遲d 真係會講大話呃你錢.

大宅

原帖由 PY-Sing 於 10-9-14 18:57 發表
D 工人唔知點解成日都等錢洗. 不論你工人講的是真定假, 如果你俾錢佢, 可能佢遲d 真係會講大話呃你錢.

明白了,多謝大家意見!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太多工人都不懂珍惜好的僱主了.

男爵府

最近好多工人都話屋企有人過身...我果個都係,佢話佢公公走左...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Dorisdoris 於 10-9-14 16:59 發表
我工人昨日爸爸走咗,應該是真的,妳地會否給小許錢表示心意...

吾會. 因佢地D死人冧樓可以日日發生. 你數定錢做佢地D"白金"都得了.

大宅

原帖由 lily-of-valley 於 10-9-14 21:42 發表

吾會. 因佢地D死人冧樓可以日日發生. 你數定錢做佢地D"白金"都得了.

妳講得對。 我用個好多工人。 差不多個個屋企都有人死。 有次仲話佢家鄉打風, 哥哥出唔到海捉魚, 問我借錢。 其實係佢無錢還財務。 正一大話精。

男爵府

畀面勳章

我果個都係,9/11 (SAT) 佢放新年假返來話爸爸2日前走左,成晚大喊!做野無心機!而家我都唔敢話佢~~希望係過度期LA~

男爵府

This is my story......
My maid also told me that her father passed away 2 months ago. She asked for the free ticket for returned to Phili but we rejected because I don't think that this was my responsibility. She said that the employer of her sister gave her sister free ticket. This is true because her sister's employer is my friend.
She also requested us to lend her $8000 for burial. I rejected again. Then, she asked for us to lend her $2000 but we showed that we had no money. We just gave her $300 in this issue. But, she had not say thank you and long face. Actually, she bought the golden ring and so I don't think that she had no money.
She requested to go out for overnight before the day she returned to Phili but the flight was 12:00 noon. So, we rejected again. Before the day she returned to Phili, she applied one day holiday and then she brought many many goods. I don't knew what are that but I felt unhappy because she told me she had no money for burial but she had money for buying so many goods.
On the day she returned to Phili, she wore the new shoes, new clothes and new hand bag. I felt sad because I was seemed to be cheated by her. After this issue, the working relationship came worse. Her working preformance also poor than before.

大宅

del
[quote]

別墅

好媽媽勳章

之前我工人又話老豆響icu,咁我話book即日機票比你走啦,點知隔左一陣,佢話唔駛啦,book下個星期啦,因為佢老豆死左啦!跟著的一個星期,日日去春風滿面shopping,買一大堆野回鄉,我都費事深究佢老豆係咪真係死左!

珍珠宮

畀面勳章

上個月我個菲姐同我講,死左侄仔,我同老公都諗住睇定d先,(因為佢地既屋企真係實在好鬼多嘢既,)2日後佢同我講,係菲國x葬費好貴,佢阿哥無錢,我無出聲,心諗都係睇定D,幾日後,有日返屋企一入屋,無人係度,我地開晒燈,佢先由間房沖出來,喊到眼紅紅咁,我地衰心軟,當晚俾左$300佢,佢竟然即刻笑晒, 之後好似完全無事一樣...:;pppp:

首頁

尾頁

跳至