興趣嗜好

跳至
[手機] 請問.....

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

請問裝了ITUNES,如何在ITUNE將相片/音樂傳至IPHONE,謝謝!
小寶

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

首先要將d 歌轉做 iphone 專用的 m4a 格式
(可以參考下面link 去睇下有咩軟件可以用來轉格式 :
http://www.slime.com.tw/d-17.htm)

之後開itunes, 見到左邊有 "資料庫"
將d 已轉 m4a 格式的files drag & drop 入去 "資料庫" 下 "音樂" 就得

之後在駁好 iphone 後, 在itunes 上左手邊 click 返你的iphone,
再在右邊menu 揀 "音樂", tick 同步音樂個格仔就得
之後在右下角click 同步

(如果係由cd 轉就更方便, 一入cd, itunes 會問你是否加入資料庫內, 佢會自動轉埋格式tim)

至於相片, 就駁左iphone 後, 在左邊click 返你部iphone, 再在右邊click "照片"
tick 返同步照片個格, 再揀 "所選的資料夾" or "所有資料夾"
最後又係click 右下角的同步

大宅

好媽媽勳章

chloepapa謝謝你的解答,我去試下先,唔該晒!
小寶

禁止訪問

回覆 2# chloepapa 的文章

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 qqqmama 於 10-9-15 11:41 發表
請問鈴聲既格式係m4a 定係 m4r?
因為smartone 教我轉做m4r, 不過仍然係唔得

鈴聲, 係 m4r 格式
而家可以用一個software 叫 iringer 的去轉
http://www.iringer.net/

大宅

好媽媽勳章

chloepapa,

謝謝你,相片同MP3都可以轉到IPHONE了.

小寶

首頁

尾頁

跳至