自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

請問邊到買鋼琴好,又老實呢??

男爵府

通利掛

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 TV8 於 10-9-14 19:43 發表

一定唔會去嗰D乜乜琴倉囉,自己買琴一定會大琴行買!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-9-14 20:08 發表

一定唔會去嗰D乜乜琴倉囉,自己買琴一定會大琴行買!

唔知點解琴倉永遠sale 琴都是話個琴在日本 display 琴,全新,唔知真定假?

子爵府

畀面勳章

如果買二手琴, 記住要check 個琴嘅 serial number, 因為個 number 表示個琴嘅製造年份, 可以係呢度check: http://www.bluebookofpianos.com/serial1.htm

幾年前係新界一間琴行仔買二手琴, 個老板推介一個kawai 琴, 話係3年琴, 點知我返屋企上網check, 原來係15年琴:;pppp:
最後都係係大型連鎖琴行買新琴, 仲可以做免息分期, 當租琴law.

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 ernestchow 於 10-9-14 20:22 發表

唔知點解琴倉永遠sale 琴都是話個琴在日本 display 琴,全新,唔知真定假?

我覺得假多 !!!

多數都係翻新琴 , 邊得嚟咁多 display !!!

子爵府

畀面勳章

原帖由 ernestchow 於 10-9-14 20:22 發表

係呀, 個老板都話個琴係日本display琴, 雖然15年前做, 但只比人彈咗3年wor... 其實有雜誌報導過, 有d人會去日本d垃圾堆搵人地掉出嚟嘅舊琴, 然後運去大陸翻新, 以高價當新淨二手琴買.

伯爵府

請問有沒有人知道剛琴, "KAFMANN" 係咩琴黎架, 咩國家出 ?

Thanks !

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

會去TOM LEE買.

原帖由 TV8 於 10-9-14 19:43 發表

首頁

尾頁

跳至