自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 lalababe520 於 10-9-16 02:38 發表

人命何價?親情何價? ...

有個個案,大陸人,家姐嫁左來香港,辛辛苦苦係大陸買左層舊樓.而佢有個細佬,成27歲左右,同個老婆係深圳打工,搵得少都算.搵幾多駛幾多..仲生左二個女,一個四歲一個一歲..因為家姐有樓,就搬埋入去住,沒比家用仲要食幾碗飯..後來話因為二個未注冊.個老婆要個細佬比五千蚊至肯同佢注冊..細佬於是問家姐"借"..家姐自己都唔係太掂..邊有本事"借"比佢..最後唔知點搞搞下..二個野連工都唔做..完全白食..家姐聽朋友意見踢左佢地出門口..仲白養左二個小朋友一二年..期間當然又時時出現"借"呢借路事件..最後家姐叫佢地自己抱返小朋友走..沒理.家姐幫最細既找到好人家..比左人地養大個小朋友.而大既因為已經懂事.沒人要..個細佬後來唔知點同個"老婆"分左手,轉眼間又出現另一件..又想搬入家姐屋企..期間又好不滿地抱走個大既..之後又找到個細既問人要返..不過完來佢根本唔係為左二個小朋友而改過自新..仍然是伸手問其他姊妹羅錢而已..搞下搞下又出現返個"老婆"..
我聽左幾年佢地既故事..真係垃圾中垃圾..自己有手有腳唔想做.生得出來唔想養,又扮晒愛護小朋友既人..真係垃圾不如..

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 choison 於 10-9-15 21:15 發表

係呢到講,可能大家會不高興..不過香的多數的女仔性格真係好港女..再唔係就古古怪..性格好既人品好既一早就比人爭左上手了.. 都唔好講靚與不靚..而且..的的確,係大陸生長的,身材好過港女多多聲了(我沒拆開睇過唔知真定假..不過就好吸引.尤其是你返去工幹一段長日子時..真係會沒晒理智...)

香港女仔係有檢討空間, 不過其實唔只女仔, 男仔一樣, 覺得人地對你好係理所當然, 所以我都成日教個女要識感恩, 唔好老逢覺得人應該對你好.

其實香港都有好多好女仔既, 可能唔係樣靚身材正啫, 始終大陸人多, 外在條件好一定比較多, 仲要個個都好溫柔, 不過可惜好多女仔都好識做戲, 外在內在真真假假, 男人當局者迷.

大宅

原帖由 yuleung 於 10-9-15 23:38 發表
啊,講咗甘耐, 原來系男人, 唔系mani?

如果係女人講就變得很敏感,
唔係女人黎,係咪就會中立些,可以寬容些?

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 22:00 發表

香港女仔係有檢討空間, 不過其實唔只女仔, 男仔一樣, 覺得人地對你好係理所當然, 所以我都成日教個女要識感恩, 唔好老逢覺得人應該對你好.

其實香港都有好多好女仔既, 可能唔係樣靚身材正啫, 始終大陸人多, 外在 ...

認同啊!! =)
都係果句,好野一早比人霸曬.淨低既好野真係好講緣份. 而且而家社會好多工作根本可接觸異性既層面就好少... 我有個同事,三十歲,未找到拍拖機會..最後呢二三年開始同佢本身接近條件既朋友一齊返大陸按摩/打機/上網..我個人就唔睇好咁既生活可以增加找到好女仔既機會..而且估計按下按下就變壞了.

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 22:00 發表

其實香港都有好多好女仔既, 可能唔係樣靚身材正啫, 始終大陸人多, 外在 ...

自問自己唔係的眼金金望女仔既人(亦唔算樣衰卦??)..不過好多時唔小心向左望/或向右..神都未定見有個女仔隻眼向上挑..真係好討厭..
而且仲發現一個奇怪現象,好多女仔/女人話男人衰..不過自己又喜歡將件衫越買越短越細..出街時又怕人睇閃閃縮縮.. 其實呢的咩心態??

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-16 22:17 發表

自問自己唔係的眼金金望女仔既人(亦唔算樣衰卦??)..不過好多時唔小心向左望/或向右..神都未定見有個女仔隻眼向上挑..真係好討厭..
而且仲發現一個奇怪現象,好多女仔/女人話男人衰..不過自己又喜歡將件衫越買越短 ...

小弟你几多岁
少奶奶的身份,丫頭的命...

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 choison 於 10-9-16 22:17 發表

而且仲發現一個奇怪現象,好多女仔/女人話男人衰..不過自己又喜歡將件衫越買越短 ...

真係咁既咩? 又真係好多男仔咁講, 仲話唔覺掂到佢都話人非禮 不過其實你街見好多女仔着低胸衫和超短裙喎

大宅

原帖由 54heima 於 10-9-16 22:19 發表

小弟你幾多歲

下,咁問人架..年齡是男人秘密啊. ^^
我是左邊圖中十隻腳指既爸爸羅

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 22:26 發表

真係咁既咩? 又真係好多男仔咁講, 仲話唔覺掂到佢都話人非禮 不過其實你街見好多女仔著低胸衫和超短裙喎

無計,生活迫人,學識少上唔到位涼冷氣,日日比太陽熱死周街走..見人機會係比一般多.
曾經有一陣子,的氣氛令我差的要同部pda既鏡頭貼上膠紙以表清白...

大宅

原帖由 car132 於 10-9-16 22:48 發表
係男人就有說服力,俾人呃得多.不過我信〝物以類聚,人以群分〞,哩位仁兄的多不勝數的例子我地係好難見識到.

的烏蠅對人傷害一般唔會太多(個人認為),不過身為害蟲之一,原來最討厭在於認為有得食就不停飛埋來..趕走左轉頭又飛埋來.. 曾經我係大陸沒野做時,對打烏蠅都有的心得.. 試左殺左一族..善哉善哉

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 car132 於 10-9-16 22:48 發表
係男人就有說服力,俾人呃得多.不過我信〝物以類聚,人以群分〞,哩位仁兄的多不勝數的例子我地係好難見識到.

其實上得大陸多, 見得多千奇百怪野有幾奇? 大陸13億人, 我好日唔上大陸, 只係同事朋友和工作既客個d所謂個別例子都已經有9個驚啦, 我信大陸唔係個個衰人, 奈何好多俾香港人遇到都唔係太好, 好既係小數.

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 23:07 發表

其實上得大陸多, 見得多千奇百怪野有幾奇? 大陸13億人, 我好日唔上大陸, 只係同事朋友和工作既客個d所謂個別例子都已經有9個驚啦, 我信大陸唔係個個衰人, 奈何好多俾香港人遇到都唔係太好, 好既係小數. ...

香港人遇到都唔係太好<< 呢點其實有討論空間,我走左成個大陸十多城市..之後..發現最大問題可能是當年曾經好多香港佬上去也文也武,得罪左好多人..而我地呢班後來只是想搵食者就成為受害者,未出聲已經對你定左形,一開口有錯漏就..

大宅

當然,心比心下,我都識左好多人..暫時發現北京人對人是最好的.

大宅

原帖由 car132 於 10-9-16 23:12 發表
再好想像力ge人都唔會將自己想像成臭×,哇......... 送個〝服〞字俾你。

哇,又來..慘..

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 choison 於 10-9-16 22:06 發表

我有個同事,三十歲,未找到拍拖機會..最後呢二三年開始同佢本身接近條件既朋友一齊返大陸按摩/打機/上網..我個人就唔睇好咁既生活可以增加找到好女仔既機會..而且估計按下按下就變壞了.
...

呢類宅男, 遲早c 係d所謂純情既骨妹手上

琥珀宮

畀面勳章

原帖由 choison 於 10-9-16 23:12 發表

香港人遇到都唔係太好<< 呢點其實有討論空間,我走左成個大陸十多城市..之後..發現最大問題可能是當年曾經好多香港佬上去也文也武,得罪左好多人..而我地呢班後來只是想搵食者就成為受害者,未出聲已經對你定左形,一開口有錯漏就..

不如你話俾大家聽, 係咪十個男人上大陸, 9個半都會偷食呢

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 23:36 發表

不如你話俾大家聽, 係咪十個男人上大陸, 9個半都會偷食呢

我真係唔知,因為識既個案唔多..只可以話比你知,如果是同埋一些"好"朋友一齊去大陸做野既就危險的.不過就算是好專一既人..晚晚收工返酒店沒野做,果種孤獨感會真係好難受,你頂得一星期,咁一個月呢?一年呢?..而我當時有時會選擇同當地既民工或飯店既人傾計..大家沒有利益關係下,其實都幾好傾.

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-16 23:14 發表
當然,心比心下,我都識左好多人..暫時發現北京人對人是最好的.

頭先同0岩0岩老公傾開...話北方人(北京東北果d)可能吃相難看講野大聲粗粗魯魯...但有咩都會擺上面...唔會收收埋埋...熟左...反而好相處...
南方(廣東香港)...比較內斂表面客氣但暗地隨時插你幾刀...

大宅

原帖由 littlesister 於 10-9-16 23:35 發表

呢類宅男, 遲早c 係d所謂純情既骨妹手上

其實佢人幾好..不過就係沒有好緣份.

水晶宮

原帖由 choison 於 10-9-16 23:44 發表

我真係唔知,因為識既個案唔多..只可以話比你知,如果是同埋一些"好"朋友一齊去大陸做野既就危險的.不過就算是好專一既人..晚晚收工返酒店沒野做,果種孤獨感會真係好難受,你頂得一星期,咁一個月呢?一年呢?..而我當時 ...

一個人住宿舍住酒店的生活我過了七年...有幾難受...
啾...男人...

首頁

尾頁

跳至